Torey Hayden - Satutettu lapsi

 


"Lastensuojelu halusi hänet pois järjestelmästään, mieluiten niin, että hän palaisi perheensä luo, ja jos se ei onnistuisi, hänet haluttiin sijoittaa johonkin sopivaan sijaisperheeseen. Minun tehtäväni oli auttaa näiden tavoitteiden saavuttamisessa parhaani mukaan."

Alkuperäisteos Lost Child (2019). Suomentanut Seppo Raudaskoski. Otava 2020.

Torey Hayden on pitkän linjan opettaja ja terapeutti, joka auttaa traumatisoituneita lapsia. Kirjassaan Satutettu lapsi hän kertoo Jessiestä, jolla on monenlaisia ongelmia. Jessie on sytyttänyt tulipaloja, rääkännyt koiraa ja lisäksi hän kertoo valheita toisensa perään. Edes ammattilaiset eivät oikein tiedä, mitä pitäisi tehdä.

Alku Jessien kanssa on hankalaa. Hän koettaa aina päässä tilanteissa niskan päälle ja hän vastustaa kaikkea, mitä Hayden haluaa hänen kanssaan tehdä. Vähitellen Hayden saa tytön kuitenkin tekemään asioita kanssaan. Paras houkutin ovat aidonnäköiset käsinuket, jotka Jessie panee tekemään milloin mitäkin Haydenin tarkkaillessa. Vähitellen kaikkien valheiden läpi myös tytön tuskallinen salaisuus paljastuu.

Olen lukenut useita Haydenin kirjoja. Ne ovat aina tehneet minuun vaikutuksen ja niin nytkin. Vaikka Haydenin onnistumiset ovat ihmeellisiä, hän ei suurentele omaa rooliaan. Hän kertoo avoimesti avuttomuuden ja epäonnistumisen tunteistaan prosessin keskellä. Jessie on erityisen haastava tapaus valehtelemisensa takia. Tyttö on siinä vieläpä todella hyvä ja perso huomiolle. Sen saa tuta myös laitoksessa oleva työntekijä, jota aletaan syyttää seksuaalirikoksesta. Mutta mikä salaisuus tytön taustalla todella on?

Näitä kirjoja ei kuitenkaan ole helppo lukea, koska aiheet ovat niin karmeita. Tässäkin seksuaalinen hyväksikäyttö häälyy kaiken yllä. Hayden kirjoittaa kuitenkin varsin sujuvasti ja siinä mielessä kirja on helppolukuinen. Aiheet myös kiinnostavat minua, koska olen opettaja ja haluan mahdollisimman hyvin ymmärtää lasten ja nuorten maailmaa. 

Kirjoissa tulee myös esille eri maiden käytäntöjä. Hayden on alun perin amerikkalainen ja hänen alkupään kirjansa tuovat esille Amerikan isoja ongelmia. Täydellistä ei ole myöskään Walesissa, jonne tämä kirja sijoittuu. Siellä iso osa lastensuojelun tehtävistä on hyväntekeväisyysjärjestöjen kontolla. Nämä järjestöt ovat korvaamattomia, jotta köyhien perheidenkin lapset saisivat edes jotain tukea vaikeissa tilanteissa. Elämme monella tapaa viallisessa ja keskeneräisessä maailmassa, onhan Suomenkin lastensuojelun tilanne kaikkea muuta kuin ongelmaton.

Suosittelen tätä kaikille aiheesta kiinnostuneille ja erityisesti lasten parissa työskenteleville ammattilaisille. 

Satutettua lasta on luettu myös blogissa Kirjat kertovat.

Kommentit

Takkutukka sanoi…
Kiitos esittelystä! Torey Haydenin alkupään tuotantoa kuten Tiikerilapsi olen lukenut ja muistan, että aiheen rankkuuksista huolimatta hänen tekstinsä on vakuuttavaa, asiallista ja kiinnostavaa.

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on yksi kaameimmista ja ehdottoman tuomittavaa, joten soisi meilläkin otettavan ankarampia rangaistuksia käyttöön!
Anki sanoi…
Niinpä, Suomessa on tosi alhaiset tuomiot!
Anneli A sanoi…
Minullekin Hayden on tuttu alkupään tuotannosta. Ainakin Tiikerilapsi on tullut luetuksi. Tärkeitä ja kantaaottavia, vaikkakaan ei saarnaavia, kirjoja.
Anki sanoi…
Kyllä, näissä ei missään vaiheessa saarnata mistään, vaan ollaan hyvinkin ratkaisukeskeisiä.
Elegia sanoi…
Luin Haydenin kirjoja nuorempana ja olen hänen vanhemman tuotantonsa tainnut lukea melko lailla kokonaan. Jossain vaiheessa hieman kuivahdin hänen tyyliinsä ja jopa ärsyynnyin häneen joistakin syistä.
Anki sanoi…
Niin, liian monta kirjaa häneltä ei ehkä kannata lukea peräkkäin, sillä tiettyä toisteisuutta löytyy.