H. E. Bates - Oi ihana toukokuu


 "Olkipatjoillaan köllöttelevät pulleat punaiset mansikat loistivat auringossa liiankin täydellisinä. Aivan kuin maalattuja, sanoi Pappa. Silloin tällöin herra Charlton vilkaisi Mariettea ja näki tämän huulten raottuvan puoliksi nauruun, puoliksi puraisemaan kimmentävää, tummanpunaisena hehkuvaa marjaa."

Alkuperäisteokset The Darling Buds of May, A Breath of French Air ja When The Green Woods Laugh. Suomentanut Päivi Kalenius. Gummerus 2006.

Oi ihana toukokuu kertoo isosta Larkinien perheestä, joka asuu Englannin maaseudulla. Isää ja äiti kutsutaan Pappa ja Mamma Larkiniksi. Tapahtumat käynnistyvät ensimmäisessä osassa, kun maatilalle saapuu verotarkastaja herra Charlton. Hän koettaa saada verorästit maksatettua, mutta hänellä on vastassaa Mariette Larkinin viehätysvoima ja Pappa Larkinin taito puhua mistä huvittaa. Myöhemmissä osissa perhe vierailee Ranskassa ja saa uudet naapurit.

Harvoin minulla on näin ristiriitainen olo kirjasta kuin nyt. En tiedä, pidinkö koko kirjasta vai enkö! Tavallaan kirja on aika hurmaava: Larkinien perhe on ihanan yhteisöllinen ja he tulevat loistavasti juttuun erilaisten ihmisten kanssa. Tarinat ovat täynnä juhlia ja syöminkejä, joissa on hyvä tunnelma. Toisaalta taas Batesin tapa kuvata naisia on todella esineellistävä. Jokaisessa naisessa tuntuivat olevan tärkeimpiä hänen ulkoiset avunsa. Lisäksi olin todella hämmentynyt Papan tavasta hiplailla ja suudella toisia naisia. Jotenkin tämä puoli ällötti minua. Kirjassa myös tehdään karkeaa pilaa seksuaalisesta ahdistelusta.

Itse juonesta ei ole paljon sen kummempaa kertomista. Kirja perustuu lähinnä erilaisiin tilanteisiin, joihin Larkinit päätyvät. Mitään kovin kummoista ei enimmäkseen tapahdu.

En osaa oikein suositella tällaista teosta. Onpahan nyt luettu tämäkin klassikko.

Kommentit

ketjukolaaja sanoi…
Et varmaan ole katsellut tv-sarjaa, joka näitten kirjojen pohjalta valmistui ja esitettiin Ylelläkin pari vuosikymmentä tai jotain sitten? Minulle jäi sarjasta samantapainen kahtalainen olo, sikäli kuin viitsin sitä katsella. Tunnistin huumorin, mutten tykännyt siitä. Ihme kyllä en varsinkaan tykännyt siitä miten perhe pyrki välttelemään vastuitaan yhteiskunnan suuntaan. Luin joskus tämän Batesin novellin, jonka nimi taisi olla Kimono. Siinä vähän samaan tapaan nuorelle mieshenkilölle vaivihkaisesti lupaillaan yhtä sun toista äidin ja hänen kauniin tyttärensä taholta, mutta asia ei sitten etene mieshenkilön toivomalla tavalla.

Tunnen kyllä varsin paljon ihmisiä, jotka olivat tv-sarjasta aivan innoissaan.
Anki sanoi…
Juu, perhe oli kyllä myös kova välttelemään veroja yms. En ole katsonut TV-sarjaa, olen varmaan liian nuori että olisin sen nähnyt. :)
Mannilainen sanoi…
Kertomasi perusteella heräsi mielenkiinto heti, mutta kun luin Papan hiplailusta, tuli jotenkin etova olo. Yleensä kyllä pidän tällaisista taarinoista, jotka sijoittuvat Englannin maaseudulle.
Anki sanoi…
Kyllä tässä ansionsa on. Kannattaa kokeilla kuitenkin, ehkä sinä tykkäisit. :)
Tykkäsin sekä tv-sarjasta että kirjasta, varsinkin siitä ihanasta brittiläisestä (maalais- ja kesä)tunnelmasta, mutta Pappa Larkinin käytös kieltämättä inhotti hetkittäin. Voisin katsoa ja lukea uudelleen!