Marta Breen ja Jenny Jordahl - Naiset - 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta


 Norjankielinen alkuperäisteos Kvinner i kamp: 150 års kamp for frihet, likhet, sosterskap (CappelenDamm AS 2018). Teksti: Marta Breen. Kuvitus: Jenny Jordahl. Sitruuna Kustannus (2020).

Marta Breenin ja Jenny Jordahlin sarjakuvateos Naiset on lyhyt johdatus naisasialiikkeen ja tasa-arvon historiaan. Teos käsittelee aihetta kohtuullisen monipuolisesti, sillä länsimaiden tunnettujen tapahtumien ohella käsitellään myös Lähi-Itää. Ikävä kyllä Afrikka ja Aasia jäävät tässä teoksessa melkein kokonaan pois.

Piirrosjälki on varsin selkeää, mistä aina pidän. Sarjakuvassa on käytetty kohtuullisen rohkeasti eri värejä. Tykkäsin siitä, että tärkeistä tasa-arvovaikuttajista oli isot kuvat syntymä- ja kuolinvuosineen. Joukossa oli monia itselleni tuntemattomia nimiä.

Kirjan loppu muistuttaa, että maailma ei ole vielä valmis, vaikka se on onneksi parempi kuin 150 vuotta sitten. Monessa maassa tasa-arvo ottaa parhaillaan takapakkia, myös joissain länsimaissa. Vielä riittää tehtävää meille kaikille.

Kommentit

Mai Laakso sanoi…
Naisen asema on kurjistunut monessa maassa, varsinkin niissä, missä käydään vuosikausia kestäviä sotia.
Takkutukka sanoi…

Paljon riittää todella vielä työsarkaa tasa-arvoisuuden saavuttamiseksi. Se, mitä joissan päin maailmaa saavutetaan, nollaantuu noiden paluuperien myötä tai menee jopa pahasti miinukselle.
Ei ole maailma valmis, ja pahoin pelkään, ettei se valmiiksi tulekaan...
Anki sanoi…
Mai: Kyllä, pitää paikkansa.

Takkutukka: Kyllä, asiat harvoin menevät täydellisesti...

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Kirjabloggaajien klassikkohaaste osa 18: KOONTI