Suvi Bowellan - Ihana herkkyys - Rikasta elämää kaikilla aisteilla

 


"Synnyin erityisherkkänä mutta ymmärsin tämän piirteeni vasta aikuisena. Luontaisen taipumukseni lisäksi lapsuuteni olosuhteet edistivät superaistien kehittymistä; opin muun muassa havaitsemaan hienovaraisetkin muutokset toisen äänensävyssä, tunnetiloissa ja kehonkielessä. En kuitenkaan oppinut elämään omien tunteitteni kanssa sovussa vaan opin kätkemään ne ja itkemään itkuni salassa. Moni luulee, että herkkä on automaattisesti myös heikko. Se ei pidä paikkaansa. Monet herkät ihmiset, joita tunnen, ovat supervahvoja henkisesti."

Kuvitus/Valokuvat: Istock. Graafinen suunnittelu: Emmi Kyytsönen. Otava 2018.

Näin kirjoittaa Suvi Bowellan saatesanoissaan kirjalleen Ihana herkkyys. Bowellan on mukana Hidasta elämää -verkkosivuilla kirjoittajana ja hän toimii myös hyvinvoinnin ohjaajana, energiahoitajana ja kouluttajana. Tämän kirjan suuntaus ei olekaan niin sanotusti tieteellinen, vaan enemmänkin henkilökohtainen matka, jonka Bowellan kanssamme jakaa.



Olen lukenut herkkyydestä aikamoisesti, mutta koin tämän kirjan tervetulleena lisänä. Kirjailija keskittyy paljon kehollisuuteen ja henkisyyteen, jotka eivät muissa lukemissani herkkyyskirjoissa ole olleet niin pinnalla. Kovin syväluotaavaa teksti ei ole ainakaan verrattuna Elaine N. Aronin perusteellisiin teoksiin, mutta en kokenut sitä lopulta puutteeksi. Kirjan helppolukuiset luvut toimivat hyvinä herättäjinä ja muistutuksina herkille tärkeistä asioista.



Kirja ei myöskään keiku tyhjän päällä, vaan siinä viitataan jo aiemmin mainittuun Aroniin sekä muihinkin kirjailijoihin. Tiettyjen vinkkien kohdalla Bowellan myös huomioi tieteellisen tutkimuksen tulokset. Se onkin tarpeen, sillä muuten kirja olisi ollut turhan höttöinen.

Kirja on myös esineenä todella ihastuttava. Liitän tähän oheen muutaman kuvan kirjan kuvituksesta. Jonkun makuun ehkä jopa liian hempeää, mutta itse pidin paljon. Toisaalta kirjan voimakkaan feminiininen ulkoasu saattaa karkoittaa mieslukijat pois. 

Ajassamme on tilausta herkkyyden positiivisille huomioille, ja siinä tämä kirja onnistuu todella hienosti. Hyvä lisä erityisherkän kirjahyllyyn. Mitään hirveän uutta tässä ei minulle ollut, koska olen lukenut hyvinvoinnistakin aika paljon, mutta mielelläni omistan tämän kauniin teoksen.

Kommentit

Takkutukka sanoi…

Kivalta vaikkuttva teos; kirjallisuuden ei aina tarvitse olla ryppyotsaista ollakseen "hyvää";)
Herkkyys on mielenkiintoinen erityispiirre ihmisessä, huomioonotettava oman jaksamisen kannalta, mutta myös melkoinen vahvuus kanssakaymisissä ja ympäristön tarkassa havainnoinnissa.

Kesti kauan ennen kuin opin ymmärtämään, mistä on kuorimittavuudessa ym. kyse, mutta ihana ominaisuus ja rikkaus, jota etenkin alin kuvasi hyvin symbolisoi.
Mai Laakso sanoi…
Herkkyys on hieno asia, mutta se voi olla myös rasite. Minulla on ollut vaiva kuuloyliherkkyydestä. En pidä mielelläni kuulokkeita, koska silloin kuulen kehon sisäisiä ääniä. Olen aina rasittunut melusta. Aiemmin sain aina melusta ja erilaisista äänistä migreenin, mutta ikä on helpottanut migreenikohtauksia.
Työssä kohtasin lapsen, jolla oli aistitoiminnan vajaus. Hänen keho ja ajatukset vaativat moninkertaisia aistikokemuksia.
Anki sanoi…
Takkutukka: Niinpä, tämä oli tällainen kanssakulkemismatka toisen herkän kanssa. Ei huonompi lähtökohta kirjalle! :) Herkkyys on voittopuolisesti tosiaan ihana asia.

Mai: Toki herkkyydellä on myös varjopuolensa. Minullakin kuuloaisti on aika herkkä. Tosi mielenkiintoinen tuo aistivajauksesta kärsivä lapsi! Ihan päinvastainen tapaus kuin itse siis.
Tykkäsin tästä kirjasta, ja se onkin minulla ihan omana. En enää muista, oliko tässä minulle uutta, mutta koska en ollut lähiaikoina lukenut kovin paljon herkkyyskirjoja, kyllähän se taisi uusiakin ajatuksia herättää. Kirja on myös ihanan visuaalinen. Mutta totta tuo, että ulkoasu on kovin feminiininen, joten voi karkottaa miespuolisia lukijoita.
Anki sanoi…
Kirja on tosiaan ihanan visuaalinen! Kaunis esine hyvän sisällön lisäksi.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen