Maailmantyttäret
"LISE-LOTTE: "Totta. Sukujen historiat on tärkeitä, koska menneisyyden muistaminen ylipäätään on tärkeää, mutta kaiken kamaluuden keskellä siinä oli hyvääkin, että Romahduksessa kaikki meni uusiksi. Olen iloinen, ettei enää ole olemassa omistusoikeutta maa-alueisiin tai rajariitoja tai sitä, miksi sitä kutsuttiin, isänmaallisuutta. Kaikki me olemme pakolaisten jälkeläisiä."
Siiri Enorannan romaani Maailmantyttäret (WSOY 2022) on tarina Maailmankodista, kolmannen maailmansodan jälkeisestä utopiasta. Lähes koko olemassa oleva maailma on liittynyt siihen. Kaikilla on kiintiöraha, enempää ei voi saada. Järjestelmä toimii pitkälti eräänlaisena vaihtotaloutena: kun saa jotain, tekee jonkin pienen vastapalveluksen. Maailmankodin vastakohta on Saarivaltio, jossa eletään edelleen kapitalismissa.
Maailmantyttäret ovat Lise-Lotte, Zerinda, Ritva, Kaia ja Joseline. He ovat yksinäisille tarkoitetulla leirillä, kun feizhongit hyökkäävät. He päättävät yhdistää voimansa ja selvittää, mistä ne tulevat ja mitä ne oikeastaan ovat. Zerinda ja Ritva ovat tulleet Saarivaltiosta, ja Maailmankoti on heille hämmentävä kokemus.
Ihailen loputtomasti Enorannan villiä mielikuvitusta! Maailmankoti on ekologinen, mutta samalla ultramoderni. Saarivaltio muistuttaa enemmän tuntemaamme maailmaa. Ikävä kyllä oli lukiessa hyvin vaikea uskoa Maailmankodin utopiaan. Olen ehkä sitten sen verran kyyninen, että on tosi vaikea uskoa tuollaisen järjestelmän pysyvän pystyssä. Vai voisiko maailmanloppu saada ihmiset todella järkiinsä?
Kirjan henkilöt ovat kiinnostavia. Lise-Lotte ja Joseline olivat tosin turhan täydellisiä hahmoja, aina sanoittamassa asioita ja pohtimassa filosofisesti, aina tyyniä. Paljon helpompi oli samastua Zerindaan ja Ritvaan, joiden pimeät puolet olivat selvästi näkyvissä. Kaia jäi aika etäiseksi.
Vaikka utopiaan oli vaikea uskoa, viihdyin kyllä todella tämän tarinan parissa. Vähän surettaa, että minulla on Enorannan tuotannosta lukematta enää kaksi kirjaa. Tosin eiköhän tulevaisuudessa tule taas uusia kirjoja!
Kommentit