Novellia kehiin

Ihana Anu haastoi minut tekemään novellihaasteen. Tässä kirjaimellisesti on haastetta: minä en lue novelleja
käytännössä koskaan!


1. Luettele ainakin viisi novellia, jotka ovat kolahtaneet tai jääneet muuten mieleen. Kerro miksi, jos mahdollista.
2. Aseta itsellesi vuodeksi novellilukutavoite.
3. Kopioi blogiisi Kide-kuva ja aseta kuvatekstiksi novellien lukutavoitteesi sekä eteneminen esimerkiksi näin: 3/10. (Eli kolme luettu, kymmenen tavoitteena.)
4. Bloggaa lukemistasi novelleista ja kirjoita niistä arvio. Arvio saa olla minkä pituinen tahansa. Kide-kuvaa voi käyttää myös tässä yhteydessä, jos haluaa.
5. Haasta tuttaviasi lukemaan novelleja.

Tämä viiden kohdan ohjeistus on neuvoa-antava, ei pakollinen. Käytän novelli-sanaa, mutta joskus kertomuksen ja novellin raja voi olla häilyvä. Minusta mikä tahansa lyhyt teksti käy, mitään novellin kaavaa ei tarvitse alkaa etsiä voidakseen osallistua.

 En voi luetella edes viittä minuun kolahtanutta novellia, koska en edes muista niin montaa! Lunttasin blogistani ja huomasin lukeneeni hurjat kaksi novellikokoelmaa, joista kumpikaan ei vakuuttanut. Helmi Kekkosen Kotiin-kokoelmasta en muista mitään yksittäistä novellia, mutta Annie Proulx'lla on tietysti hieno Brokeback Mountain, josta pidin novellina paljon enemmän kuin elokuvana. Sanotaan siis, että minuun kolahtanut novelli on se.
     Tätä faktaa vasten onkin varsin hyödyllistä asettaa jonkinlainen novellilukutavoite. Kuuta en rupea tavoittelemaan, joten laitetaan nyt kolme. Nyt on vain sellainen ongelma, etten tiedä pahemmin novelleja tai novellikokoelmia. Ilmeisesti on myös tarkoitus todella lukea kolme novellia, ei kokonaisia novellikokoelmia... Taidanpa reippaasti laittaa itselle haasteeksi kolme novellikokoelmaa, koska minusta olisi hassua ja ärsyttävääkin lukea vain yksi tai kaksi novellia ja jättää koko muu kirja lukematta. :D

1. Katja Kaukonen - Vihkivedet
Tämä kokoelma kiinnostaa aidosti! Rakastuin Odelmaan, joten haluan lukea mieluusti vaikka novellejakin.

2. Edgar Allan Poe - Kultakuoriainen ja muita kertomuksia
Jos nyt oikein ymmärsin, niin nämä kertomukset lasketaan novelleiksi. Sitä paitsi tämän kokoelman lukemalla lyön kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä tämä on lukion lukukurssin listalla maailmanklassikoissa.

3. Virginia Woolf - Nainen peilissä
Olipas työlästä löytää suomenkielinen novellikokoelma Woolfilta! Jää nähtäväksi, löytyykö tätä kirjastosta. Toivottavasti, sillä haluan tutustua naisen tuotantoon lisää.

Sitten niitä haastettavia! Olen ymmärtänyt, etten ole ainoa novelleja vierastava. Otetaanpas nyt summanmutikassa pari kanssabloggaria.

Tarinautti
Susa
Satu

Kommentit

Susa sanoi…
Hei jee, tämähän on kiva haaste ja minulla onkin hyllyssä odottamassa jo monta novellikokoelmaa ;)

Kiitos siis, nappaan haasteen vastaan ja postaan tästä ensi viikolla blogissani!
Satu Ekoluoma sanoi…
Kiitos haasteesta! Puoliksi jo mietinkin tähän osallistumista joten nyt saan ainakin aikaiseksi. :)
Unknown sanoi…
Argh ja jee, novelleja... se haaste tiesi paikkansa, sit'eipä kieltää voi: minulla tosiaan on novelli-intoleranssi, josta olen blogissanikin puhunut. Olen kuitenkin jo aloittanut siedätyshoidon, ja tämä haaste antanee lisäpotkua koitokseen. Otan siis ilman muuta haasteen vastaan. (Voi vierähtää tovi ennen kuin ehdin tehdä asialle mitään, mutta ryhdyn asiaankuuluviin toimenpiteisiin heti kun kynnelle kykenen).
Unknown sanoi…
Hienoa! :) Nainen peilissä löytyy ainakin pk-seudun Helmet-kirjastoista, varmasti muualtakin suht helposti.

En tiedä miksi, mutta jotenkin "novellien lukija" tuntuu jotenkin sellaiselta genrelukija-tyyppiseltä rajaukselta, että haasteen saatuani eka ajatus oli että enhän minä ole mikään novellien lukija ;) Mutta kuitenkin luen paljon ja mielelläni novelleja, nehän voi olla mitä lajityyppiä tahansa. Ja jos tarina on hyvä, se on hyvä, pituudella ei väliä!
Unknown sanoi…
Jotenkin, jotenkin. Nyt sopalle, kun alkaa sanojakin tulla tuplasti tuplasti...
Anki sanoi…
Susa: Mukavaa, että innostuit!(:

Satu: Sitten kävikin hyvin, jos olet jo harkinnut osallistumista! Odottelen tuloksia innolla.

Elma Ilona: Niin, parhaani mukaan koetin valita muita kaltaisiani, jotka eivät ole päässeet novellien maailmaan sisälle. Kyllä se siitä! Laitat vaan maltillisen tavoitteen. (: Innostuithan sinä hirveästi runoistakin, vaikka ne olivat sinulle alun perin vaiketa, vai kuinka?

Anu: Genreajattelu on totta tosiaan syvältä. Avoimin mielin elämään, sitä periaatetta koetan toteuttaa päivittäin. (:

Leena Lumi sanoi…
Jaksan aina vain mainostaa Raymond Carverin novellikokoelmaa Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta.
Anonyymi sanoi…
Saako tähän haasteen osallistua muutkin? :D Itse voisin napata tämän vielä parin edellisen haasteen lisäksi, kun 100 kirjaa vuonna 2012 -haaste päättyy pian.

Onko Anulla muuten blogia vai mainitsenko haasteen olevan lähtöisin sinun blogistasi? :) (Mikäli tähän voi osallistua ilman haastamista, tietysti :D)
Anki sanoi…
Leena: Ehkä joku päivä tartun siihenkin. (:

Pii: Tottakai, ota vaan haaste vastaan, jos kiinnostaa!
Anun blogi on tämä:
http://anuh.wordpress.com/
Unknown sanoi…
Huom! Alun perin haaste on J.S. Meresmaan blogista lähtöisin :)

http://jsmeresmaa.blogspot.fi/2012/12/kide-novellihaaste.html
Calendula sanoi…
Jos kaipaat vaikka yksittäisiäkin novelleja, niin spefinovelleja löytyy paljon verkosta, ihan ilmaiseksi.

Käy katsomassa esim. Osuuskumman, URS:n tai Usvan tarjontaa.
Anki sanoi…
Kiitos linkeistä, Calendula!