Kamila Shamsie - Poltetut varjot

 


"Hänen silmissään Nagasaki on kauniimpi kuin koskaan ennen. Hän kääntää päänsä ja näkee Urakamin katedraalin tornit - samat, joita Konrad juuri katselee ja huomaa, että pilvien keskelle repeää aukko. Siitä virtaa auringonvaloa, joka puskee pilviä erilleen.

Hirako.

Ja sitten maailma on pelkkää valkoista."

Kamila Shamsien Poltetut varjot kertoo kahden perheen yhteen kytkeytymisestä. Nuori Hirako on selvinnyt Nagasakin pommituksesta hengissä, mutta hänen rakastettunsa Konrad ei. Hirako matkustaa Konradin sisaren Ilsen luo Intiaan ja löytää sieltä kohtalonsa - Rajjadin. Myöhemmin heidän lapsensa ja Ilsen pojantytär kohtaavat hämmästyttävissä olosuhteissa.

Shamsien kirja on yllätyksellinen kaikessa monikulttuurisuudessaan. En ole koskaan törmännyt kirjaan, jossa muslimimies ja japanilaisnainen olisivat aviopari. Heidän lapsellaan ei ole helppoa, sillä hän erottuu aina joukosta. Lisäksi Hirakon vammautuminen Nagasakin pommituksessa lyö leimansa myös hänen poikaansa. 

Shamsien kirja on mielenkiintoinen, mutta silti jokin tökki lukemisessa. Se ei jostain syystä ollut sujuvaa enkä missään vaiheessa varsinaisesti uponnut tarinaan. Ainekset siihen olivat kuitenkin olemassa: historiallinen Japani, Intia ja Pakistan, Afganistanin sota, kaksoistornien romahdus. Jostain syystä tämä vain tuntui vähän pakkopullalta.

Ehkä syy kirjan tiettyyn puisevuuteen oli henkilöissä. Dialogi ei täysin vakuuttanut minua, siinä oli jotain vähäsen keinotekoista. Luulen tämän seikan tehneen kirjasta minulle etäisen, vaikka se olisi voinut olla imaiseva lukuromaani. Harmi.

Suosittelen kuitenkin monikulttuurisesta kirjaympäristöstä kiinnostuneille. Kirjaa on kiitelty, joten vika oli ehkä vain minussa.

Kommentit

Kamila Shamsien nimi tuttu mutta ei ole tullut luettua
Olen lukenut Shamsielta vain Joka veljeään vihaa, ja se oli minusta tosi hyvä. Olenkin aikonut lukea hänen muitakin kirjojaan, mutta en ole vielä ehtinyt. Omassa hyllyssäkin odottaa yksi Shamsie. Toki saman kirjailijan eri kirjoissa voi olla eroja: joistakin pitää enemmän ja toisista vähemmän. Toivottavasti ehdin pian tutustua Shamsieen paremmin!
Anki sanoi…
Kyllä, saman kirjailijan tuotannossa on monestikin eroja. Hyviä lukuhetkiä Shamsien parissa teille molemmille! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen