Sanna Wikström ja Reija Könönen - Lempeyden kirja


 "Lempeys itseä ja muita kohtaan ei siis yleensä ole lainkaan ihanaa lässytystä vaan raakaa rehellisyyttä omille kokemuksille, jotta voi ammentaa pintaliitoa syvempää kokemusta yhteisestä kielellisestä yhteydestä. Mutta se toden totta on sen arvoista: Kun huomaat, miltä pelkkä palaveri tai sähöpostiviestittely alkaa tuntua sydämessäsi, et enää halua suhtautua tilanteisiin muiden kanssa "asioiden hoitamisena"."

Hidasta elämää. Kuvat: iStockphoto. Kirjailijakuvat: Janne Räsänen. Graafinen suunnittelu ja taitto: Satu Kontinen. Otava 2020.

Lempeyden kirja perustuu mindfullnessin periaatteisiin. Ensin lähdetään etsimään minälempeyttä ja sen jälkeen melempeyttä. Tavoitteena on parempi kohtaaminen toisen ihmisen kanssa - ja itsen.

Wikströmin ja Könösen kirja on hyvää asiaa, mutta minulle jo varsin tuttua. Olen tutustunut mindfullnessin pääsääntöihin ja toteutankin sitä jonkin verran elämässäni. Minulle tässä ei ollut juurikaan uutta.

Nautin kuitenkin kirjan lukemisesta, välillä on hyvä kerrata. Kuten sitaatistakin käy ilmi, lempeys ei perustu naminamille, vaan rehellisyydelle. Ensin on kohdattava itsensä ja omat haavansa lempeydellä, minkä jälkeen kommunikaatio toisten kanssa sujuu jo huomattavasti mukavammin. Kirjassa herätellään hyviä kysymyksiä me vs. muut -asettelusta. Näitä olisi hyvä miettiä aika ajoin.

Suurin anti tuli kirjallisen viestinnän ohjeista. En jotenkin odottanut mitään sellaista tältä kirjalta. Kirjassa käydään läpi askel askeleelta lempeämpää kommunikaatiota kirjallisessa muodossa, ovathan sanat usein hyvin kulmikkaita. Monesti asenne "asiat asioina" tekee kommunikaatiosta töksähtelevää ja jopa tylyä. Tämä osio oli tosi hyvä.

Suosittelen aiheen vasta-alkajille. Jos mindfullness on vasta alkanut tulla tutuksi, tästä kirjasta saa tiettyihin näkökulmiin hyvin tietoa.

Kommentit

Mai Laakso sanoi…
Tässä on varmasti hyvä aihepiiri. Kirja sopii hyvin lahjaksi tietyille läheisille.