Karin Slaughter&Lee Child - Puhdasta kultaa

 


"Ihmiset luulivat aina, että selvittämättömiä tapauksia oli mahdotonta ratkaista. Ihmiset eivät olleet täysin väärässä, mutta Will oli huomannut, että ajankuluminen antoi usein todistajille uutta perspektiiviä. Se johtui useimmiten siitä, etteivät todistajat enää pelänneet. Öykkärit ja roistot, jotka olivat pelotelleet heitä, olivat joko kuolleet nuorena tai päätyneet vankilaan. Avioliitot olivat purkautuneet. Rakkaus oli ehtynyt. Maine oli menetetty tai saatu takaisin. Toisin sanoen pitkä aika saattoi antaa laajemman näkökulman menneisiin tapahtumiin."

Karin Slaughter ja Lee Child ovat yhdistäneet voimansa tässä Puhdasta kultaa -teoksessa. Slaughterin Will Trent kohtaa Childin Jack Reacherin. Will on lähetetty Fort Knoxiin, missä liittovaltion kulta säilytetään, jotta hän selvittäisi vanhan poliisimurhan. Jack Reacher taas on Fort Knoxissa paljastamassa rikollisrinkiä. Miesten tiet kohtaavat odotetusti, mutta ovatko he poliisitaustoistaan huolimatta samalla puolella? Ja mitä Fort Knoxista vielä paljastuukaan?

Tartuin tähän pienoisromaaniin alun perin siksi, että tykkään Slaughterista kuin hullu puurosta ja toisekseen halusin selättää lukujumini. Siihen pikkuruinen kirja taisikin vähän tepsiä. Teksti soljui helposti ja vaivattomasti; selvästi myös Lee Child on sujuva kirjoittaja. En huomannut missään vaiheessa minkäänlaista saumakohtaa, josta kirjailijan vaihtumisen olisi tajunnut. Oli myös mielenkiintoista tutustua pintapuolisesti Jack Reacheriin, minä kun en ole koskaan lukenut Childin kirjoja.

Valitettavasti kirjan tarina tuntui loppuvan kuin veitsellä leikaten. Naps. Yhtäkkiä se olikin siinä. Mitä tapahtui? Loppuiko kirjailijoilta idea kesken vai mitä ihmettä tämä merkitsee? Olen edelleen ihan ulalla.

Itse tarina oli ihan mielenkiintoinen. En tiennyt alun perin tällaisesta liittovaltion kultavarastosta mitään ja se tarjoaa kuin luonnostaan hyvän kasvualustan erilaisille salaliitoille ja dekkariaihioille. Kirjailijoiden syy törmäyttää hahmot keskenään on myös herkullinen: Willin kohde on Jack! Kerronnassa on myös ainakin Slaughterille ominaista psykologista tarkkuutta Willin kohdatessa eri henkilöitä. Kuitenkin tuo tarinan loppuminen kuin seinään pudottaa pisteitä roimasti. Ei niin voi tehdä!

Kirja ei kuitenkaan lopu vielä tähän, vaan mukana on Willin haastattelu (ihan hauska idea!), Willin tiedot ja pieni pätkä tulevasta (nyt jo ilmestyneestä) Slaughter-dekkarista Viimeinen leski. Jostain syystä nuo Willin tiedot oli jätetty kääntämättä. Sujuvasti englantia osaavana pääsin kyllä asioista kärryille, mutta sääliksi käy englantia huonosti osaavien lukijoiden puolesta. Miksi ihmeessä tämä osio on jätetty kääntämättä? 

Sen sijaan tuo pätkä Viimeisestä leskestä imaisi heti mukaansa. Täytyy lukea ehdottomasti tuo dekkari!

Suosittelen Slaughterin ja Childin faneille, heille tämä pienoispläjäys on selvästi suunnattu. Miinusta kuitenkin tulee tuosta lopusta ja Willin tietojen kääntämättömyydestä.

Kommentit

Leena Lumi sanoi…
Täällä toinen Slaughter -fani. Aloitin jo sen uusimman, mutta sitten tuli kaikki tämä meneminen ja tuleminen ja otin mukaan ohuemman kirjan, joka kyllä myös oli dekkari, mutta ei minulla ollut aikaa lukea.

Voit olla varma että Slaughteria on tulossa. Ota yhteys Harper Collinsiin ja pyydä arvostelukappale, jos kirjastoissa on jonoa.

♥♥
Anki sanoi…
Hii, olisikin jännää saada joku arvostelukappale. Pitää harkita!
Slaughter on alansa kuningatar. Minulla on tulossa yksi hänen teoksistaan luentaan kunhan ehdin.