Deborah Spungen - Nancy

 


"En voinut hirttäytyä. En voinut luovuttaa. Minun oli taisteltava, minun oli jäätävä henkiin. Minun oli pidettävä lupaukseni. Vasta sitten voisin päästää irti Nancysta. Vasta sitten voisin ryhtyä elämään omaa elämääni."

Deborah Spungenin Nancy on järisyttävä ja järkyttävä kuvaus perheestä, jonka esikoistytär on pahasti häiriintynyt. Jo lapsesta asti Nancy saa vakavia raivokohtauksia, jotka vain pahenevat ajan mittaan. Teini-ikäisenä laitoksessa tyttö tutustuu huumeiden maailmaan. Lopulta hän kokee kohtalonsa Sid Vicious -nimisen miehen hahmossa.

Lukukokemus oli todella ravisuttava. Nancy ei ole missään vaiheessa helppo lapsi, ei edes vauvana. Perhe joutuu koko ajan varomaan hänen käytöstään ja nopeasti vanhemmat menettävät otteen tyttäreensä. Perheen kaksi nuorempaa lasta ovat mukana kärsimysnäytelmässä, mikä on erityisen kylmäävää.

On vaikea tietää, mitä ajatella. Kirjailija, Nancyn äiti, on hyvin avomielinen myös omista puutteistaan. Täytyy sanoa, että sympatiani ovat hänen ja perheen puolella, vaikka myös Nancy säälittää minua. Selvästi hän koki jotain mystiseksi jäävää sisäistä helvettiään, mikä heijastui tuhona sekä sisään- että ulospäin. Tuon ajan lääketiede osoittautui kyvyttömäksi auttaa tyttöä mitenkään. Myöhemmin on käynyt ilmi, että samanlaisen vaikean synnytyksen kokeneet lapset ovat osoittaneet samoja käytöshäiriöitä kuin Nancy. Syy voi hyvinkin olla neurologinen. Ehkä nykypäivänä tätä asiaa olisi osattukin hoitaa. Oli sydäntäsärkevää lukea, miten vanhemmat yrittivät kaikkensa avun saamisessa eikä mistään ollut hyötyä. Mikään ei tehonnut Nancyyn.

Nancyn elämää määritti voimakkaasti hänen suhteensa Sidiin. Kumpikin oli pahassa heroiinikoukussa ja sekaisin muutenkin. Kuvaukset heidän vierailustaan Nancyn kotona olivat aivan absurdeja ja siltä se varmaan perheestäkin tuntui. Spungen arvelee, että Nancy jotenkin vaikutti siihen, että Sid lopulta iski puukon hänen vatsaansa. Ei niin, että äiti olisi ajatellut oman lapsensa olevan syyllinen. Mutta Nancy tahtoi kuolla, oli tahtonut sitä jo 11-vuotiaasta asti. Miten traagista, miten traumaattista tämä kaikki onkaan! Välillä piti pitää taukoa lukemisesta ihan vain siksi.

Suosittelen kirjaa. Se on omalta osaltaan myös palanen musiikkihistoriaa, niin vaikealta kuin se varmasti vanhemmista tuntuukin.

Kommentit

Elegia sanoi…
Olen lukenut tämän silloin aikoinaan, kun tämä julkaistiin. Kovasti kohautti silloin ja muistaakseni koulussakin tästä oli puhetta.
Anki sanoi…
Joo, tämä on varmasti aikoinaan ollut paljonkin esillä. En ihmettele.
Celestine sanoi…
Itse luin tämän viime kesänä ja oli kyllä vaikuttava elämys. Tulin lukiessani tosi vihaiseksi Nancyn ja hänen perheensä kohtelusta, mutta en voinut olla miettimättä, olisiko Nancyn elämä ollut helpompaa ja onnellisempaa, jos hän olisi syntynyt myöhemmin ja saanut nykyaikaisempaa hoitoa.
Anki sanoi…
Samaa mietin minäkin. Tuon ajan lääketiede ei ollut tarpeeksi kehittynyttä Nancyn kaltaisia ihmisiä varten.
vakavaa kun ei niin pienenä halua elää