Vanessa Springora - Suostumus


 "Omille teilleen häipynyt isä, joka jätti elämääni pohjattoman tyhjiön. Kova palo kirjallisuuteen. Tietty seksuaalinen varhaiskypsyys. Ja varsinkin valtava tarve tulla nähdyksi.

Kaikki edellytykset ovat nyt koossa."

Alkuperäisteos Le Consentement (2020). Suomentaja Lotta Toivanen. WSOY 2021.

Vanessa Springora kirja Suostumus on kuin vierailu likakaivossa. Se on kauhistuttava tositarina pedofiilin ansaan jääneestä tytöstä, jonka elämästä tulee sirpaleita. Koko yhteisö vain katsoo sormiensa läpi tätä hyväksikäyttösuhdetta, onhan seksuaalinen vapaus kaikki kaikessa.

Iljettävyydestää huolimatta tai ehkä juuri sen vuoksi Suostumus on hyvin tärkeä kirja. Sillä on ollut myös vaikutusta: se nostatti Ranskassa keskustelun lasten ja nuorten asemasta ja seksuaalirikosten lainsäädäntöä ollaan kiristämässä. Kuka vielä uskaltaa väittää, ettei kirjallisuudella olisi edelleen merkitystä!

Springora kuvaa kaikki vaiheet hyvin tarkasti. Hänellä on kaoottinen ja narsistinen isä, josta äiti lopulta eroaa. Pian eron jälkeen kuviohin tulee G., ylistetty kirjailija, joka aloittaa suhteen Vanessan kanssa. Vain muutama ihminen sanoo asiaan poikkipuolisen sanan, mutta kukaan ei lopulta estä miestä. Kaikkein kauheinta on, että mies on kirjallisuudessaan kuvannut taipumuksiaan hyvin avoimesti, ja se on arvostettua! Tämä sai minut toden teolla kyseenalaistamaan ranskalaisten järjenjuoksua. Suuri painolasti sälyttyy ranskalaisen kirjallisuuspiirin harteille. Heistä hyvin moni oli aikoinaan kannattamassa alaikäisten seksuaalisuhteita aikuisten kanssa vapauden nimissä. Se tuntuu tänä päivänä täysin käsittämättömältä. 

Vanessa saa lopulta tehtyä eron miehestä, mutta G. ei koskaan luovuta. Vuosikymmeniä hän kirjoittaa kirjeitä ja syyttelee "täydellisen rakkaustarinan" pilaamisesta! Mitään katumusta hänessä ei selvästikään ole. Vanessalla menee pitkään huonosti, ja hän joutuu psykoosiinkin. Onneksi lopulta löytyy mies, johon uskaltaa luottaa.

Kaikkein raskaimpana Vanessa pitää sitä, miten mies hyödyntää heidän suhdettaan kirjoissaan. Hänestä tulee fiktiivinen hahmo, jonka nimiin G. voi kirjoittaa mitä päähän pälkähtää. Vanessa ei toki ole ainoa tyttö, joka joutuu kokemaan saman kohtalon. Miehellä on tyttöjä liki joka sormelle. Hän on täydellinen saalistaja.

Onkin ihanaa, että Vanessa nyt saa revanssin kirjoittamalla itse oman tarinansa ja vastineensa. Sen hän on todella ansainnut kaiken jälkeen. Siksi pidin kirjan lukemista tärkeänä, vaikka se vaikeaa olikin. Tämä tarina jos jokin ansaitsee tulla luetuksi ja kuulluksi. Se tekee hirvittävän vihaiseksi, ja niin sen pitääkin tehdä.

Tärkeä pieni kirja. Suosittelen! Kuitenkin jos on kokemusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kirja voi hyvinkin triggeröidä.

Kommentit

riitta k sanoi…
Tämän päivän näkövinkkelistä kaikki Vanessalle tapahtunut on käsittämätöntä ja nimenomaan se, että ympäristö, äiti mukaanlukien, hyväksyi hyväksikäytön. Tällaista ranskalaista vapaamielisyyttä ei voi ymmärtää. Onneksi Springoran kirja on saanut haloota aikaan.
Anki sanoi…
Niinpä! Käsittämätön kuvaa kirjan tarinaa täydelleen.
Anneli A sanoi…
Olen lukenut useitakin arvioita tästä kirjasta ja monet ovat kirjaa kiitelleet. Itse en ole rohjennut tähän tarttua rankan aiheen vuoksi.
Anki sanoi…
Rankka tämä onkin. Kuitenkin hyvin tärkeä kirja!
Mai Laakso sanoi…
Olen samaa mieltä, sillä kirja on kuin kurkkasi likakaivoon, oksennus kurkussa.

Erittäin tärkeä yhteiskunnallinen teos. Näitä hyväksikäyttäjiä on joka puolella maapalloa.
Anki sanoi…
Niinpä! Näistä asioista täytyy puhua.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen