Lahjakirjojen top ten

Tämä top ten on tehty pyynnöstä. Olen koonnut kymmenen mielestäni hyvää lahjakirjaideaa. Jokaisen kohdalla on lyhyt kuvaus juonesta/tapahtumista/teemoista ja sitten ikään kuin suositus ja mahdollisesti maininta kohderyhmästä.

Antoine de Saint-Exupéry - Pikku Prinssi
Ajaton ja ihana klassikko! Pikku Prinssi on saapunut kaukaiselta tähdeltään Maahan ja tutustunut lentäjään, jonka kanssa hän solmii kiinteän ystävyyssuhteen. Lentäjälle hän kertoo tarinoita matkoistaan muille tähdille ja tulee tehneeksi tarkkanäköisiä havaintoja isojen ihmisten mielettömyydestä.
    Kirjassa on monta tasoa, joten se sopii kaikenikäisille lukijoille. Sitä voi lukea kirjaimellisesti viehättävänä satuna tai sitten vertauskuvallisena tarinana aidosta ystävyydestä ja aikuisten absurdista maailmasta. Kirjailijan kaunis kuvitus tukee tekstiä sopivasti ja tekee kirjasta helppolukuisen.

Herbjørg Wassmo - Dinan kirja
Raivokas ja kiihkeä tarina nuoresta naisesta, joka ei suostu antautumaan tai alistumaan kenellekään. Aiheutettuaan vahingossa äitinsä kuoleman Dina elää epätavallista elämää 1800-luvun naiselle. Hän sopii itse naimakauppansa ja päätyy lopulta kestikievarin menestyväksi emännäksi. Taustalla on kuitenkin salaperäinen venäläinen, joka ei ole kuten muut...
    Epätavanomainen ja tunteita herättävä romaani. Sopii naiskohtaloista ja historiallisista romaaneista kiinnostuneille. Kirjasta on tehty myös menestynyt elokuva Dina.

Monika Fagerholm - Amerikkalainen tyttö
Monimutkainen, mutta palkitseva kirja. Pikkutytöt Sandra ja Doris leikkivät amerikkalaisen tytön mysteeriä,   Seudulla vierailleen Eddie de Wiren murhatapausta. Viattomista mielikuvitusleikeistä tuleekin mitä karmivinta totta, kun Sandra eläytyy Eddien rooliin niin paljon, että tästä tulee hänelle kuin toinen persoona. Eivätkä Seudun tragediat ja kummallisuudet lopu siihen...
    Romaanin maailma ja tunnelma ovat niin erikoisia, että kirjan voisi lukea pelkästään niiden vuoksi. Juoni on kuitenkin niin vetävä, ettei se jää niille toiseksi.

Michael Cunningham - Tunnit
Menestysromaani, josta filmattiin menestyselokuva. Masentunut Virginia Woolf kirjoittaa romaaniaan Mrs. Dalloway 1923, onneton kotirouva Laura Brown lukee sitä 1949 ja 1990-luvulla elävä Clarissa Vaughan on saanut liikanimen Mrs. Dalloway vanhalta ystävältään. Tarina kulkee monessa aikatasossa ja kolmen naisen kohtalot limittyvät hämmästyttävällä tavalla yhteen. Taustalla kummittelee Mrs. Dalloway -romaanin kiihkeä tarina, joka tuntuu oudosti sekoittuvan nykypäivän tapahtumiin.
    Älykäs ja yllättävä romaani, joka on tyylikäs kunnianosoitus Woolfin kirjallisuudelle. Kirjasta saa enemmän irti, jos on lukenut Mrs. Dallowayn.

Susan Fletcher - Noidan rippi
Lumoava ja riipaiseva tarina ihmisten hyljeksimästä naisesta, joka juuri onnen löydettyään joutuu vankilaan odottamaan roviokuolemaa. Kun epäluuloinen pappi Charles tulee kuulustelemaan häntä Glencoen verilöylystä, hän suostuu puhumaan yhdelle ehdolla: Charles kertoo maailmalle hänen tarinansa vääristelemättömänä ja todenmukaisena. Syntyy outo suhde, joka ravisuttaa papin arvomaailmaa.
    Fletcherin kieli on niin kaunista, että se melkein itkettää herkkyydellään. Sorretun, mutta silti kaikesta kauneuden löytävän naisen tarina puhuttelee ja jää lähtemättömästi mieleen.

Camilla Läckberg - Merenneito
Hyytävä tutkielma traumatisoituneen ja psyykkisesti sairaan ihmisen tekemistä teoista. Suosittu kirjailija saa uhkauskirjeitä ja hänen ystävänsä, poliisin vaimo Erica Falck, tahtoo ehdottomasti tutkia asiaa. Kun vielä kadonnut mies löytyy tapettuna jään alta, on Fjällbackan kylä taas vakavien rikosten näyttämönä.
    Ruotsin dekkarikuningattaren kirjat ovat vetäviä ja karmivia kautta linjan, mutta Merenneito on ehdoton mestariteos. Ehdoton valinta dekkarien ystävälle.

Peter Høeg - Norsunhoitajien lapset
Kirja, joka naurattaa ja liikuttaa. 14-vuotiaan Peterin, 16-vuotiaan Tilten ja Basker-koiran on tartuttava toimeen, kun vanhemmat ovat taas saaneet tyhmyyksiä päähänsä. Isä ja äiti ovat kadonneet mystisesti juuri Tanskassa järjestettävän suuren uskontojen kohtaamistilaisuuden kynnyksellä. Alkaa hurja matka, jonka varrella lapset kohtaavat muun muassa pakenevan laulajan, lastensuojeluviranomaisia, katkaisuhoitoa järjestävän ex-narkkarin ja erinäisiä uskonnollisia johtajia.
    Tälle kirjalle ei voi olla nauramatta! Huumori syntyy vakavista teemoista ja tekee ne helpommiksi käsitellä. Valloittava kirja kaikille, jotka kaipaavat hyvän mielen kirjaa - ja seikkailua.

Sami Hilvo - Viinakortti
Kahden suomalaismiehen rakkaustarina sota-aikana. Mikael tutkii ukkinsa jäämistöä ja saa tietää tämän olleen yhdessä toisen miehen kanssa aikana, jona sellaista ei ymmärretty eikä hyväksytty. Alkoholin liiallinen käyttö ei siis ole ainoa ukkia ja pojanpoikaa yhdistävä asia. Kirja kulkee sekä nykyajassa että Mikaelin ukin päivissä, jolloin Suomi oli sodassa Neuvostoliiton kanssa.
    Koskettava ja mieleenpainuva romaani. Henkilöt ovat hyvine ja pahoine puolineen inhimillisiä. Miesten kielletty rakkaus liikuttaa ja riipaisee. Hilvo antaa varteenotettavan lisän suomalaiseen sotakirjallisuuteen.

Siiri Enoranta - Gisellen kuolema
Ravisuttava lyhytromaani vääränlaisesta kiintymyksestä ja särkyneistä unelmista. Linnea palaa takaisin kotiin; vioittunut polvi on vienyt mahdollisuuden ammattiballerinan uralta. Isoveli Joel tarkkailee vieraaksi muuttunutta siskoaan eikä kukaan muu näe tytön tuskaa ja hämmennystä häntä paremmin. Sisarukset näkevät toisensa aivan eri tavalla kuin etäiset vanhemmat tai perheen ulkopuoliset.
    Enorantaa on yritetty luokitella niin nuorten- kuin aikuistenkirjailijaksikin, mutta jaottelu on tarpeeton. Hänen taitava ja ihokarvoja nostattava kielensä ja tarinankerrontansa pitää otteessaan loppuun asti iästä riippumatta.

Jenny Kangasvuo - Sudenveri
Hämmästyttävän tuore ja kypsä esikoisromaani paljon käytetystä ihmissusiteemasta. Varga on Lauman jättänyt taiteilija, joka taistelee päänsä sisällä päivittäin alfanaaras Marttaa vastaan. Kun Laumasta karannut epämuodostunut Rasmus tulee hänen ovelleen, on aika tasata tilit ja lopettaa pakeneminen.
    Vaikuttava romaani pelosta, sen kalvavasta voimasta ja valtasuhteista. Yliluonnollinen aines sekoittuu luontevasti realismiin, niin että ihmissusiin melkein alkaa uskoa... Ihmissusiaihe kiinnostaa todennäköisesti nuoria, mutta romaanin kypsä ote tekee siitä sopivamman aikuisempaan makuun.

[Johdantoa on editoitu 28.2.2013]

Kommentit

Annika sanoi…
Dinan kirja, Merenneito, Noidan rippi... kyllä! Ihania ovat kaikki <3

Hoegin Norsunhoitajien lapset kiinnostaa kovasti. Oletko lukenut häneltä Rajatapaukset tai Lumen taju. suosittelen molempia :)

Ps. tein itsekin blogissani vastaavan postauksen :D
Anki sanoi…
Høegilta en ole lukenut muuta kuin tuon Norsunhoitajien lapset. Lumen tajun meinaan ainakin lukea! (: