Kari Hotakainen - Juoksuhaudantie

 


"Laskin, että minulla on kaksikymmentäkahdeksan vuotta elinaikaa, ja tuon loppuajan viettäisin omassa talossa kaupungin laitamilla heidän kanssaan. Vielä istuisin pihakeinussa elokuun hämärissä kenenkään siihen puuttumatta."

Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie on tarina miehestä nimeltä Matti, joka haluaa perheensä takaisin. Keinoksi hän keksii omakotitalon hankinnan. Matti tekee käsirahan kokoamiseksi kaikkensa, ja vähitellen iso pyörä alkaa heittää pahasti. Tilanne kärjistyy oudoksi näytelmäksi Juoksuhaudantiellä vanhan sotaveteraanin rintamamiestalossa.

Juoksuhaudantie on kahdenkin haasteen listalla ja nyt se on luettu. Kirja piti hyvin otteessaan alusta asti. Hotakainen kirjoittaa todella monen osapuolen näkökulmasta ja onnistuu siinä. Jokaisella taholla on oma äänensä, jonka voi päätellä ilman mainintaakin.

Mattia käy väistämättä sääliksi, vaikka hän on itse soppansa keittänyt. Piintynyt toive ja halu saada vaimo ja tytär takaisin vie hänet hulluuden partaalle. Romaani onkin myös mielenkiintoinen tutkielma horjuvasta ihmismielestä.

Vaikka kirjassa on kaikenlaisia käänteitä, kirjailija osaa kertoa ne uskottavasti. Periaatteessa tällainen tapaus voisi sattua oikeassa elämässä. Pelottavaa.

Suosittelen ehdottomasti! Kirja on sujuvasti kirjoitettu ja ansiosta palkittu.


Kommentit

Mai Laakso sanoi…
Olen katsonut elokuvan. Pitäisi lukea tämä kirja joskus.
Anki sanoi…
Suosittelen, tämän lukee nopeasti :)