Anu Holopainen - Varjoja (Syysmaa 5)

Vihdoinkin sain tämän kirjan luettavakseni! On aina juhlaa saada Anu Holopaisen uusin teos luettavaksi.
      Kirja on viides osa sarjaan Syysmaa, jossa kapinallinen joukko koettaa muuttaa ääripatriarkaalisen ja fundamentalistisen yhteiskunnan vähä vähältä paremmaksi. Alkuperäiset henkilöt ovat kielletyn naisten puun, Villipihlajan palvojia, mutta joukossa on niitäkin, jotka kokevat toisen kielletyn, Metsälehmuksen, itselleen sopivampana. Tämä ei tietenkään voi olla johtamatta ongelmiin. Tässä osassa Adaira ja Merkinos jatkavat peitehommaansa huonoin tuloksin Satosalesissa ja Zara on luhistumassa liian suuren taakkansa alle, mikä johtaa kauheisiin tekoihin.
      En oikein tiedä, kuinka tehdä tästä arviota. Ensinnäkin tämä sarja on minulle niin rakas, että siitä kirjoittaminen varsinkaan kriittisesti tuntuu vaikealta. Toinen, vähintään yhtä merkittävä seikka on se, että olen blogin välityksellä keskustellut Anun kanssa. Emme tunne toisiamme käytännössä ollenkaan, mutta minä seuraan hänen blogiaan (en ole ihan varma seuraako hän minun) ja kyllähän se tekee välit jotenkin tuttavallisiksi. Jopa siinä määrin, että puhuttelen häntä etunimellä. :D Mutta teen parhaani arviossani!
      Kirjassa pyöritetään suuria teemoja. Mukana on koko ajan ajatus naisen asemasta, joka syysmaalaisten mielestä ei ole juuri koiraa kummoisempi, Zaran perustaman Punatertun kylän asukkaisen mielestä se taas on samanvertainen miehen kanssa. Tämä on sarjan ydintä, siihen koko kapinallisten toiminta perustuu. Tällä kertaa suurina teemoina kulkivat kuitenkin uskonnollinen fundamentalismi ja vallan vaikutus ihmisiin. Olin iloinen, kun Villipihlaja esiintyi myös vähemmän ihannoidussa valossa. Zara alkaa muuttua aina vain suvaitsemattomammaksi muita uskontoja kohtaan, vaikka lähtökohtaisesti Villipihlajan tulisi olla suvaitsevainen uskonto. Lukija tulee huomaamaan, ettei Zara ole lopulta vanhoillisen Rautatammen palvojia parempi, vaan yhtä fanaattinen uskontonsa puolesta. Tämä teema on ajankohtaistakin ajankohtaisempi, joten on hyvä, että se on otettu esille tässä kirjassa. Esille tulee selkeästi myös erilaisuuden kammoaminen ja suorananinen sortaminen uskonnon avulla, mikä on myös hyvin ajankohtaista.
     Toinen teema, valta, sen vaikutukset ja suorananinen vallanhimo kietoutuvat luonnollisesti uskonnolliseen fanatismiin. Zara on johtaja ja nauttii suurta arvostusta. Häntä pidetään Villipihlajan tuntijana, onhan hän kokenut sen kutsun ja avun henkilökohtaisesti. Tämä luo jo puitteet vaaralliselle tielle. Zara ottaa liikaa tekemistä itselleen ja alkaa ajatella aina vain negatiivisemmin. Hänen ajatuksensa kiertävät samaa kehää ja kun valtaa janoava uusi asukas Lorana astuu hänen elämäänsä, ovat katastrofin ainekset kasassa. Zaran hiljattaista muutosta oli kuvattu todella hyvin.
     Jo aiemmin mainittu erilaisuus kiteytyy parhaiten muukalaisen, Yölaaksosta tulleen Kolmisoinnun hahmossa. Hän on jo ulkonäöltään erilainen ja hänen maailmansa poikkeaa Syysmaasta rajusti. Hän on tiedeihminen eikä hänellä vaikuta olevan samalla tavalla inhimillisiä tunteita kuin muilla. Hän kokee asiat eri tavalla eikä tunne uskonnollisuutta. Hän oli erittäin kiehtova hahmo. Mielestäni hänen erilaisuudessaan oli jopa jotain symbolista. Hänen kauttaan lukija voi peilata omia ennakkoluulojaan ja mietteitään erilaisten maailmojen kohtaamisen vaikeudesta.
     Ihkuttaminen ei kuulu tapoihini blogissani, koska koetan pitää tässä asiallista tasoa, mutta nyt on kyllä ihan pakko ihkuttaa! Minä pidin tästä hirveästi, minkä kertoo se, että luin sen kahtena iltana ennen nukkumaan menoa. Eilen en yksinkertaisesti malttanut laskea sitä käsistäni!
     Oli tässä tietysti omat heikkouksensakin. Kirjassa esiintyvien miesten kaksijakoisuutta on arvosteltu jonkin verran ja olen samoilla linjoilla. On hyviä ja pahoja miehiä. Syysmaalaiset miehet ovat tietysti niitä pahoja, monet aivan äärimmäisyyksiin asti väkivaltaisuuksineen. Naisten aseman parantavan ryhmän miehet taas ovat siloisia ja todella hyviä, erityisesti Merkinos, joka on täydellinen ja kunnioittava aviomies. Toivoisinkin tähän asiaan myöhemmissä osissa parannusta. Lisää harmaan sävyä mustan ja valkoisen joukkoon. Olisi herkullista lukea vaikka Merkinosin pimeästä puolesta.
      Ai niin, lupasin Anulle kommentoida tätä sitten homoseksuaalina (;D) ja yksi teema oli Zaran lesbous. Erittöin hienoa, että tätä teemaa käsitellään nuortenkirjasarjassa! Asiasta oli kautta linjan kirjoitettu varsin hyvin mielestäni, tosin pikkuisen marmatan siitä, että Zara on äärimmäisen maskuliininen, siis melko stereotyyppinen lesbo. Zaran ja Loranan suhdekin oli vähän heterokaavamainen, tosin se on täysin ymmärrettävää, kun Lorana oikeasti piti miehistä eikä naisista ja oli elänyt lähes koko elämänsä perinteisessä vaimon roolissa. Zaraan ja hänen tuskaansa saavuttamattoman rakkauden suhteen oli turhankin helppo samastua... Been there, done that. Zara onkin ehdottomasti yksi lempihahmoistani. Hieno naishahmo, rohkea, toimelias ja päättäväinen. Tällaisia naishahmoja me tarvitsemme!
       Suosittelen painavasti! Nämä ovat nuortenkirjoja, mutta sopivat loistavasti aikuisillekin. Nuortenromaaneja vaivaava naiivi kerronta on onneksi hyvin vähäistä näissä kirjoissa. Ja voi Anu, mihin paikkaan tämän lopetit! Haluan heti lukea jatkoa! :D

Kommentit

anuh sanoi…
Tosi mukavaa että tykkäsit! :) Yleensä yritän välttää selittelyä arvioiden kirjoittajille, mutta Bartonissa ja Beiakhtissa pyrin antamaan kuvaa vähän sellaisista "keskitien" miehistä, jotka elelee elämäänsä Syysmaan sisällä olematta mitenkään aktiivisesti hyviä tai pahoja. Mutta ehkä ne oli liian sivuhenkilöitä, että olisivat isommin tarkentaneet Syysmaan maailmankuvaa lukijan näkökulmasta katsottuna.

"Ja voi Anu, mihin paikkaan tämän lopetit! "

Hihi ;) No, jos yhtään lohduttaa niin ensimmäinen versio Syysmaa 6:sta tuli toissapäivänä valmiiksi, ja nyt teen siihen ekaa tarkistuskierrosta.
Salla sanoi…
Kuulostaapa ihanalta lukukokemukselta!

Jos saa antaa palautetta, niin ehkä tuo kursiivifontti ei ole kaikkein kätevin pitkissä teksteissä... tuntui että vähän piti siristellä silmiä kun luki.
Anki sanoi…
Anuh: Tosiaan, noissa sivuhahmoissa on jo pehmeämpiä piirteitä, tosin ne jäävät vähälle huomiolle.^^ Ja ihanaa, että Syysmaa 6 on jo noinkin pitkällä!

Salla: Hmm, olen miettinytkin pari kertaa, onko tuo hyvä ratkaisu. Pistetään vaihtoon.^^
Anonyymi sanoi…
Tunnustus! :)


http://sivujenviemaa.blogspot.com/2011/10/8-tunnustusta.html
Anonyymi sanoi…
Joskus oon lukenu tän ekan osan ja tykkäsin niin vois katella seuraavaakin.On ainakin kiinni otettavaa jos jää koukkuun ;)
Anki sanoi…
tsirp: Kiitoksia! :))

Jenni: Ai siekin oot lukenu tätä! Tää on ihan huippu sarja. :)
Niina T. sanoi…
Itsekin kuin joku aika sitten tämän. Edellinen Yölaakso oli ihan poikkeava muuhun sarjaan nähden, mutta tämä teos selitti ja oikeutti sen. Minun kokemukseni kirjats aei ollut yhtä ruusuinen, mitään suurta vikaa kirjassa ei ollut - jokin vain jäi hiertämään kuin kivi kengässä. Oliko syy sitten tiheän kampani ja kriittisyyteni joitain sanavalintoja kohtaan - vaikea sanoa. Ihan ok jatko-osa, joskin muistoissani nostalgisoin sarjan aloittavan teoksen hyvinkin korkealle jalustalle.
Niina T. sanoi…
Ps. Kursiivi tosiaan on vähän huono fontti pitkiin teksteihin - minullakin oli blogissani alkusi sellainen, mutta sain heti palautetta ettei sitä voinut lukea. harmillista, tykkään kursiivin ja kiemuraisen tekstin ulkonäöstä...

Olen itsekin vähän huono Anun kirjaa/kirjoja kommentoimaan - samoista syistä kuin sinäkin! Aktiivisesti Anun kanssa "keskustelen" hänen blogissaan. Ei halua sanoa pahaa taikka kritisoida - joskaan ei kehua ylimaallisestikaan. Tasapainottelu on vaikeaa.
Roosa sanoi…
Minäkin odotan niin kovasti, että pääsen lukemaan tämän kirjan! Syysmaa-sarja on itsellenikin tosi rakas ja yksi ehdottomia suosikkeja. :)
Anki sanoi…
Nafisan: Harmi, ettet niin syttynyt kirjalle! Itse pidän ehkä eniten Pohjoistuulten lapset -sarjasta (en ole satavarma, onko nimi oikein...). Musta liekki on minulle SE Anun kirja. :)

Vampiric: Ahaa, sinäkin luet näitä! Olisi kiva kuulla sitten mielipiteesi blogissasi, vaikka se life style -blogi onkin. :)