Elaine N. Aron - Erityisherkkä lapsi

 


"Halusin kirjoittaa tämän kirjan, koska tiesin monien vanhempien kohtaavan vaikeuksia kasvattaessaan erityisherkkiä lapsia. Niin ei tarvitsisi olla. Jotkut heistä pelkäävät lastensa olevan jotenkin viallisia tai olevansa itse taitamattomia kasvattajia. Lupaan tämän kirjan lievittävän tällaisia tunteita. Sekä lapset että vanhemmat saavat huokaista helpotuksesta."

Elaine N. Aronin kirja Erityisherkkä lapsi on erityisesti vanhemmille suunnattu kasvatusopas. Siinä käydään hyvinkin tarkkaan läpi eri ikävaiheita ja niiden tuomia haasteita. Kirja sisältää paljon käytännönläheisiä neuvoja erilaisiin tilanteisiin, kuten lapsen ylivirittymiseen ja pelkotiloihin.

En itse ole kenenkään vanhempi, mutta herkkä olen. Olen lisäksi opettaja. Niistä syistä ostin tämän kirjan omaan hyllyyn ja luin sen pian. Enkä kadu valintaani ollenkaan. Minulla on hyllyssäni jo ennestään Erityisherkkä ihminen ja Erityisherkkä ihminen ja parisuhde. Tiesin saavani luotettavaa, punnittua tietoa ja hyödyllisiä vinkkejä.

Läpi kirjan kulkeva tärkeä sanoma on, että herkkyys ei tarkoita ujoutta eikä edes välttämättä introverttiyttä. On pahasti leimata varovainen lapsi heti ujoksi. Varovaisuus on mielestäni enimmäkseen vain hyvä luonteenpiirre. Sillä välttää monta turhaa riskiä ja vaaraa.

Aron on psykologian tohtori ja psykoterapeutti, joten hän tietää mistä, puhuu. Hän aloitti aikoinaan 90-luvulla herkkyystutkimuksen, joka jatkuu yhä edelleen. Muistan vieläkin, miten ihanaa oli 19-vuotiaana lukea Erityisherkkä ihminen ja tajuta, että minussa ei olekaan mikään vikana ja että muitakin minunlaisiani on olemassa. Aronin työ on varmasti tuonut samoja helpotuksen tunteita lukemattomille muillekin ihmisille, erityisesti voimakasta yksilöllisyyttä ja kilpailua arvostavissa kulttuureissa eläville.

Suosittelen kirjaa ehdottomasti kaikille vähänkin aiheesta kiinnostuneille. Erityisvinkkaus ammattikasvattajille ja vanhemmille.

Kommentit

Mai Laakso sanoi…
Olen lukenut Erityisherkän ihmisen ja tämäkin kiinnostaa.
Tunnistan myös itsessäni erityisherkät puolet. Korvani ovat aina olleet todella herkät, samoin sydän. En siis voi nukkua talossa, jossa on tikittäviä kelloja, sillä sydän alkaa lyömään tikityksen tahtiin. Se on todella epämiellyttävää. Erityisherkkyys on aiheuttanut monia hassuja tilanteita, kun olen noussut öisin piilottamaan yöpaikan kelloja :)
Anki sanoi…
Onpas hurjaa! En olekaan ennen kuullut tuollaisesta.