Enni Mustonen - Lipunkantajat (Järjen ja tunteen tarinoita III)


"Tottakai olin ihmetellyt, miksi olin ollut jo viikkokausia niin väsynyt ja huonovointinen. En vain osannut kuvitella, että minun taudillani olisi mitään tekemistä sen kanssa, mitä minun ja Henrikin välillä oli tapahtunut lakon aikoihin. Vasta kun Hilma tuli mittailemaan puseroitani ja katsoi niin kummasti ovelta, tajusin välähdyksenä, mitä oli tapahtunut."

Enni Mustosen Lipunkantajat jatkaa Järjen ja tunteen tarinoita -sarjaa nyt kolmannella osalla. Keisari on tiukentanut otettaan Suomesta ja tunteet kuumenevat. Järjestetään lakkoa ja vaaditaan yleistä äänioikeutta. Lopulta äänioikeus ja vaalikelposuus saadaan, mutta työläisille jää asioita hampaankoloon. Sekä Hilma että Anna ovat mukana politiikan pyörteissä ja tulevat valituiksi kansanedustajiksi.

Mustonen jatkaa taatulla laadullaan. Oli mukavaa palata taas Annan ja Hilman maailmaan. Edelleen pidin enemmän riuskasta ja elämässä enemmän kiinni olevasta Hilmasta. Annakin tosin saa itseensä uutta puhtia tässä osassa ja alkaa elää enemmän itsellistä elämää. Kovin kirkasotsaista vain on porvarien maailma. Koin työväestä kertovat osat paljon samastuttavammiksi.

Anna kokee myös kiellettyä hedelmää maisteri Henrikin muodossa. Salasuhde aviossa olevan miehen kanssa ei kuitenkaan jää ilman seurauksia, ja lopulta Anna muuttaa Vaasaan pois Helsingistä. Salasuhde saa Annan kuitenkin kasvamaan aikuiseksi ja siitä käänteestä olin hyvilläni.

Odotan jo innolla tarttumista seuraavaan romaaniin. Sarjassa on vielä kaksi osaa.

Kommentit