NJ Stevenson - Muodin vuosikymmenet 1800-luvulta nykypäivään

 


"Sanat "uusi" ja "muoti" kuuluvat yhteen: levottoman luonteensa vuoksi muoti on aina uutta. Mutta muodin historian tarkastelu paljastaa, että samat muodot ja värit toistuvat yhä uudelleen. Uusien suunnittelijoiden tulkinnat uutta aikaa varten tekevät niistä taas raikkaita ja toimivia. Katsaus muodin vuosikymmeniin ei suuntaudukaan pelkästään taaksepäin vaan myös eteenpäin."

Alkuperäisteos The Chronology of Fashion 2011. Suomentajat Laura ja Olga Jänisniemi. Tammi 2012.

Tämä päivä on ollut vaatejuhlaa. Onnistuneen kirpputorikierroksen jälkeen paneuduin kämppikseni kirjaan Muodin vuosikymmenet. Teos on todella hyvin taitettu ja todella helppolukuinen. Kuvat ovat edukseen ja kirja on kaikin puolin ihastuttava. Sain paljon uutta tietoa muodista, sillä en ole aiemmin oikeastaan koko aiheeseen perehtynyt.

2000-lukua

Turnyyri
Kirja alkaa 1800-luvulta ja se oli lempivuosisatani näistä kolmesta. Uhkeat turnyyrit, valtavat hameet, puhvihihat... Olen heikkona tuon ajan tyyliin, mikä johtunee myös aikansa viehättävästä kirjallisuudesta a la Austen ja Brontën siskokset. Mitenkään käytännöllisiä tuon ajan vaatteet eivät toki olleet. Tuolloin myös nouseva keskiluokka alkoi päästä muodin makuun, mikä oli historiallinen muutos.


1900-luku on tunnettu vauhdikkaista vuosikymmenistään. Ennen sotia oltiin vielä sovinnaisia, mutta koska sodat pakottivat naiset töihin, alkoi vaatteisiin tulla enemmän käytännöllisyyttä. Omia suosikkejani on 20-luku charleston-tyyleineen. 50-luvulla palattiin jonkinmoiseen jäykistelyyn, mutta 60-luku räjäytti muodin maailman. Minihameet, villit kuosit ja materiaalit saivat tehdä tilaa jakkupuvuille. Onkin mielenkiintoista, miten muoti peilaa aikansa (nais)käsityksiä niin voimakkaasti. 

Pidemmälle 1900-luvulle tultaessa katumuoti alkoi antaa vaikutteita myös huippumuodille. Tästä on syntynyt jos jonkinmoista tyyliä. 90-luvulta mainitaan mm. hip hopin vaikutus muotiin. Muistamme elävästi puolitankoon jätetyt farkut, jotka paljastivat alushousut. 

Kaiken kaikkiaan viihdyttävä lukupaketti. Suosittelen aiheesta kiinnostuneille, varsinkin jos on aiheessa vasta-alkaja kuten minä.

Kommentit

Pearl Clover sanoi…
Kuulostaa mielenkiintoiselta! Olen itse lukenut kirjan "Muoti - tyylit ja vaatteet kautta aikojen" (tai lähinnä selaillut, sitä on vähän vaikea lukea kokonaan). Itse pidän ehkä 1900-luvun vaihteen muodista eniten <3 (Tähän ovat varmaan vaikuttaneet erinäiset tv-sarjat tuolta aikakaudelta) Pidän tosin eniten arkivaatteista enkä välttämättä juurikaan yläluokan muodista :)
Anki sanoi…
Joo, muoti on kyllä ihmeen kiinnostavaa! Kiitos kommentista. :)