Anna Kontula - Tästä äiti varoitti

Onpas nopea päivittämistahti! :D Harvoin tulee näin tiheään tekstejä, mutta nyt on ollut sen verran paljon lyhyitä ja kiinnostavia kirjoja.

Tästä äiti varoitti ei itse asiassa ole kirja, vaan lyhyt pamfletti. Siinä käydään läpi toisen aallon feminismin ongelmakohtia, jotka tukahduttavat usean tämän päivän feministin elämää ja erityisesti seksuaalisuutta. Olen seurannut alkukeväästä asti feministisiä blogeja ja tekstejä säännöllisesti ja jonkinlaiseksi feministiksi tunnustaudun itsekin. Feministit kieltävät mieskielteisyyden, ja usein minustakin feministejä syytetään syyttä. Mutta olen itsekin ollut tunnistavinani näitä Kontulan käsittelemiä ongelmakohtia, vaikken aikuinen heteronainen olekaan.

Kontula on koonnut anonyymejä tarinoita useilta naisilta ja näin tutkinut eri asioita. Tutkitaan prostituutiota, pornoa, ulkonäkövaatimuksia ja seksiä. Itselleni ehkä mielenkiintoisin oli teksti "Väärin himoittu", jossa tarkastellaan sadomasokistista - tai ainakin siihen viittavaa - seksiä ja sitä, kuinka se istuu yhteen feminismin kanssa. Ei ihan ongelmattomasti, huomaan.
Tässä juuri jotkut feministit ovat mielestäni menneet metsään: he taistelevat niin kovasti patriarkaattista yhteiskuntaa vastaan, että tulevat tuominneeksi miehen alistamiksi unelmoivat naiset. Itse en ymmärrä tätä. Eikö feminismi ole juuri sitä, että saa tehdä sängyssään ihan mitä huvittaa - toki kumppania/kumppaneita kunnioittaen? Ihan tiedoksi vaan, että oikea sadomasokistinen seksi perustuu ehdottomaan vapaaehtoisuuteen ja sovittuihin sääntöihin. Se ei ole mielivaltaista väkivaltaa.

Oikein hyviä pohdintoja. Ja päätellen mm. Anne Moilasen suhtautumisesta pamflettiin, se osui maaliinsa ja oli tarpeellinen. Hyvä Anna Kontula!

Tekstinäyte s. 44, tekstistä "Lupa koskettaa":
"Lapsia rohkaistaan ja opetetaan kertomaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta meillä ei ole kieltä, jolla lapsi - varsinkaan tyttölapsi - voisi positiivisesti käsitellä omaa seksuaalista heräämistään. Alaikäisten kohdalla seksuaalinen autonomia tunnetaan vain oikeutena seksittömyyteen: oikeutta seksuaaliseen toimijuuteen heillä ei ole. Lähes kaikkia tyttöjen seksuaalisuuden ilmaisuja pidetään osoituksena mielenterveyden tai kasvuympäristön häiriöistä. Jopa masturbointia säädellään edelleen; ainakin lapsen julkista ja liiallista (miten se sitten määritelläänkin) itsetyydytystä pidetään huolestuttavana. On kuin olettaisimme, että seksuaaliset halut putoavat taivaasta nuorten 16-vuotissyntymäpäivänä."

Kommentit