Vuoden 2022 Finlandia-ehdokkaat

 

Kuva: Roni Rekomaa


Finlandia-ehdokkaat aiheuttavat aina kirjapiireissä pöhinää ja päätinpä minäkin tarttua aiheeseen. Ensimmäinen huomio kuvasta on se, että onpa tasainen mies/nais-jakauma. En sitten tiedä, onko puhdas sattuma. Juniori-ehdokkaissa taisi olla vain naisia, mutta lanua toisaalta tekevätkin nykyään voittopuolisesti naiset.

Se, mistä olen marissut jo Facebookissa on se, että Olli Jalonen taas kerran on ehdolla. En missään tapauksessa lähde kiistämään Stalker-vuosien ansioita kun en ole kirjaa vielä lukenut, mutta kyllä minusta ehdokasasettelussa voisi vähän käyttää järkeä. Jalonen on sitä paitsi voittanut jo kahdesti. Vaikka sanotaan, että Finlandialla palkitaan kirja, on se käytännössä vähän ontuva selitys. Ihmiset samastavat palkinnon voimakkaasti kirjailijaan. Se luo tiettyä gloriaa, jos ei nyt kaikkien silmissä, niin ainakin paljon lukevien silmissä. Lisäksi palkinto nostaa uutuuden myyntiä todella paljon, erityisesti kun palkinto jaetaan juuri sopivasti joulumarkkinoille.

Haaveenikin pääsi ehdokasasettelussa toteutumaan, nimittäin Iida Rauman Hävityksen valinta! Olin jotenkin varma, että sitä ei oteta. Se on niin vimmainen ja epäsovinnainen. Hyvä näin! Kirjan aiheet, erityisesti kouluväkivalta, ovat erittäin tärkeitä ja kirjalla on myös selkeät kirjalliset ansionsa. Se on mukaansa upottavalla tajunnanvirtatekniikalla kirjoitettu, mikä ei ole varmasti se helpoin tapa kirjoittaa. Voisi kuvitella sellaisen tyylin helposti lähtevän näpeistä jolloin tuloksena on vain outo sotku. Niin ei kuitenkaan Raumalle käy, vaan hän pitää langat käsissään loppuun asti.

Muita ehdokkaita en olekaan lukenut. Tässä tullaan siihen pointtiin, jota aina mietin ennen ehdokkaiden julkistusta. Nimittäin että mistä heidät voi arvata? Minun nähdäkseni ei mistään. Ihmishämärää on pari bloggaajaa käsitellyt (ymmärrän kirjan koosta kuultuani että miksi vain pari :D) ja olisi toisaalta lystikästä jos se voittaisi. Myytäisiinköhän moista paksukaista yhtä ahkeraan kuin aiempia voittajia? Olen käsittänyt kirjan aukeamisen vaativan melkoista sivistyksellistä tasoa ja no, sitä nyt ei meistä suurimmalla osalla välttämättä ole.

Puolet ehdokkaista on minulle käytännössä tuntemattomia. Reader, why did I marry him? bloggasi ihan äskettäin Eeva Turusen kirjasta Sivistynyt ja miellyttävä ihminen. Siitä sai jotain osviittaa. Sen sijaan Marja Kyllösen Vainajaiset ja Sami Tissarin Krysa ovat aivan tuntemattomia. En muista ainuttakaan bloggausta näistä. Luulisi meidän bloggaajien olevan jotenkin ajan hermolla, mutta emme taida sitä ainakaan täysin olla.

Vielä loppuun harmittelen sitä, ettei Susanna Hast ravisuttava ja taidokas esikoinen Ruumis/Huoneet päässyt mukaan. Tosin joku minulle viisaasti kommentoikin, että ei ehkä kahta traumakirjaa kerralla. Lohduttaudun sillä, että Hastin kirja on Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ehdokkaana.


Kommentit

Margit sanoi…
En ole lukenut Finlandia-ehdokkaista ainuttakaan, mikä on minulle tavallista. Eniten kiinnostaa Kännön kirja. Paksut kirjat eivät pelota.
hikkaj sanoi…
Anki

ite tein omapäisen listan blogiini: Kyllönen voitti.
Käypä vertailemassa. :)
Jokke sanoi…
Olen lukenut kaikki Finlandia-voittsjat ja luulen, että joka vuosi ei valitse "parasta" kirjaa usein valitaan hyvin erikoinen, kuten Taivaallinen vastaanotto, Bolla, Ystävän muotokuva ...
Jonna sanoi…
Minä en ole lukenut ehdokkaista ainoatakaan. Hävitys on odotellut vuoroaan hyllyssä jo jonkin aikaa, Vainajaiset on varattuna kirjastosta. On Mari Leppäsellä näissä luettavaa!
Anki sanoi…
Margit: Minuakin vähän kiinnostaa myös tuo Kännön kirja. Mutta minua pelottaa paksuus! :D

hikkaj: Pitääpä käydä katsomassa!

Jokke: Niin, 2000-luvulla on ollut esillä näitä erikoisuuksia. Mikä ei minusta ole huonokaan juttu, kunhan se erikoisuus tuo jotain kirjallista arvoa.

Jonna: Hävitys on rankka mutta hyvä! Leppäsellä on tosiaan tässä luettavaa, pelkästään Kännön kirja käsittää useita normaalimittaisia kirjoja.
Niin toivoin että olisin lukenut edes yhden ehdolle asetettavista, mutta eipä osunut. Stalkervuodet on ollut harkinnassa, muihin en ole tutustunut. Olisin toivonut, että edes yksi olisi ollut vähän "normaalimpi", taitavasti kirjoitettu kirja. Amma ehdotti Johanna Elomaan Kenelle naakat laulavat, se olisi ollutkin hauskaa nähdä näiden joukossa, vaikka tuon konkarin tilalla.
Mai Laakso sanoi…
En ole lukenut yhtään ehdokaskirjaa. Täytyy harkita sitten voittajakirjan lukemista, kun voittaja on selvillä.
Minulle ei ollut yllätys, etten taaskaan ollut lukenut yhtään Finlandia-ehdokasta enkä edes kuullut monestakaan... Tuntuu että Finlandia-voittajan on tarkoituskin olla joku sellainen ylitaiteellinen teos, josta tällainen maalainen ei ymmärrä mitään. Olen kyllä muutaman Finlandia-voittajan lukenut, ja onhan siellä joskus ollut ihan "normaalejakin" kirjoja :)

Minäkään en ihan ymmärrä, miksi jollekin kirjailijalle annetaan monta Finlandiaa. Onhan Jalonen varmasti hyvä, eipä siinä mitään.
Anki sanoi…
Jane: Niin, vaikea sanoa tarkalleen millaisia ovat kun en ole lukenut kuin vasta Hävityksen.

Mai: Minä luen voittajan joka tapauksessa, koska teen Finlandia-haastetta. :)

Kirjarikas elämäni: Itse tykkään sellaisista erikoisista kirjoista, niin en sinänsä osaa siinä suhteessa moittia voittajia. Olen useimmista tykännyt, mitkä nyt olen ehtinyt lukea. Sellainen normaalimpi voittaja oli esimerkiksi Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät. Mainio teos.

Kyllä ainakin se ensimmäinen Jalosen voittajakirja Isäksi ja tyttäreksi oli hyvä, mutta en minäkään ymmärrä monta voittokertaa.
Leena Lumi sanoi…
En ole lukenut yhtäkään näistä ehdokkaista. Jaksan vain vuosi vuoden jälkeen näitä ihmetellä. Ja ihmettelen taas. Tiedän perheen, jossa luetaan yksi kirja vuodessa ja se on aina Finlandia -voittaja. Aivan kuin se olisi jotain hienompaa. Luen mieluummin aivan muuta paitsi en silloin kun Riikka Pelo kirjoitti huikean Jokapäiväinen elämämme. Tosin se on kirja, joka ei aukene ellei ole hieman kiinnostunut historiasta ja pidä runoista. Silloin istun tässä koneella ja jo yhdestä sanasta tiesin kenet hän on valinnut. Se oli se ainoa kerta, jolloin kyynelehdin ilosta Finlandian äärellä.

Olli Jalosesta en voi mitään sanoa, sillä olin joskus kovinkin innokas hänen lukijansa. En muista, miksi lopetin.

Kuitenkin olen aivan varma, että Finlandia -voittaja on vain yksi kirja muiden joukossa ja makukysymys, ei mikään kultainen tavoittamattomuus. Tämä on vähän kuin vuoden kirjaleikki, jota toiset seuraavat ja toiset eivät.

♥♥
Anki sanoi…
Aivan niin, ei tietenkään yhdelle palkinnolle pidä antaa liikaa painoarvoa. :) Mielenkiintoista kyllä, että joku lukee kerran vuodessa ja aina Finlandia-voittajan!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen