Gerd Brantenberg - Egalian tyttäret

Tämän kirjan bongasin Sallan blogista.

Kirjan takakansi mainostaa tätä satiirina ja sitä se varmaan onkin. Itse kyllä ymmärrän satiirin olevan edes jollain lailla hauskaa, mutta minua tämä vain suretti. Tässä siis sukupuolten vallanjako on käänteinen, miehet eli männät ovat alistettuja ja naiset eli emännät vallassa. Tunnistin niin hyvin niitä ilmiöitä mitä kirjassa esiintyi! Rankinta oli lukea päähenkilö Leenatanin (mäntä) joukkoraiskauksesta. Päällepäätteeksi Leenatanin äiti vielä syyllistää tämän tapahtuneesta, koska "mitä muuta voi odottaa kun kuljeksii yksinään pimeässä". Kaikki oksettavat tekosyyt etuoikeuksiin. Oli myös kamalaa lukea Leenatanin häpeästä omaa vartaloaan kohtaan.

Mutta sitten alkaa mennä paremmin. Leenatan kokoaa ystäviensä kanssa maskulistien joukon (=feministit), joka alkaa vaatia oikeuksia männille. Ja tässäkin kirjassa taas homoja! Minulla on jonkilainen homotutka kirjojen suhteen näköjään. :D

Suosittelen ehdottomasti! Ei hauskaa luettavaa (välttämättä), mutta jokaisen olisi syytä lukea tämä. Siitä näkyvät kaikki sorron muodot, vaikkakaan kaikki eivät nyky-Suomessa ole enää vallalla. Kirja ajoittuisikin suurin piirtein 40-70-luvuille kaiketi. Erilaisia piirteitä näistä ajoista on. Valitettavasti ei tule nyt lukunäytettä, koska kirja on jo palautettu kirjastoon.

Kommentit

Salla sanoi…
Häh, luulin kommentoineeni mutta ei täällä mitään näykään. Mutta siis, hienoa että olet lukenut tämän kirjan! Kyl tää on tärkeä feministiaapinen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!