Maaret Kallio - Voimana toivo


"Toivo on väkevä mielen ja elämän voima. Toivo auttaa pyrkimään kohti arvokkaampia tavoitteita, rakentamaan aktiivisesti hyvää elämää ja hellittämään kohtuuttomasta armottomuudesta. Ihmisillä on nykyajassa kovin armottomat odotukset itseään ja elämää kohtaan, mikä lisää osaltaan riittämättömyyden ja yksinäisyyden kokemuksia. Toivon näkökulma tuo tähän helpotusta: miten löytää armollisuutta itsestä, elämästä ja tavoitteista, mutta pyrkien silti tietoisemmin kohti hyvää elämää ja vaikeista asioista toipumista?"

Maaret Kallion tietokirja Voimana toivo vie lukijan perimmäisten kysymysten äärelle. Mikä on minulle merkityksellistä? Mitkä ovat arvoni? Mitä voin tehdä muiden hyväksi? Missä tarvitsen apua? Mitään perinteistä self helpiä tämä kirja ei totisesti ole.

Kallio kirjoittaa lempeästi ja jämäkästi yhtä aikaa. Pitkä kokemus psykoterapeuttina olosta on tutustuttanut hänet ihmisyyden koko kirjoon. Välillä sitä putoaa, terapeuttikin, ja tarvitsee toisten kannattelua. Kirja on jaettu muutamaan osioon: Tavoitteet, Tunteet, Toimijuus, Toipuminen, Toiset ja Tarkoitus. Kaiken ytimessä on meitä ja elämää kannatteleva toivon kokemus. 

Varsinkin Toimijuuden osuus oli minulle puhutteleva. Olen taipuvainen pelkäämään uusia asioita, jolloin helposti jään sivuun. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Myös osio Toiset herätteli ennen kaikkea ammatillisia ajatuksiani (olen opettaja). Mietin, mitä voin opettajana toimiessani antaa oppilaille ja toki myös kollegoille. Harva kirja herättää näin syvällisiä pohdintoja.

Myös ajatukset toipumisesta olivat väkeviä. Kallion lohdullinen sanoma on, että toipuminen on aina todennäköisintä. Se vain vaatii oman aikansa ja kivulle antautumisen. Tämän osion lukeminen oli suorastaan terapeuttista.

Kaiken jälkeen on hyvä muistaa, että koskaan ei ole valmiiksi, ei toivonkaan kanssa. Ihminen on aina keskeneräinen. Suosittelen lämpimästi kaikille tätä teosta.

Kommentit

äitini tätä varmasti mielellään lukisi
Tämä kirja kiinnostaa minuakin. Se oli jo kerran minulla lainassakin, mutta jäi jostain syystä silloin lukematta. Ehkä aika loppui kesken, kun varmaan joku muu oli jo varannut sen. Mutta joku toinen kerta yritän paremmalla menestyksellä! Uskon että on hyvä kirja.
Anneli A sanoi…
Kiitos kirjan esittelystä. On varmasti mielenkiintoinen ja monelle myös hyödyllinen kirja. Pidän siitä, jos tämäntyyppisessä kirjassa on aitoa pohdintaa, eikä vain neuvojen antamista.
Anki sanoi…
Tässä tosiaan haastettiin ihan suorilla kysymyksilläkin pohtimaan isoja asioita. Suosittelen ehdottomasti! :)
Takkutukka sanoi…
Vaikuttaa oivalta teokselta avauksesi perusteelle ja juuri Anneli A:n mainitsemasta syystä. Toivon voimaa ei ole syytä väheksyä. On todella terveellistä kaiken hötkyilyn keskellä aika ajoin pysähtyä miettimään välitilinpäätöksen tavoin omaa elämäänsä ja tavoitteitaan.

Totta: me emme yksilöinä tule valmiiksi, emmekä liioin saa tätä maailmaa valmiiksi, mutta tuon tosiasian hyväksyminen helpottaa. Samalla seikka, joka tekee mielestäni taipaleestamme mielenkiintoiseneillä ja pitää terveesti uteliaisuuteemme vireillä;)
Anki sanoi…
Kyllä, keskeneräisyys tekee kaikesta mielenkiintoista!
Kuulostaapa hyvältä! Minulla on käyötssäni Maaret Kallion Lujasti lempeä -kalenteri ja pidän paljon sen esittämistä ajatuksista. Tämä kirja voisi täydentää kalenteria hienosti.
Anki sanoi…
Todennäköisesti kyllä! Pitäisi itsekin joskus ostaa tuollainen kalenteri, menevät vain kuin kuumille kiville.