Goscinny & Uderzo - Asterix Britanniassa / Asterix ja normannien maihinnousu (Asterix seikkailee 7 ja 8)

 René Goscinnyn ja Albert Uderzon klassikkosarjakuva Asterix seikkailee on kohdallani edennyt seitsemänteen ja kahdeksanteen osaan. Asterix Britanniassa (Sanoma 1971/Egmont Kustannus 2019, suomennos Jorma Kapari) kertoo tapauksesta, jossa Asterix ja Obelix menevät auttamaan Asterixin brittiläistä serkkua roomalaisia vastaan. Heillä on mukana taikajuomatynnyri, mutta se takavarikoidaan ja varastetaan monta kertaa. Saavatko britit selkävoiton roomalaisista?

Albumissa tehdään jatkuvaa pilaa brittien mauttomasta ruoka- ja juomakulttuurista. He ovat myös tavattoman kohteliasta väkeä. Obelix haluaisi taas juoda taikajuomaa, mutta ei saa, koska putosi pienenä taikajuomapataan ja sai valtavat voimat. Koira Idefix on salaperäisesti ilmestynyt mukaan, mutta se jää jostain syystä kotiin odottamaan Obelixia. 

Paljon pieniä kivoja vitsejä ja Uderzon piirrosjälki on mainio. Minun piti itse asiassa erikseen varata tämä osa, koska Asterixit ovat edelleen kirjastossa kuumaa kamaa. Ihana kuulla, että klassikko innostaa aina uusia sukupolvia.


Asterix ja normannien maihinnousu (Sanoma/Egmont Kustannus 2006, suomennos Jorma Kapari) kertoo normannien tavoitteesta oppia pelko. He matkustavat Galliaan ja kohtaavat siellä lomalle tulleen nuorukaisen, Poppixin. Poppix on pelkuri ja normannit uskovat oppivansa häneltä pelon. He ovat saaneet päähänsä, että pelko antaa siivet. Asterixilla ja Obelixilla onkin iso työ selvittää sotku.

Albumissa irvaillaan nuoren sukupolven villityksillä ja maalaiskylän vanhanaikaisuudella. Kylän kelvottomalla bardilla on tarinan kulussa oma ratkaiseva roolinsa. Idefix vetistelee Obelixin kaatamien puiden tähden.

Kommentit

Margit sanoi…
Asterix Britanniassa on minusta yksi hauskimmista Asterixeista!
Anki sanoi…
Siinä on kyllä mainioita vitsejä!
Amma sanoi…
Voi Asterix! Näitä tuli luettua lapsena ja nuorena paljon. Asterix oli lukemistani sarjakuvista yksi suosikeistani. En muista, missä vaiheessa lopetin sarjakuva-albumien lukemisen. Ehkä pitäisi alkaa kerätä omia lapsuussuosikkeja itselle. Voisi olla ihan mielenkiintoista nähdä, vieläkö vanhat suosikit olisivat hyviä, vai onko aika ajanut ohitse. Asterixien ohella luin ainakin Lassi&Leeviä, Marsupilamia, Niilo Pielistä ja Lucky Lukea.
Anki sanoi…
Joo, minullekin Asterix on vahvasti lapsuuden lukemistoa. Ehkä pitäisit Tintistä? Niissä on tasoja myös aikuisille, yhteiskunnallisia ja historiallisia seikkoja kaiken hauskan kohelluksen mukana.
Jokke sanoi…
Molemmat ovat hyviä Asterixeja. Vanhempana olen alkanut arvostaa enemmän Jumaltenrannan nousua ja tuhoa.
Anki sanoi…
Minä en ole varmaan sitä lukenut koskaan. Yritän lukea järjestyksessä, mutta pian tämän bloggauksen jälkeen huomasin vahingossa skipanneeni välistä useamman albumin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen