Susanna Jussila ja Emmi Ohraniemi - Kotona kehossa - Matka kehon ja sielun sopukoihin

 


"Aina meillä ei ole kykyä, halu, ymmärrystä tai voimavaroja kuunnella omaa kehoamme ja sen viestejä. Tämän seurauksena keho alkaa tavalla tai toisella oireilla esimerkiksi uupumuksena tai kipuna. Voimme myös pyrkiä hallitsemaan ylivoimaiselta tuntuvia tunteita kontrolloimalla kehoamme ja sen luonnollisia toimintoja."

Hidasta elämää. Valokuvat: Aura Nukari. Maalaukset: Emmi Ohraniemi. Graafinen suunnittelu ja taitto: Satu Kontinen. Otava 2021

Kotona kehossa on kaunis niin ulkoisesti kuin sisällöllisestikin. Kaunis taitto houkutteli heti kirjakaupassa tarttumaan kirjaan. 

Kirjoittajat ovat panneet teokseen koko elämänsä. Samalla kun kirja on matka omaan itseen, se on myös matka Jussilan ja Ohraniemen tarinoihin. Toinen heistä on kärsinyt syömishäiriöstä, toinen taas on rääkännyt itseään kovalla treenillä. Lopulta keho on pysäyttänyt tilanteen, kun kaikki on mennyt yli. Siitä alkanut havahtuminen on johdattanut kirjoittajat matkalle omaan kehoon ja sen viesteihin.

Onneksi nykyään alkaa tulla tällaisia kirjoja! Niin pitkään länsimaissa on eletty pelkän pään varassa, että on jo aikakin. Sain itse tästä tosi paljon irti ja tein kaikki kirjan harjoitukset. Niitä olisi tosin voinut olla enemmänkin minun makuuni.

Kirja herättää paljon ajatuksia, joita en tohdi julkisessa blogissa oikein avatakaan. Sanon vain, että itselläni on ollut paljon vaikeuksia oman kehon kanssa, niin kuin monilla naisilla on. Kirja antoi kipinän suhtautua asioihin toisella tavalla, ja se on kirjoittajilta jo iso saavutus!

Kirjassa puhutaan lyhyesti ravitsemuksesta, liikunnasta ja unesta mutta ihanan sallivalla ja lempeällä otteella. Ei ruokalistoja, ei treenivinkkejä, vaan ajatuksia siitä, millainen olisi lukijalle milläkin hetkellä parasta. Välillä on hyvä hikoilla, välillä levätä. Näitäkin yksinkertaisia asioita saa aika paljon vatkata, ennen kuin ne asettuvat uomiinsa. Lisäksi kirjassa puhutaan omaan kehoon luottamisesta, kiitollisuudesta ja traumoista.

Suosittelen tätä ehdottomasti! Todella hieno kirja, jolla on varmasti paljon annettavaa lähes kelle vain. 

Kommentit

Anneli A sanoi…
Kiitos kirjan esittelystä. Ihan uusi tuttavuus tämä kirja on minulle. Kehon viestintä on varmasti tärkeää jokaiselle, hyvä kun kirjassa on onnistuttu tuomaan esille sen merkitys.
Anki sanoi…
Kyllä! Joensuun Suomalaisessa on ihan oma esittelyhylly näille Hidasta elämää-kirjoille tällä hetkellä, sieltä bongasin.
Nämä kirjat ovat olleet harmillisen vähän blogeissa esillä. Itse ainakin koen saavani sarjan kirjoista paljonkin irti. :)
LauraKatarooma sanoi…
Tän määki luin alkuvuodesta.
Anki sanoi…
Tämä oli kyllä hyvä!