Anna Jansson - Murhan alkemia


 "Kun kerran oli uuni, saattoi olla myös kaasupoltin. Jos hän sytyttäisi tulipalon, hän kuolisi liekkeihin, mutta kaasupoltinta olisi ehkä mahdollista käyttää myös muulla tavalla. Sillä voisi uhata, pakottaa sieppaajan luovuttamaan avaimet."

Anna Janssonin Murhan alkemia on laadukas, perinteinen ruotsalainen dekkari. Poliisi Tomas Hartman joutuu väistymään sairaslomalle sydäninfarktin takia ja hänen paikalleen tulee mielipiteitä jakava Patrik Hedman. On tapahtunut sekä katoaminen että murha ja poliisi Marian vaisto sanoo asioiden punoutuvan yhteen. Kun ruumiita alkaa ilmestyä yhä lisää, alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan.

Olipa mukavaa lukea pitkästä aikaa pohjoismainen dekkari! Se sopi hyvin tähän joulunjälkeiseen "väliaikaan". En ole aiemmin lukenut Janssonia. Hänen tyylinsä muistuttaa mielestäni aika paljon Camilla Läckbergia, mikä ei ole huono juttu. Hahmot ovat samalla lailla perusinhimillisiä ruotsalaisia ja pahin klisee, poliisin/etsivän alkoholiongelma loistaa poissaolollaan. 

Kirjan nimi on hyvin valittu (alkup. on Alkemins eviga eld, mikä on myös osuva), sillä alkemialla on iso osuus romaanissa. Tykkäsin tästä aiheesta todella paljon ja mielestäni sitä hyödynnettiin hienosti. Kirjailija on varmasti tehnyt asiassa taustatyötä.

Pidin myös siitä, että keskeiset henkilöhahmot olivat tosi samastuttavia ja miellyttäviä. Maria oli suosikkini, mutta pidin myös Tomaksesta ja Justuksesta. Janssonia voisi lukea mielihyvin lisääkin. Suosittelen!

Kommentit