Kirjabloggaajien joulukalenteri, 4. luukku

 Tässä luukussa esittelen kirjahyllyni aarteita. Näistä voi vielä saada vaikka joululahjavinkkejäkin! Toki vanhempien teoksien saaminen käsiinsä voi olla haastavaa.

Klassikot

Leo Tolstoi - Anna Karenina

Ensimmäisenä haluan mainita Leo Tolstoin eeppisen venäläisen klassikon Anna Kareninan. Kuolematon tarina kahdesta rakkaudesta, jotka kulkevat erilaisia polkuja. Taustalla on suuri pohdinta Venäjän maatalouden uudistuksesta. Tolstoi kuvaa henkilöitään tarkalla psykologisella silmällä.


Mika Waltari - Suuri illusioni

Waltarin esikoisteos. Kiihkeä kuvaus nuoruuden kuohuista ja meille jo menneestä suomalaisesta ajasta. Nimeä myöten hauskasti vanhahtavaa tekstiä. Tekstin nautiskelijoille.


L. M. Montgomery - Pieni runotyttö-trilogia

Tämä on minulle todennäköisesti kaikista rakkain kirjasarja. Lukija pääsee seuraamaan introvertin ja herkän tytön kasvua voimakkaan uskonnollisessa ympäristössä. Emilia haaveilee kirjailijan urasta ja tätä matkaa tähtiin seurataan myös. Montgomeryn luontokuvaus ja myös henkilökuvaus on oikein elementissään. Kestää monia lukukertoja.


Louisa M. Alcott - Pikku naisia

Yksi vanhimpia tyttökirjaklassikkoja, joka on innoittanut monia muita kirjailijoita. Marchin perhe elää niukkuudessa, sillä sisällissota riehuu Yhdysvalloissa ja perheen isä on siellä mukana sotilaspastorina. Kirja kuvaa Marchin tyttöjen kommelluksia ja myös uskonnollista heräämistä. Ihastuttava klassikko, josta on myös filmatisointeja.


Väinö Linna - Tuntematon sotilas

Jokainen varmasti jollain tapaa tuntee tämän tarinan. Joukko suomalaisia sotilaita matkaa jatkosodassa yhä syvemmälle Neuvostoliittoon taistelun melskeissä. Pääsemme tutustumaan kirjavaan joukkoon erilaisia suomalaisia miehiä. On niitä, jotka vain hoitavat velvollisuutensa, niitä jotka pelkäävät, ja niitä jotka suhtautuvat sotaan intomielisesti ja kirkasotsaisesti. Koskettava kuvaus entisen rintamamiehen kynästä.



Tietokirjallisuutta

Yuval Noah Harari - Sapiens

Hararin esikoisteos syväluotaa ihmislajin kehitystä ja sen erilaisia murroskausia. Kirjailija kirjoittaa hyvin elävästi ja sujuvasti välttäen kuivakkuuden. Tämä kirja tarjoaa suuriakin oivalluksia, sillä kirjailija on ajatellut asioita syvemmälle kuin moni muu ja osannut ilmaista asiansa hyvin selkeästi. Klassikkoainesta.


Brené Brown - Nouse vahvempana

Brown on häpeätutkija Houstonin yliopistossa. Hän on kirjoittanut useita populaariteoksia häpeästä, haavoittuvaisuudesta ja monesta niihin linkittyvästä asiasta. Nouse vahvempana kuvaa tarkasti prosessia, jossa ihminen on kaatunut henkisesti, ja hänen pitäisi jotenkin kyetä taas jatkamaan. Helppoja ratkaisuja ei tarjota, tieteellisesti perusteltua ja henkilökohtaisilla tarinoilla höystettyjä ohjeita sitäkin enemmän. Self helpin aatelia.


Sarjakuvia

Riina Tanskanen - Tympeät tytöt

Tämän syksyn sarjakuvatapaus! Tanskanen kuvaa tarkoin yhteiskuntaa, jossa miehet ja naiset eivät vieläkään ole samassa asemassa keskenään. Albumi keskittyy ennen kaikkea yhteiskunnallisiin ja sosiaalisiin rakenteisiin, jotka estävät meitä olemasta omia itsejämme. Ihanan värikäs ja voimakas kuvitus!


Pertti Jarla - Fingerpori 2

Ei liene suomalaista, joka ei olisi joskus lukenut Fingerporin strippejä. Tässä pienessä kirjasessa sitä hauskuutta on tarjolla runsaamminkin. Heimo Vesa seikkailee vaimonsa ja tuttujensa kanssa Fingerporin kaupungissa. Kielellisestä huumorista nauttiville.


Kaunoa

Katja Kärki - Eeled

Itselleni tämä teos oli syksyn merkkitapaus. Kirja punoo yhteen kolme aikatasoa. Alussa ollaan nykyhetkessä, jossa Kristiina tulee katsomaan entistä asuintaloaan tyttärensä kanssa. Siitä alkaa muistelu, jossa käyvät ilmi erikoisen hippikommuunin monet värit. Taustalla on menneisyydessä eläneen Eeledin saaga. Nautin tästä aivan todella paljon, henkilökuvaus on onnistunutta ja tarina kantaa.


Eilisen eli 3. luukun löydät Hemulin kirjahyllystä. Huominen luukku avautuu blogissa Tarukirja.


Kommentit

LauraKatarooma sanoi…
Mullaki on tuo sama kirja hyllyssä, missä Emilia-kirjat kaikki samossa kansissa.
Anki sanoi…
Joo, tuo on mainio paketti ja tosi kauniisti taitettu. :)
Elegia sanoi…
Tuntematon sotilas kuului muinoin koulun pakkolukemistoon. Oli aikanani todella tunkkainen ja miespainotteinen pakkolukemisto. Tunnustan, etten koskaan lukenut Tuntematonta sotilasta kokonaan: luin sen selaten ja silmäillen, koska se oli mielestäni tappavan tylsä. :D

Pikku naisia katseltiin siskon kanssa telkkarista piirrettynä. Se oli eräs lempiohjelmamme. En muista enää oliko kyseessä sarja vai elokuva.
Takkutukka sanoi…

Melkoinen kirjallinen aarrearkku Sinulla!
Noista kaikki muut paitsi Brown, Tanskanen ja Kärki ovat tuttuja ja löytyvät osin myös hyllystä.

Fingerporissa on oivia välähdyksiä ja havaintoja elävästä elämästä, mainio sarjakuva kuin myös toinen suosikkini Kamala luonto:)
Anki sanoi…
Elegia: Kouluaikana luettuna Tuntematon ei ole kyllä hyvä juttu, sen aihemaailma tuskin sen ikäisenä montaakaan kiinnostaa. Itse tykkään kovasti Linnan kirjoista.
Pikku Naisia on ainakin leffana olemassa, en tiedä onko siitä sarjaa.

Takkutukka: Fingerpori on kyllä mainio! :)
Jonna sanoi…
Onpa ihanan monipuolinen aarrekattaus! Tuo Brownin kirja kiinnostaa aiheensa puolesta ja muutenkin, hänen nimensä on tullut eri yhteyksissä viime aikoina vastaan.
Margit sanoi…
Listan alkupään vanhat kirjat ovat minulle hyvin tuttuja, ja osa on omassa hyllyssä. Tuntemattoman sotilaan luin ensimmäisen kerran jo lapsena ja vaikutuin siitä.
Mai Laakso sanoi…
Tympeät tytöt on omalla vuoden Top 10-listallani. Vahva teos, joka nostaa esille sellaisia asioita, jotka on nostettava pöydälle, ennen kuin niihin kiinnitetään huomiota ja käytöstä sekä asenteita muutetaan. Loistava aihepiiri sekä taidokkaasti piirretty ja oivallettu kuvallinen viestintä.
Jokke sanoi…
Tuntematon on kansipaperein, luin sen ennen armeijaan menoa. En lukenut koulussa opettajan antamia kirjoja, eikä silloin ollut internetiä mistä katsoa juonta, en lukenut.
Tuntematon on hyllyssä, vaimolla on Pikku Naisia. Äidilläni oli Runotyttö. Itse ostin jonkun vanhan painoksen torilta. Olen lukenut koko sarjan, kuten Pikku naisista. Laatukirjoja.
On tosiaan monipuolinen kattaus! Luin nuorena tuon Suuren illusionin, pitäisi lukea se joskus uudestaan, ja muutakin Waltarilra. Noita tyttökirjoja luin myös aikoinaan, mutta aikuisena en ole palannut niihin. Tuntemattoman sotilaankin olen voinut joskus kauan sitten lukea, mutta tutumpi se on elokuvana.
Anneli A sanoi…
Kiva luukku, kiitos tästä. Monet noista klassikoista olen lukenutkin. Huomioni kiinnittyi Fingerporiin. Kävin nimittäin tänään Rauman teatterissa katsomassa Fingerpori-näytelmän. Kerrassaan mainiota huumoria.
riitta k sanoi…
Meillä on hyllyssä montakin Waltaria, mutta Suuri illusioni taitaa puuttua. Puoliso niitä on lukenut, itse olen lukenut lähinmnä Waltarin lyhyempiä tarinoita.
Näistä Anna Karenina ja Tuntematon sotilas löytyvät omasta hyllystä, tosin Anna Karenina on edelleen lukematta... Pikku naisia jatko-osineen luin muutama vuosi sitten, ihana sarja 🙂
Anki sanoi…
Jonna : Kiitos! Suosittelen Brownin tuotantoa lämpimästi. :)

Margit: Tuntematon on kyllä vaikuttava!

Mai: Totta puhut, olen ihan samaa mieltä.

Jokke: Ehdottomasti laatukirjoja!

Kirjarikas elämäni: Minäkin olen miettinyt Suuren illusionin lukemista uusiksi.

Anneli: Kiitos! Fingerpori-näytelmä on varmasti ollut näkemisen arvoinen.

Riitta: Minulla tuo Suuri illusioni taitaa olla ainut Waltarilta lukemani kirja. No, Sinuhe Egyptiläinen on kyllä lukulistalla. :)

Villis: Anna Kareninaa suosittelen kyllä, vaikka se aikamoinen urakka onkin. Pikku naisten jatko-osat ovat myös hyviä.
Ihania aarteita! Etenkin Runotyttö-trilogiaa rakastin.
Anki sanoi…
Se on todella hyvä!
kivoja kirjoja, joistakin nähny filmit
Mahtavia kirjavinkkejä! Tuntematon löytyy myös omasta hyllystäni, samoin Anna Karenina. Suuresta illusionista tein lukiossa kirjaesitelmän, mutta en muista siitä enää yhtääb mitään.. Eli aika lukea sekin uudestaan!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Kirjabloggaajien klassikkohaaste osa 18: KOONTI