Kate Quinn - Koodinimi Alice

 


"En ollut varma, mikä tarkalleen ottaen oli meidät kolme saanut liittymään yhteen tai miksi oli käynyt niin, että me kaikki jahtasimme tavalla tai toisella samaa asiaa: menneissä sodissa menetettyjen naisten jälkeensä jättämään perintöä. Minulla ei ollut enää päämäärää tai loppupistettä tämän tien päässä, mutta me kaikki olimme menossa jonnekin, enkä ollut valmis luopumaan matkasta."

Alkuperäisteos The Alice Network (2017). Suomentanut Päivi Paju. Harper Collins 2018

Koodinimi Alice johdattaa lukijansa huimalle matkalle toisen maailmansodan jälkeiseen Ranskaan. Vuonna 1947 nuori Charlie on raskaana ja naimaton, mikä on suuri häpeä. Hän on matkannut äitinsä kanssa Amerikasta Eurooppaan saamaan abortin. Mutta Charliella on oma suunnitelmansa: hän haluaa tietää, mitä hänen serkulleen Roselle tapahtui sodassa. Hänellä on lapulla vain nimi, Eve Gardiner. Charliella ei ole aavistustakaan, millaiseen seikkailuun hän ajautuu koputtaessaan entisen vakoojan ovelle.

Olipa tämä huima lukukokemus! Alku vähän tökki hitaudessaan ja valtavasti paahtava helle teki keskittymisen vaikeaksi. Kun sitten sitkeästi jatkoin, imeydyin tapahtumien pyörteisiin täysin. 

Quinn on tehnyt huolellista taustatyötä historian osalta. Kirjassa mainittu vakoojaverkosto todella oli olemassa ja samoin sen johtaja Lili, tosin eri nimellä. Tämä unohdiksiin painunut nainen teki todella suuren työn Britannian hyväksi ensimmäisessä maailmansodassa. Miten upeaa, että tämä kirja tekee hänelle oikeutta ja on niin suosittukin! 

Kirjassa yksi teema on myös naisten asema tuohon aikaan. Naisvakoojat olivat uutta ja toimivat tietysti sukupuoliroolien vastaisesti, mitä pidettiin sotien jälkeen kiusallisena. Charlien ja Even kautta saamme katsauksen sotavuosien ja sen jälkeisenkin ajan kuristaviin normeihin, jotka eivät antaneet naisille tilaa olla oma itsensä. Kirja on kuitenkin täynnä naisten urheutta ja sankaruutta, mistä oli ihanaa lukea.

Kirjailija on tehnyt todella hyvää työtä myös henkilöhahmojen suhteen. He kaikki ovat eläviä ja hengittäviä olentoja hyvine ja pahoine puolineen. Kaikissa on elämän tuomaa rosoa, mikä teki lukemisen hyvin kiinnostavaksi.

Kaikkinensa todella onnistunut kirja! Suosittelen lämpimästi, erityisesti historian ystäville.

Kirja on luettu myös blogissa Kirjoihin kadonnut.

Kommentit

riitta k sanoi…
Kiitos lukuvinkistä Anki, kuulostaa kiinnostavalle.
Anneli A sanoi…
Onpa kiva kuulla, että sinäkin olet tykännyt tästä. Kate Quinnista kolmen kirjansa myötä on tullut yksi minun suosikkikirjailijoistani.
Margit sanoi…
En ole lukenut Kate Quinnin kirjoja, mutta olen lukenut niistä monta innostunutta postausta. Pitäisi ehkä kokeilla.
Anki sanoi…
Riitta: Ole hyvä! Saattaisit pitää tästä. :)

Anneli: Tarkoitus olisi lukea myös nuo kaksi muuta kirjaa :)

Margit: Kannattaa kokeilla! Alku on vähän hidas mutta sitten tarina lähtee vetämään.
Kiva kansi, uusi kirjailija.
Anki sanoi…
Suosittelen tätä kirjaa ehdottomasti, jos vain aihe yhtään kiinnostaa!
LauraKatarooma sanoi…
Tääki kirja on mun loputtoman pitkällä lukulistalla. Kiinnostaa kyllä kovasti!
Anki sanoi…
Joo! Olis kiva kuulla sitten mitä tykkäsit :)