Niko Rantsi - Sinun puolestasi vuodatettu


"Kukaan ei koskaan pysty tekemään heille mitään pahaa, mies uskottelee itselleen. Jos joku yrittäisi, hän olisi vastassa eikä antaisi tuumaakaan periksi. Sälekaihtimet sulkeutuvat ja ylikonstaapeli Veli-Matti Suojanen katoaa näkyvistä."

Tammi 2020.

Niko Rantsi on KRP:n poliisi ja hän kirjoittaa myös romaaneja. Sinun puolestasi vuodatettu on hänen esikoisromaaninsa.

Kirjassa poliisi tutkii rantavajasta löytyneen miesvainajan tapausta. Miehellä on päässään voimakkaan iskun jälki ja luoti toisessa jalassa. Erikoista kuitenkin on, ettei häneltä löydy minkäänlaisia papereita eikä puhelinta. Kuka tämä mystinen mies on?

Samaan aikaan ylikonstaapeli Suojanen pelkää perheensä puolesta, sillä häntä vainotaan. Asiat alkavat mutkistua lisää, kun hänen hyvä ystävänsä Jussi joutuu pahoihin vaikeuksiin. Miesten kohtalot alkavat kiertyä vaarallisesti yhteen. Kumpi on tärkeämpää, uskollisuus virkamerkille vai uskollisuus vanhalle ystävälle?

Tämä romaani on ollut esillä aika paljon ja tartuin teokseen innokkaana. Valitettavasti minun on kuitenkin sanottava, että kirja oli pettymys. Jo alussa jatkuvasti vaihtuvat näkökulmat toivat sekavuutta aloitukseen ja olin hyvin tuskastunut. Tarinaa pyöritetään mielestäni tarpeettoman monen ihmisen kautta. Lisäksi Rantsin ihmiskuvaus jäi mielestäni melko ohueksi. Ihmisten ajatuksia kyllä kuvataan, mutta jotenkin ulkokohtaisesti. En kiintynyt yhteenkään henkilöön, vaikka periaatteessa lähes kaikki olivatkin hyvin inhimillisiä hyvine ja pahoine puolineen.

Rantsin poliisitausta näkyy tarkkana poliisityön kuvaamisena. On lähinnä makuasia, pitääkö sitä positiivisena vai ei. Itse vähän väsyin tarkkaan tutkintamenetelmien heittelyyn keskusteluissa, mutta sanoisin kuitenkin, että plussan puolelle jäätiin. Poliisityön kuvaus on varmasti ajankohtaista ja se toi romaaniin paljon uskottavuutta.

Kirjan ansioihin kuuluu sekin, että kaikki tapahtumat ovat koko ajan uskottavia. Tästä romaanista ei löydy yli-inhimillisiä sankareita, vaan poliisi tekee vain työtään uutterasti ja tinkimättä. Mitkään käänteet eivät koetelleet uskottavuutta, mikä aika usein tapahtuu nykydekkareissa. On vain yksinkertaisesti rikollisia ja rikoksiin ajautuneita ihmisiä, joiden tekemisiä poliisi selvittää.

Vaikka itse en nyt niin innostunut tästä dekkarista, uskon sen toimivan monella muulla. Erityisesti jos pitää poliisivetoisista dekkareista, tämä on ihan pätevä valinta. 

Kirjaa on käsitellyt myös Kirsin kirjanurkka ja Kirjarouvan elämää.

Kommentit

Margit sanoi…
Luen aika paljon dekkareita, mutta tätä en ole lukenut. Tapahtumien realistisuus on iso plussa. Nykyisin dekkareissa on joskus melko epäuskottavia juonia.
Takkutukka sanoi…

Rantsin vahvuus on eittämättä pitkän kokemuksen tuottama realistisuus kerronnassa, ei suurissa sankariteoissa, vaan poliisityön sitkeän puurtamisen kuvaamisessa.
Joitakin herkullisia verbaalisia kielikukkasiakin on siroteltu joukkoon

Kakkos-osassa "Kuka viereesi jää", molempien osapuoleten, sekä "hyvisten" että "pahisten" henkilökuvaus on tiivimmin ruodussa, työ- ja siviilielämän ristiriitoja unohtamatta, ja inhimillinen ymmärtäminen kantaa läpi teoksen vahvan kenttäkokemuksen puhuessa;)
Anki sanoi…
Margit: Joo, välillä saa lukea kyllä kaikenlaista dekkareissa... :D

Takkutukka: Kiva kuulla, että henkilökuvaus on kehittynyt! En silti usko tarttuvani enää Rantsin teoksiin. Jostain tätä pursuavaa luettavien listaa on karsittava. :D
Takkutukka sanoi…

Jep; tämä pitkä kirjastojen varausten jumittaminen on aiheuttanut pysyvän ennätyspinon yöpöydälle, joten valinta on pakollista ja ennätysmäärän jätän itse myös reippaasti kesken ja palautukseen:D
Elegia sanoi…
Tykkään lukea dekkareita, mutta minua kiinnostaa poliisin työkuvausta enemmän se psykologinen ulottuvuus. Tämä ei siksi ehkä olisi niin sanotusti minunkaan kirja. Mainio nimi kyllä kirjalla!
Anki sanoi…
Joo, tähän olisi toivonut enemmän psykologista otetta. Kirjan nimi on kyllä hieno!
Anonyymi sanoi…
Tuotantoyhtiö Backmann & Hoderoff on ostanut Niko Rantsin Lainvartijat-kirjasarjan elokuvaamisoikeudet. Huikeeta!!!