Bill Bryson - Lyhyt historia lähes kaikesta


 "Ensinnäkin, jotta sinä voisit olla siinä, biljoonien ajelehtivien atomien on täytynyt järjestäytyä huomaavaisesti monimutkaiseksi kokonaisuudeksi muodostaakseen sinut. Kokonaisuus on niin ainutlaatuinen, ettei sitä ole kokeiltu koskaan aikaisemmin eikä toista samanlaista tule. Vielä monien vuosien ajan (toivottavasti) kaikki nuo pienet hiukkaset jatkavat taidokasta yhteispeliään, joka on välttämätön edellytys sille, että sinä pysyt koossa ja voit jatkaa verrattoman miellyttävää mutta yleisesti ottaen aliarvostettua olemassoloa."

Alkuperäisteos A Short History of Nearly Everything (2003). Suomentanut Markku Päkkilä. Kansi: Martti Ruokonen. WSOY 2005

Bill Brysonin suurteos Lyhyt historia lähes kaikesta on todella upea. Kirjan matkassa pääsemme niin avaruuteen, meren syvyyksiin kuin ihmislajin historiaankin - muun muassa. 

Kirja on todennäköisesti niin helppotajuinen kirja maailman synnystä ja sen kehitysvaiheista kuin vain on mahdollista. En ole paras henkilö arvioimaan tätä, koska en ole kovin lahjakas luonnontieteissä. Voin vain sanoa viihtyneeni ja jopa ymmärtäneeni paljon siitä, mitä kirjailija on kirjoittanut, ja se on aihe huomioon ottaen paljon se.

Bryson on nähnyt valtavan vaivan haastattelemalla lukuisia omien tieteenalojensa asiantuntijoita ja kahlatessaan historiaa. Tiukkaa asiaa sävyttää pieni huumorinpilkahdus siellä täällä, yleensä eksentrisiä tieteilijöitä kuvatessa. Eräskin merkittävä ajattelija saattoi rentoutua nojaamalla päätään nojatuolin selkänojaan seistessään ja valua siitä sitten mitä merkillisimpään asentoon! Erityisesti englantilaisiin tutkijoihin sisältyi näitä erikoisia tyyppejä.

Eräs kiusaannuttava huomioni oli siinä, miten paljon ihmiset vastustavat kaikkea uutta, jopa tieteilijät. Monen moni nykyään validina pidetty teoria sai odottaa todella kauan hyväksymistään. Näihin lukeutuivat muun muassa Darwinin teoria, ajatus historiallisista jääkausista ja mannerlaattojen liikehdintä. Tuntui turhauttavalta lukea myös siitä, miten usein tietynlaisella sattumalla on ollut sormensa pelissä. Eräs tärkeimmistä sattumista on se, että luonnontieteestä kiinnostunut on syntynyt riittävän varakkaaseen perheeseen saadakseen tarvittavaa koulutusta ja rahoitusta hankkeilleen. Valitettavasti tämä on todellisuutta nytkin lähes kaikkialla. Miten monta potentiaalista Nobel-voittajaa olemmekaan menettäneet köyhyydelle?

Toinen huomio tai oikeastaan henkilökohtainen hämmästykseni aihe oli se, miten paljon on vielä tietämättä. Mieleen jäi muun muassa se, ettei suihkuvirtauksia ymmärretä. Lisäksi mannerlaattojen liikkeeseen liittyvissä seikoissa on vielä paljon selvittämistä, maan ytimestä on lähinnä valistuneita arvauksia ja meret ovat pitkälti kartoittamatonta aluetta. Ihmisillä on usein taipumus ajatella, että tämänhetkinen maailma on jotenkin "valmis", mutta niin ei tule olemaan vielä pitkään aikaan.

Valitettavasti vain resurssit ovat rajalliset eikä rahoitusta tutkimukseen saa noin vain. Henkilökohtaisesti ihmettelen sitä, miten paljon avaruustutkimukseen syydetään rahaa siihen nähden, miten paljon meillä on aukkoja tiedoissa ihan tämän Maapallomme asioissa. Mutta kuten tästä kirjastakin voi huomata, ihmiset ovat ailahtelevaisia ja outoja tyyppejä kaikkinensa.

Suosittelen tätä teosta aivan ehdottomasti, jos on vähänkään kiinnostusta. Itse asiassa ennen kirjaan tarttumista en ollut kovin kiinnostunut aiheista, mutta huomasin kiinnostuvani niistä kun aloin lukea! Kirjallisuudella on huima vaikutus.

Kommentit

Anneli A sanoi…
Muistan katselleeni tätä kirjaa kirjakaupassa vuosia sitten, mutta siihen katsomiseen se sitten jäi. Vaikuttaa todella kiinnostavalta. Ja onhan se hyvä, että on vielä paljon asioita, joita ei tunneta eikä tiedetä. Ei olisi kiva asua valmiissa maailmassa. - Hyvin sanottu: kirjallisuudella on huima vaikutus.
Anki sanoi…
Suosittelen kyllä tarttumaan tähän teokseen. Huimaava määrä tietoa!
LauraKatarooma sanoi…
Mun puolisolla on tää hyllyssä englanniksi. En oo saanu tartuttua. :D
Margit sanoi…
Tämä kirja kiinnostaa, mutta on jäänyt lukematta. Hyvä, että muistutit.
Anki sanoi…
Laura: En kyllä olisi kyennyt enkuksi tätä lukemaan! :D

Margit: Kiva juttu!