Kimmo Takanen - Parisuhteen tunnelukot - Avaimia toimivaan rakkauteen


 "Nykyisen käsitykseni mukaan todellinen rakkaus on tila, jossa olemme. Se ei mielestäni ole jotain, mitä voimme tuntea toista kohtaan. Silti voimme kutsua kumppaniamme rakkaaksi ja sanoa, että rakastamme häntä. Ne ovat omia mielemme käsitteitä, joita tarvitsemme kommunikoidaksemme itseämme. Uskon, että syvällinen rakkaus syntyy vähitellen kahden ihmisen välille, kun he uskaltavat olla avoimia, haavoittuvaisia ja tarvitsevia, kun he uskaltavat näyttää kaikki puolensa itsestään kumppanilleen."

Graafinen suunnittelu: Taru Staudinger. Taitto: Vitale Ay. WSOY 2019.

Kimmo Takasen kirja Parisuhteen tunnelukot on tiukkaa tavaraa. Vaikka kirja luokitellaan self helpiksi, mitään helppoa ja kivaa siinä ei ole. Takasen tunnelukkoajatus perustuu skeematerapiaan. Kirjailija listaa 18 tunnelukkoa, jotka aktivoituessaan vaikuttavat ihmisen elämään voimakkaasti.

Tunnelukot ovat lapsuudessa syntyneitä selviytymiskeinoja. Usein kyse on jonkinlaisesta kompensaatiosta. Ihminen myös saattaa suuttua tunnelukolleen niin, että alkaa ylikompensoida sitä. Tunnelukkovyyhti on hyvin monimutkainen asia.

On selvää, että tunnelukot tekevät parisuhteissa tuhojaan, jos niitä ei tajuta ja niille ei tehdä mitään rakentavaa. Minulla on tästä ensikäden kokemusta molemmin puolin eri ikävaiheista. Testautin myös omat tunnelukkoni tunnelukkosi.fi-sivustolla. Ilokseni tunnelukkoni olivat lientyneet aiemmasta varsin paljon, mutta edelleen on töitä tehtävänä.

Kirja alkuosio kuvailee tunnelukkoja ja niiden aiheuttamia asioita yleisesti. Jonkinlaista turhaa toisteisuutta koin tässä kirjan osassa. Vauhti kuitenkin paranee, kun Takanen pääsee kirjoittamaan erikseen kustakin tunnelukosta. Takasen mukaan tunnelukkoja ovat alistuminen, emotionaalinen estyneisyys, epäonnistuminen, hylkääminen, hyväksynnän haku, kaltoin kohtelu, kietoutuneisuus, oikeutus, pessimistisyys, rankaisevuus, riippuvuus, riittämätön itsekontrolli, suojattomuus, tunnevaje, uhrautuminen, ulkopuolisuus, vaativuus ja vajavuus. Kaikki nämä on avattu varsin seikkaperäisesti kirjassa. Takanen tavoittaa hyvin erilaisia tilanteita, jotka ovat aiheuttaneet tunnelukkoja ja jotka nykyisyydessä aktivoivat niitä.

Olisin kaivannut enemmän ohjeistusta tunnelukkojen avaamiseen, mutta toisaalta Takasella on erikseen kirja Murra tunnelukkosi. Se onneksi löytyy omasta hyllystä ja saatankin asettautua sen pariin seuraavaksi. 

Joka tapauksessa vakavaa asiaa hyvin kirjoitetussa muodossa. Kirjassa on liitteenä harjoituksia pariskunnille ja tunnelukkotesti. Suosittelen jokaiselle, jolla on syvällistä halua tutkia itseään.

Kommentit

Jokke sanoi…
Onpa monta lukkoa avattavaksi, ja näinhän se on, mutta moni onnistuu, selviää parisuhteesta. Haastetta tulee vielä kun siihen yhdistää omat ja puolison vanhemmat ja sukulaiset, omat (ja mahdollisesti toisen) lapset ja työn ja sen arjen.
Onpa kiinnostavan tuntuinen kirja. Minulla on yksi tunnelukkokirja, mutta parisuhteen tunnelukoista en ole koskaan lukenut. Voisi tehdä ihan hyvää tutustua näihinkin.
Anki sanoi…
Jokke: Kyllä, parisuhde ei ole mikään helppo konsepti.

Kirjarikas elämäni: Olisi hauska tietää, miten sinä koet tämän kirjan. :)