Magdalena Hai - Sarvijumala

 "Ulkona metsän päällä pilvet kehrää ukkosta, vaikka on kevät. Sarvijumala kuiskii käsittämättömiä asioita, se etsii jotakin mun sisältä. Tän täytyy olla unta, mä ajattelen, ja ajatus tuntuu huudolta. Mutta haituvat... nehän onkin mun unia, mun ajatuksia sarvijumalan käsissä. Se tutkii niitä yksi kerrallaan ja nostaa sitten kouransa siihen, missä peurankallokasvojen suu olisi. Luisevat leuat loksahtaa auki. Se nuolee unen sormistaan pitkällä, taipuisalla kädellä."

Magdalena Hain nuortenkauhukirja Sarvijumala (Otava 2023) voitti Finlandian. Se kertoo 16-vuotiaasta Laurista, joka joutuu perheensä kanssa rajuun auto-onnettomuuteen ja alkaa sen myötä nähdä kuolleita. Äiti menehtyy ja isä on koomassa. Elämä tädin perheessä maalla tuo välillä uutta ajateltavaa, kun kylältä löytyy 18-vuotias Vilja-Maaria. Mutta ei kai niin vanha tyttö jaksa katsella amispoikaa? Entä miksi Lauri näkee Vilja-Maariasta unia, joissa seksi sekoittuu verenvuodatukseen?

Sarvijumala on kelpo moderni nuortenkirja, mutta minä olin tälle teokselle jo enimmäkseen liian vanha. Sinänsä maltilliset kauhuelementit toimivat ja kaltaiselleni hermoheikolle niistä tuli hauskoja säväreitä. Laurin näkökulma vaikuttaa autenttiselta, ja Hai kuvaakin loppusanoissaan luettaneensa tekstiään useammalla pojalla ja miehellä. Toisaalta taas teinin mielenmaisemaan sujahtaminen ei käynyt itseltäni kovin ketterästi. Rakkauskuviot ovat tyypillistä teinidraamaa, samoin lopputaistelu on aika yliviritetty.

Toisaalta taas Laurin suru äidin menettämisestä tuntui aidosti koskettavalta. Hämmentyneen ja vihaisen teinipojan tapa käsitellä asiaa vaikutti hyvin uskottavalta. Onnettomuuden kulusta myös paljastettiin koko ajan lisää kirjan edetessä, mikä toi jännitettä. Myönnän, että kirjan loppupuolella silmäkulma vähän kostui, vaikka taistelu tosiaan meni omaan makuuni hiukan överiksi.

Kohderyhmälleen varmasti varsin onnistunut valinta. Kirja on myös paljon pienempi kuin olin etukäteen kuvitellut, vain 162 sivua.

Haasteet:

Helmet-lukuhaaste 2024: Kohta 30. Kirja, jossa ei ole nimettyjä tai numeroituja lukuja

Helmet-lukuhaaste 2015: Kohta 27. Nuorille tai nuorille aikuisille suunnattu kirja

Kommentit

Mai Laakso sanoi…
Voin hyvin kuvitella itseni noin 13v. suorastaan ahmimassa tätä kirjaa. Hieno nimi, upea kansikuva ja hurja kauhutarina, josta löytyi se kauhu/fantasiatarinoihin kuuluva taistelukohtaus.
Anki sanoi…
Joo, varmasti itsekin tuossa iässä olisin ollut aivan täysillä myyty!
Hui, olen sellainen arkajalka mitä tulee kauhuun, että en ole uskaltanut tähän tarttua, vaikka hiukan on kiinnostanut. Toisaalta oli nyt hyvä kuulla, että kohderyhmäkin selkeästi nuoret, sillä joskushan nämä nuortenkirjat toimivat mainiosti myös aikuislukijalle.
Tuija Takala sanoi…
Kirjan voi lukea myös selkokielisenä - vink, vink. :)
Anki sanoi…
Heidi: Kyllä voisin uskoa, että useimmat aikuiset selviävät tästä kauhusta helposti. :)

Tuija: Joo, hyvä että vielä selkoversiokin löytyy!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen