Matti Rönkä - Hyvä veli, paha veli


 "Filosofia sikseen. Pietarista tuli selvät ohjeet eliminoida Lintumies. Pienenä, korostan pienen pienenä suosituksena sanottiin: älä tapa Viktoria. No, sitä yritän välttää. Enkä mielelläni ammu poliiseja, siitä tulisi turhan suuri hälinä. Tässä maassa. Mutta ymmärrät, meillä on ylivoima. Joko annant sen pikkunilkun meille suosiolla tai me panemme tämän hallin matalaksi."

Gummerus 2003.

Matti Röngän dekkari Hyvä veli, paha veli on Viktor Kärppä -sarjan toinen osa. Viktor on mukana jos jonkinlaisessa biseneksessä, joista kaikki eivät kestä päivänvaloa. Pian Helsingissä alkaa laota inkeriläistaustaisia huumeidenkäyttäjiä uuteen tavaraan ja Viktor kiskaistaan tapahtumien pyörteisiin. Taustalla kaihertaa ikävä Amerikassa opiskelevaa Marjaa kohtaan.

Sanoisin, että tämä kirja on oikein mainio perusdekkari. Toimintaa riittää ja plussaa on se, ettei kaavamaisesti tapahdu murhaa, jota poliisi alkaa tutkia. Kirjan erityisenä ansiona ovat kirjan avainhenkilöt Viktor Kärppä ja poliisi Korhonen. Toinen on rikollinen ja toinen poliisi, mutta sitä ei ole helppo erottaa käytännössä. Korhonen on sotkeutunut jos mihinkin ja Kärpällä on rikollistaustastaan huolimatta sydän paikallaan. Vaikka Viktor osaa suoran toiminnan, hänellä on selkeä moraalinen kompassi, joka ohjaa hänen toimintaansa. 

Kerronta on aika suoraviivaista ja tunteilematonta, mutta silti kiinnyin Viktoriin ja toivoin hänelle parasta. Korhosen sekoilu jäi vähän arvoitukseksi, mutta ehkä sitä avataan myöhemmissä osissa. Sivuhenkilöt ovat selvästi sivuhenkilöitä, heidän hengenelämäänsä ei sen kummemmin avata.

Tämä dekkari oli hyvää lukemistoa tukalassa helteessä. Minua vaivaa helteen aiheuttama lukujumi, mutta tämä kirja tuli luettua sentään parissa päivässä. Suosittelen! Harvoin suomalaisissa kirjoissa on inkeriläistaustaista päähenkilöä.

Romaani on luettu myös blogissa Aamunkajon lukukokemukset.

Kommentit

Margit sanoi…
Olen lukenut kaikki Röngän Viktor Kärppä -dekkarit. Minusta niissä on parasta juuri itse Kärppä, harmaalla alueella liikkuva inkeriläistaustainen maahanmuuttaja. Erilainen rikosromaanin päähenkilö.
Anki sanoi…
Kyllä, Kärpän hahmo houkuttaa lukemaan lisääkin Rönkää!
Jokke sanoi…
Kuten Margit, eli Kärppä on hyvä kirjahahmo.
Anki sanoi…
Kyllä! Pitää lukea ehdottomasti enemmän, taitavat vaan olla kirjastossa aika suosittuja.