Kielletty hedelmä

Liv Strömquist on tunnettu räväkkyydestään ja huumoristaan. Niitä ei tästäkään sarjakuvasta Kielletty hedelmä (Sammakko 2016, suomentanut Helena Kulmala) puutu. Strömquist käsittelee sarjakuvassaan naisen sukupuolielimiä ja niihin liittyviä asioita. Käsitellyiksi tulevat muun muassa aihepiiristä aivan liian kiinnostuneet miehet, sukupuolidikotomia ja kuukautiset.

Strömquist kuljettaa näyttämölle monenlaista ukkoa, joilla on ollut mielipiteitä naisista ja heidän elimistään. Tuttuja olivat esimerkiksi Augustinus ja Freud. Miehet lähinnä päättivät keskenään, että nainen on yhtä aikaa sekä ilman seksuaalisuutta että viettelevä portto. Ikävä kyllä näillä äijillä oli aikanaan paljon vaikutusvaltaa. Kun 1800-luvulla uskonnon merkitys väheni, naisen ala-arvoisuutta oli vaikea enää perustella Jumalan tahdolla. Tilalle tuli pseudotiede, joka ylikorosti miehen ja naisen välisiä eroja kaikin tavoin. Tarpeetonta varmaan mainitakaan, että miestä pidettiin järkevänä ja johtamaan kykenevänä, naista ei.

Hätkähdyttävää oli huomata se, miten penetraatiokeskeisiä nykyisetkin terveystiedon kirjat osaavat olla. Poika/Mies nähdään edelleen aktiivisena osapuolena ja tytön/naisen osana on lähinnä kostua. Naisen sukuelimen kokokin saattaa olla edelleen päin prinkkalaa. Absurdia!

Mielenkiintoista oli myös historian anti. Joissain kulttuureissa on (ollut) naispatsaita, jotka ovat olleet, no, lettu levällään. Tälle kuvaukselle on montakin teoriaa. Yksi on, että nainen elimineen on nähty jonkinlaisena jumalallisena siunauksena ihmisille. Myös antiikissa eli ajatus seksuaalisuuden, myös naisen, jumalallisesta alkuperästä. Minkähänlainen maailmamme olisi, jos patriarkaaliset uskonnot ja uskomukset eivät olisi päässeet maailmassa vallalle?

Erittäin mainio tapaus. Ei mielestäni yhtä hyvä kuin Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan, mutta silti kelpo teos.

Liitän loppuun vielä Nightwishin kappaleen Passion and the Opera. Se tuntuu riittävästi aihepiiriin kuuluvalta muttei kuitenkaan liian hävyttömältä. 

"An Aphrodite for mortal souls

Playing hide and seek in lecherous rolesTheir erotic hour my tearless weepTheir satisfaction my infinite sleep"


Kommentit

Liv Strömquistin kirjat on hyviä ja tärkeitä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!