Alex Schulman - Polta nämä kirjeet

 


"Ja tässä sitä nyt istutaan keskellä lukemattomia pahvilaatikoita, jotka ovat täynnä Sven Stolpen kirjeitä, kansioita, lappuja, muistiinpanoja, valokuvia, päiväkirjoja, arvosteluja ja artikkeleita. Ensimmäisessä laatikossa päällimmäisenä on valokuvakuori, jossa on kuvia vaarista kuolleena. Tuntuu kuin kuva olisi pantu tarkoituksella päällimmäiseksi, kuin loogiseksi päätökseksi, pedagogiseksi selitykseksi sille, joka tutkii arkistoa ja ihmettelee miksi vuolas tuotanto oli yhtäkkiä päättynyt."

Alex Schulmanin omaelämäkerrallinen romaani Polta nämä kirjeet kuvaa hurjan kolmiodraaman Ruotsin kirjallisessa elämässä. Schulmanin vaari ja mummo, Sven ja Karin Stolpe, elävät epäonnistuneessa ja inhottavassa avioliitossa. Kirjailija Sven kohtelee Karinia jatkuvasti huonosti ja on pidäkkeettömän narsistinen persoona. Olof Lagercranz, kirjailijamies hänkin, on vuosikymmenestä toiseen hulluna Kariniin.

Kirja alkaa, kun Schulman haluaa terapiassa selityksen sille, miksi hän on jatkuvasti niin vihainen. Herätyksenä on toiminut vaimon väsyminen miehen käytökseen ja lasten jatkuva pelkääminen. Sukukarttaa tehdessän Schulman tajuaa, että äidin puolen suku on täynnä konflikteja ja katkenneita ihmissuhteita. Kaikki juontaa juurensa Sven Stolpeen. Niinpä Schulman päättää ottaa selvää, mistä vaarin käytös johtui.

Lukukokemus oli suorastaan pyörryttävä. Sivuja oli ahmittava eteenpäin, jotta saisi tietää miten käy. Kolmiodraama saa alkunsa kesällä 1932, kun kaikki kolme asuvat samassa taiteilijaresidenssissä. Karin ja Olof rakastuvat, vaikka se on vaarallista. Sven ei ole anteeksi antavaa sorttia.

Svenistä muotutuu hyvin vastenmielinen kuva. Schulman kuvaa kirjassaan, miten Sven kirjoitti käytännössä aina saman kirjan uudelleen ja uudelleen. Aina toistui draama, jossa aviovaimo on petollinen ja "epäpuhdas". Sven siis kosti vaimolleen yhä uudestaan ja uudestaan tämän aviollisen hairahduksen. Olof puolestaan kirjoitti uneksuen puhtaasta rakkaudesta. Karinilla ei ollut asiassa sanan sijaa.

Inhottavimpia kuvauksia on, kun Sven lukee kuulijoille kirjoituksensa, jossa hän kuvaa sanasta sanaan vaimonsa laittoman abortin. Kaikki Karinista puristetut tunnustukset on kirjoitettu ylös. Karin on tietysti itse paikalla kuuntelemassa ja kärsimässä. Huh huh!

Suosittelen ehdottomasti tätä kirjaa. Takakannessa luvataan, että se pitää otteessaan kuin dekkari ja se on totta. 

Kommentit

riitta k sanoi…
Tämä oli huikea! Minulle viime vuoden paras käännetty kauno.
Anki sanoi…
Todellakin huikea kokemus!
Anneli A sanoi…
Se todellakin piti otteessaan. Hieno lukukokemus. - Hyvää pääsiäisen odotusta sinulle!
Anki sanoi…
Samoin sinulle! :)