Annie Proulx - Lyhyt kantama

Tämä kirja oli minulla kirjastosta lainassa ihan eräpäivään asti ja tänään ehdin sen juuri sopivasti lukea loppuun. Menipähän aika hiljaisessa kahviossa supsikkaammin. :)
    Lyhyt kantama on novellikokoelma, alaotsikolla Kertomuksia Wyomingista. Kaikki tarinat sijoittuvat siis ns. Villiin Länteen, jossa miehet ovat rautaa ja veneet puuta. Elämä on useimmille köyhää ja jatkuvaa taistelua työstä ja rahasta, ja työt ovat todella raskaita. Elämässä vähän kaikilla tuntui olevan hieman pessimistinen ote, kenellä enemmän kenellä vähemmän eikä se ole ihmekään. Kirjasta löytyy novelli Brokeback Mountain, josta on tehty Hollywood-elokuva. Sitä en ole vielä nähnyt, mutta nyt varsinkin kun olen alkuperäisen novellin lukenut, haluaisin entistä enemmän nähdä sen!
         Brokeback Mountain oli ehdottomasti paras. Se oli hämmentävän roisi, mutta roisiudessaan todella uskottava ja realistinen - karjapaimenet tuskin ovat kovin neitejä. Välillä ronskius meni minusta suorastaan ällöttäväksi, mutta novelli kyllä kosketti. Kahden miehen katkeransuloinen rakkaustarina, jolla on traaginen loppu, voiko parempaa toivoa? Novellissa tulevat myös hyvin esiin syvä viha homoseksuaaleja kohtaan ja miesten onkin peiteltävä suhdettaan tarkasti. Amerikassa ei olla vieläkään päästy tasa-arvoiseen suhtautumiseen kyseisessä asiassa. Fundamentalistinen uskovaisuus onkin siellä paikoin kovassa huudossa...
Kirjassa näkyi myös sovinistinen suhtautumien naisiin. Heidän työkykyihinsä ei pahemmin uskottu, ja useassa novellissa nainen joutui ahdistelun kohteeksi, jopa raiskatuksi. Ylipäänsä ihmiset näissä novelleissa olivat hieman tympeitä. Juotiin viinaa ja pantiin kummemmitta intohimoitta.
           Osa novelleista oli melko hurjia, mutta kokoelmaa leimasi jonkinlainen pitkäveteisyyden tuntu. Epäilen, että jos en olisi ottanut tätä töihin mukaan, olisi kirja jäänyt kesken. Eipä silti, hyvä kun tuli luettua. Olenpahan lukenut nyt tämänkin.

Kommentit

Satu Ekoluoma sanoi…
Luin joskus Proulxin Vaarallista harmonikkaa, joka jäi kuitenkin kiinnostuksen puutteessa kesken. Sellainen tunne kuitenkin jäi että joskus pitäisi vielä kokeilla palata hänen teksteihinsä, ja novellit tuntuvat helpommin lähestyttäviltä joten saatan hyvinkin tutustua esimerkiksi tähän jossain vaiheessa...
Jenni sanoi…
Minullakin on sellainen tunne, että pitäisi palata Proulxiin, koska jotenkin uskon pitäväni hänen kirjoistaan, vaikkeivat harvat kokeiluni ole ihan siltä tuntunutkaan. Nytkin sait tuon Brokeback Mountainin kuulostamaan tosi hienolta! Ehkä pitäisikin lukea Proulxin novelleja, niin voi halutessaan helposti vaihtaa tekstejä.
Eilisessä (tai edellispäiväisessä?) Hesarissa arvioidaan Proulx'n kolmas Wyoming-novellikokoelma ylistävin sanoin. Suosittelen!
Salla sanoi…
Proulx alkaa houkutella minuakin, sen verran häntä on viime aikoina blogeissa kehuttu ja aihepiirit kuulostavat kiinnostavilta...
Anki sanoi…
Satu: Novellit tosiaan tuntuvat helpommilta. Siltikin luen niitä todella vähän...

Jenni: Tutustu ihmeessä! Suosittelen lukemaan ainakin sen Brokeback Mountainin.^^

Kirsi: Mielenkiintoista! Jännä, että kirjailija on kirjoittanut Wyomingista niin paljon.

Salla: Olisi hauska lukea arviosi tästä. :)