Bernardine Evaristo - Tyttö, nainen, toinen
"oli miten oli, hän on alistunut hengaamaan yliopistolla Tiukkojen muijien kanssa miestenmetsästyksen sijaan
huono tuuri että sattui aikuistumaan swaippaa-tykkää-tsättää-kutsu-pane-sukupolveen kuuluvana, kun miehet odottavat että annat jo ensimmäisillä (ja ainoilla) treffeillä, että häpykarvoja ei ole ollenkaan ja teet kaikki ällöttävät temput joita he ovat internetin pornofilmeissä nähneet
ja niitä hän epäilee asuntolan poikien katselevan yötä päivää"
Bernardine Evariston menestysromaani Tyttö, nainen, toinen (WSOY 2022, suomentanut Kaijamari Sivill) on suoranainen räjähtelevä runsaudensarvi! Se kertoo 11 naisen ja yhden sukupuolettoman tarinat, jotka sieltä ja täältä kietoutuvat yhteen. Periaatteessa kaikki heistä ovat mustia, mutta tummuuden aste ja sitä myöten kohtelu yhteiskunnassa vaihtelevat. Kaikilla on jollain tapaa taustallaan Iso-Britannia, vaikkeivat kaikki siellä asukaan.
On tosi vaikea lähteä purkamaan tätä ilotulitusta. Se on naiseuden juhlaa, se on mustuuden juhlaa ja aika paljon myös seksuaali/sukupuolivähemmistöjen juhlaa. Silti kirja ei ole mikään paasaus, vaan päinvastoin sekä koskettava että myös hemmetin hauska kuvaus ihmisistä, joihin voi samastua, hitot siitä, ovatko he mustia tai lesboja tai trans tai jotain muuta. Ihmisiä kuvataan paitsi omasta myös muiden näkökulmasta ja Evaristo on todella hyvä luomaan eläviä hahmoja.
Toisaalta, vaikka päällimmäisenä ja itsestään selvänä on tuo rodun, sukupuolen ja suuntautumisen tematiikka, minä luin tätä jostain syystä sukupolvitarinana. Vanhemmat ihmiset ajattelevat, että nuoret pääsevät IHAN KAIKESSA tosi helpolla ja ettei heillä mitään ongelmia voi ollakaan (koska edistys on jo niin paljon pidemmällä kuin minun nuoruudessani!). Nuoret taas nuoruuden röyhkeydellä keksivät maailman uudestaan ja vielä kouluttavat vanhempia ihmisiä - tai ainakin yrittävät. Sellaistahan se on.
Hieno kirja! Se tuo esiin ihmiselämän arvaamattomuuden ja hienouden sekä pahat paikat.
"sinä yönä hän näki unta että palkkasi kokonaisen
naissiivoojien armeijan, joka lähtisi maailmalle siivoamaan
kaikki ympäristölle tehdyt tuhot
naisia tuli joka puolelta Afrikkaa ja Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, heitä tuli Intiasta ja Kiinasta ja kaikkialta Aasiasta, heitä tuli Euroopasta ja Lähi-Idästä, Oseaniasta ja Arktikseltakin
hän uneksi miten miljoonat naiset kokoontuisivat
Nigerjoen suistoon ja ajaisivat öljy-yhtiöt pois mopeillaan ja luudanvarsilla, jotka oli muutettu keihäiksi, myrkkyyn kastetuiksi miekoiksi ja konepistooleiksi
hän kuvitteli miten he tuhoaisivat kaikki
öljynporauslaitteet, myös liekkitornit jotka kohosivat korkealle taivaalle polttamaan luonnonkaasua - hänen siivoojansa asettaisivat panoksia joka ainoaan juureen, räjäyttäisivät ne turvallisen matkan päästä ja katselisivat kun ne romahtavat
hän kuvitteli paikallisten hihkuvan ja juhlivan, tanssivan, rummttavan ja paistavan kalaa"
Haasteet:
Helmet-haaste 2023: kohta 35 kirjassa tehdään työtä, joka on sinulle tuttua
Helmet-haaste 2019: kohta 12 kirja liittyy Isoon-Britanniaan
Kommentit
Samastuminen ei ole minulle koskaan tarkoittanut, että voi samastua vain “peilikuvaansa”. Itse samastuin sujuvasti lapsena muun muassa eläimiin ja samastuminen tarkoittaa mielestäni eniten samastumista tunnetasolla. Tunteet ja tuntemukset ovat aika universaaleja.
Mai: Kokeile ihmeessä. Tässä on monenlaista elämää, hyvin boheemia ja sitten varsin keskiluokkaista.
Leena: Kiitos kovasti! Mukava että kiinnostuit. :)
Mari: Joo hän on kyllä kiinnostava kirjailija!
Elegia: Totta tuo, että tunteet ovat universaaleja. Sen sijaan eläimiin en kyllä itse osaisi samastua.
Olisi kyllä tosiaan kiintoisaa tietää, miksi monet miehet eivät niin herkästi tartu naisten kirjoittamiin kirjoihin kun taas naisille ei tunnu kirjailijan sukupuolella olevan ainakaan samassa määrin merkitystä. Olen kyllä huomannut, että miehille markkinoidaan enemmän nimenomaan miesten kirjoittamia kirjoja.
Todellakin joku vihkiytynyt tutkija voisi selvittää tuon miesten lukemismysteerin! Miehille todellakin markkinoidaan ainakin Suomen isänpäivän aikaan läkähtymiseen asti erityisesti kotimaisia mieskirjailijoita tuotantoineen. Ei niissä listauksissa juuri naiskirjailijoita näe.