Veikko Haakana - Unien kirja

 


"Vasta myöhemmin olen saanut mahdollisuuden tulla tähän maailmaan, todellisuuteen ja uniin ja ihmettelemiseen, miten ne ovat toistensa kaltaisia. Ikään kuin niiden välillä ei mitään rajaa olisi. Ei oikein tiedä mikä on totta, mikä unta, vai ovatko ne yhtä unta molemmat ja siinä on koko totuus."

Karisto 2011

Veikko Haakanan Unien kirja oli kirjaston esittelyhyllyssä, ja se vaikutti kiinnostavalta. Kansi on kaunis ja tuntuu sopivan tällaiseen kirjaan hyvin.

En kuitenkaan saanut kirjalta ihan sitä mitä odotin. Odotin kuulautta ja haikeutta, mutta sellaista tässä kirjassa ei hirveästi ollut. Haakanan unet ovat ihmeteltävän selkeitä ja hän kuvaa niitä seikkaperäisesti. Kirja on jaettu neljäksi, melko pitkäksi novelliksi. Tai en oikein tiedä, onko novellikaan oikea nimitys, vaikka siten kirja on kirjastossa luokiteltu. Ennemminkin nämä ovat pieniä henkilökohtaisia tutkielmia tai esseitä.

Haakanan unet jakautuvat salouniin, sotauniin ja kotiinpaluun uniin. Salounissa ollaan erämaassa, sanastosta päätellen Lapissa tai lähellä sitä. Siellä hän kulkee uniensa polkuja aina tiettyihin paikkoihin. Sotaunissa ollaan milloin tykistökeskityksessä, milloin sotasairaalassa. Kotiinpaluun unissa ollaan lapsuuden maisemissa.

Periaatteessa kirjan teemat ovat hienoja ja kiinnostavia, mutta jotenkin tämä kirja ei nyt vain iskenyt. Odotukseni olivat epäilemättä väärin virittyneitä. Sääli. Kyllä Haakana kirjoittaa osaa.

Kommentit