Liv Strömquist - Peilisalissa

 Liv Strömquist käsittelee uusimmassa sarjakuvateoksessaan Peilisalissa (Sammakko 2023, suomentanut Helena Kulmala) kauneutta ja sitä, miksi siihen suhtaudutaan niin pakkomielteisesti. Tarina alkaa Kylie Jenneristä, jota palvotaan - varsinkin naisten taholta. Mukana on tuttuun tapaan erilaisia ajatuksia filosofeilta ja tutkijoilta ja näkökulmaa historiaan.

Mielenkiintoista oli lukea filosofi René Girardin teoriasta mimeettisestä halusta. Ajatus perustuu käsitykselle, jonka mukaan ihmiset haluavat sitä mitä muutkin haluavat. Ihmisen "oma" halu siis korruptoituu aina ja kun joku korkean statuksen ihminen alkaa käyttää tiettyä vaatetta ja asustetta, myös muut alkavat käyttää niitä. Girardin mukaan kauneudessa on kyse kilpailusta, jossa aina joku Toinen on kauniimpi ja joka pitäisi voittaa. 

Kauneus vaikuttaa varsinkin meidän yhteiskunnassamme voimakkaasti pariutumiseen. Strömquist toteaa, ettei nykyisiä suhteita pidä yhdessä oikeastaan muu kuin puolison seksuaalinen haluttavuus, koska individualistisessa kulttuurissa vanhoilla velvoitteilla ei ole oikeastaan sijaa. Puoliso voi siis lähteä milloin tahansa jonkun viehättävämmän ihmisen matkaan. Toisin oli vaikkapa keskiaikaisessa Länsi-Roomassa, jossa avioliiton tarkoitus oli luoda liittoutumia ja ja hankkia poliittista vaikutusvaltaa. Tulevan vaimon rumuus ei siis ollut este eikä mikään, koska juttu perustui aivan muihin seikkoihin kuin vaimon kauneuteen. 

Albumin loppupuolella Strömquist huomauttaa, että kauneudessa juuri sen katoavaisuus luo merkityksen. Mukana on myös Simone Weilin ajattelua siitä, että kauneus on ainoa asia ilman päämäärää - kauneus itsessään on tavallaan päämäärä. Ehkä siinäkin on ripaus syytä sille, miksi kauneutta palvotaan niin kovin. Kauneuden voi "omistaa" jonkin aikaa nuorena, mutta jos elää vanhaksi, sen takuulla menettää. 

Tässä nyt vain murto-osa albumin annista. Kauneus on mielenkiintoinen teema ja sarjakuvasta sai paljon ajateltavaa. Näkökulma rajautui aika paljon siihen, mitä nimenomaan naiset ajattelevat (naisten) kauneudesta. Silti jäin kaipaamaan jonkinlaista biologian osuutta. Olisi hyvin yllättävää, jos nykyaikanakaan biologiasta kumpuavilla seikoilla ei olisi mitään tekemistä (heteroiden) pariutumisen kanssa.

Kommentit

Marjatta Mentula sanoi…
Olen lukenut pari Strömquistin kirjaa, mutta enää en edes yritä lukea uudempia kahdesta syystä:a)sotkuiset ja sekavat sivut ja b)sisällön yksipuolisuus.
Anki sanoi…
Niin, Strömquistin albumeissa on myös varsin paljon erikokoista tekstiä. Strömquistilla on selvästi oma kulmansa katsoa asioita.
LauraKatarooma sanoi…
Mulla vielä lukematta tämä. Aihe on kiinnostava ja aina ajatuksia herättävä.
Anki sanoi…
Joo suosittelen!
Starda sanoi…
Hieno postaus! Pidin harkitusta analyysistäsi. Jatka kirjoittamista – sinulla on siihen lahjakkuutta!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen