Riina Tanskanen - Tympeät tytöt - Aikuistumisriittejä


Riina Tanskasen väreillä iloitteleva sarjakuvakirja Tympeät tytöt on ihana, feministinen ja pirskahteleva kokonaisuus. Kantta myöten kaunis kirja on hyvin piirretty, väritetty ja kirjoitettu.

Tanskanen käsittelee tyttöyttä kuristavia normeja tarkkanäköisesti. Miten tytöille luodaan mahdottomia rooleja, joiden täyttämisen yrittäminen vain kurjistaa elämää. Kohtaamme erilaisia rooleja eläviä tyttöjä, kuten Kiltin Tytön, jolla ei ole rajoja ja tytön joka ei ole kuten Muut Tytöt. 

Todella moni asia resonoi, olenhan Tanskasen kanssa samaa sukupolvea. Tanskanen tuo näkyväksi kapitalismin ja seksismin täydellisen avioliiton, joka tekee kaikkien elämästä ahdasta. Kirja tekee loistavaa pilaa erilaisista stereotyypeistä, kuten tolkun ihmisestä ja uusiberalistista. Loistavaa!

Sarjakuvaan on myös sijoitettu jonkin verran tilastotietoa esimerkiksi kotitöiden jakautumisesta (epätasaisesti) ja maailman ihmisten asenteista naissukupuolta kohtaan. Oli pysäyttävää lukea, että 9/10 ihmisestä pitää naisia huonompina! 86% naisistakin ajattelee näin. Naisviha on varsinkin Suomen kaltaisessa näennäisesti tasa-arvoisessa maassa todellisuutta. Lainsäädäntö on monin paikoin maailman huippua, mutta ihmisten asenteet ovat monessa asiassa vielä viime vuosisadalta.

Kaiken kurjuuden keskeltä kuitenkin itselleni jäi voimaannuttava olo siitä, että kaikesta paskasta huolimatta on ihanaa olla nainen. Kirja myös innosti ajattelemaan asioita syvemmin. Ehdottomasti suosittelen kaikille, myös ja ehkä ennen kaikkea niille, jotka eivät luokittele itseään naisiksi.

*kirja on pyydetty arvostelukappale. Into Kustannus 2021.

Kommentit

Takkutukka sanoi…

Tämä vaikuttaa asiallisesti iloittelevalta teokselta, kuva on humoreskin hersyvä, takana totuuden siemen ja viesti lokeroijille.

Tuo rusettipäisen kiltin tytön kirottu syndrooma taitaa olla turhan tuttu ikäpolveni edustajile - vaikka äitini aikaansa edellä nykykielellä "telaketjufeministi" olikin - ja siitä irti rimpuileminen on ollut melkoinen jaakobinpaini, mutta onnistui.

Olisiko siinä ideaa, että kaiken luokittelun unohtaen pyrkisimme olemaan yksinkertaisesti ihmisiä, tai jopa sellaisia isolla I:llä??
Jokke sanoi…
Hieno teos, ja tarpeellinen. Tytöillä on paineita, ja varmastikin pojilla.
Noin ylipäätään ihmettelen meininkiä, missä alistutaan tekemään niin kuin muutt sanovat, tai lulaan, että sitä odotetaan. Jokainen saa olla sellainen kuin on, jos antaa muiden olla sellaisia kuin on.
Anki sanoi…
Takkutukka: Kyllä, varmasti tuo kiltti tyttöys on iskostettu erityisesti sinun ikäluokkaasi. Mutta kyllä siihen muottiin helposti painetaan vieläkin. Tuskin muuten kiltteyttä käsitteleville kirjoillekaan olisi niin suurta tilausta kuin tällä hetkellä näyttää olevan.

Sehän se olisi se tavoite, että saisimme yksinkertaisesti olla ihmisiä, ilman ahtaita sukupuolirooleja. Maailma vain ei ole tullut tällä saralla vielä valmiiksi.

Jokke: Kyllä, myös pojilla on nykypäivänä kovia paineita. Mietinkin ennen kirjan saamista, että kuka kirjoittaisi teoksen Tympeät pojat? Se voisi olla raikas pelinavaus.
Kaikki eivät ole henkisesti niin voimakkaita, ja elinympäristö vaikuttaa voimakkaasti siihen, mikä tuntuu mahdolliselta.
Mai Laakso sanoi…
Näitä kirjoja tarvitaan, samoin metoo-liikettä, jotta naisten ja tyttöjen arvostus kasvaisi ja varsinkin ne hiljaisesti hyväksytyt asenteet muuttuisivat ja tulisivat näkyviksi.
Anki sanoi…
Kyllä todellakin! Myös metoota tässä käsiteltiin ja ahdistelua yleensäkin.
Jokke sanoi…
Anki, kukaan ei ole henkisesti voimakas, en itse ainakaan, mutta olen opetellut tai on ollut pakko opetella itsekuria. Siihen kuuluu paljon asioita joista osa tekee yksinäisestä. En juo en polta, en käy ravintoloissa, en juo myöskään työmatkoilla, mitä meidän työpaikalla kaikki muut tekevät. Tässä muutama esimerkki.
Luullakseni runsas somen käyttö voi romahduttaa itsetunnon. Instagrammissa kaikki ovat kauniita, rikkaita ja onnellisia ja saavat roppakaupalla tykkäyksiä.
Anki sanoi…
Kiitos kommentista Jokke!
Olet tehnyt monia tiukkoja päätöksiä, onnittelut siitä! Somen liikakäyttö voi todella olla huonoksi itsetunnolle. Varsinkin tosi nuorille ihmisille, joilla ei ole vielä elämänkokemusta ja perspektiiviä tukenaan.
Jokke sanoi…
Käytän itse instagrammia, mutta yksi syy on seurata muita. Julkaisen kuvia, joita haluan itse katsoa tai niihin liittyy minulla jokin muisto. Sitä mitä se merkitsee en kirjoita. Kirjagrammissa on järkevää porukkaa.
tykkään kirjan tittelistä... graafiset romaanit kivoja.
löysin tuo Göteborgin kirjastosta, tilasin
Anki sanoi…
Jee, hienoa Hannele!
LauraKatarooma sanoi…
Oottelen tätä kirjastosta. Asia kiinnostaa. Kyllä sitä ittestäänkin löytää tuota sisäistettyä naisvihaa ja sitä vastaan taistelen, koska se on väärin.
Anki sanoi…
Kyllä, sitä on varmasti meissä kaikissa!
Anonyymi sanoi…
Luin tämän vähän aikaa sitten. Oli kyllä erittäin tarpeellinen sarjakuva nimenomaan sauomalaisesta näkökulmasta. Vertasinkin tätä Goodreads-arvostelussani Suomen Liv Strömqvistiksi, jonka Kielletty hedelmä kolahti kovaa.

Ihanaa, kuinka paljon feminisitistä sarjakuvaa on tarjossa. Lisääkin tällaisia saisi tulla ravistelemaan hereille. Varasin eilen kirjastosta Nanna Johanssonin Vitsaa säästämättä, vaikka moni lukija on kaiketi pettynyt siihen. Muutaman kustantajan jakaman esimerkin perusteella vaikutti kuitenkin kiinnostavalta.
Anki sanoi…
Pitäisikin lukea Liv Strömqvistia! On kyllä hienoa tosiaan, miten paljon nyt on tällaista sarjakuvaa tarjolla.
Hienoa, että nykyään julkaistaan niin monenlaista kirjallisuutta! Kunpa muistaisin tämänkin olemassaolon sitten kun palataan Suomeen, niin uskaltaisi tehdä kirjastoon varauksia. Nyt on vielä nelisen viikkoa, niin ei tohdi vielä ettei tule noutoilmoituksia ennen aikojaan 🤭
Anki sanoi…
Toivottavasti pääset tämän pariin! :)
Marjatta Mentula sanoi…
Minäkin käyn vielä kommentoimassa nyt kun olen lukenut kirjan.
Luulen, että somen naisinfluenssereiden ylivoimaisuus on joillekin tytöille liikaa ja aiheuttaa masennusta.
Voi että, miten joku voikin olla heti herättyään aamuvenyttelyssään noin upea... paitsi että ei voi. Kuvaa varten on valmistauduttu vaikka kuinka kauan ja sen jälkeen otosta käsitelty. Kun sitten nousee kysymyksiä, kannattaako tällaisia feikkejä unelmakuvia laittaa liikkeelle, niin somevaikuttaja sanoo, että kaikkihan nyt tajuavat, että tämä on satua ja olkaapa hyvät, tässä minä olen nyt teille luomuna. Luomukuva on söpöllä tavalla nuhjuinen - käsittelyn kautta.
Ei nuorilla ole arvostelu- ja vastustuskykyä somen kuvavirtaa vastaan.
Aleksi Taisiya sanoi…
Hi everyone I'm Mrs. ALEKSI TAISIYA, My husband divorced me 2 years ago to live with another woman and i have tried have him back but i could not, so i try to do many things to get him back and he refuse to come back. One faithful Friday morning, I visit a forum for tips on how to get your Ex back and there i saw a lady testifying on how Dr.AKHERE helped her to get her husband back after he was tie down with a spell by another woman. Although I never believed in spiritual work I reluctantly tried him because I was desperate and i contact him and explain my problems to him, to my greatest surprise Dr.AKHERE helped me to bring back my husband after 5days and now my relationship is more perfect just as he promised. Getting your ex back permanently does not only bring back someone you love but it will also reunite your lovers feelings. My husband now treats me like a Queen and always says he loves me all the time. If you are passing through difficulties in your relationship, Doctor AKHERE can help solve marital problems, restore broken relationships and some other things. I can assure he's highly potent and reliable. Email him for urgent help [AKHERETEMPLE@gmail.com ] or +2349057261346 .

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Kirjabloggaajien klassikkohaaste osa 18: KOONTI