Minttumaria Ukkonen - Tilkkutäkkitaivas


 "Piirrä minut lempeästi,

illan aurinko.

Piirrä armollisesti,

illan valo.

Älä näytä kaikkia kulmiani,

niitä hiomattomia.

Ne ovat kyllä

minulle jo tutut."

Runot, valokuvat, kannen suunnittelu ja taitto: Minttumaria Ukkonen. Kustantaja: BoD - Books on Demand. Saatu arvostelukappale.

Minttumaria Ukkosen runojen teemat ovat luontoon kumartavia. Luontosanasto on vahvasti läsnä ja välillä lukijaa puhutellaan. Koin osan runoista osoitetun lapselle, koska niissä oli voimakkaita elämänohjeita. Tulkitsin niin, että runonpuhuja oli äiti, joka halusi johdattaa lapsensa hyvälle polulle.

Lapsuudesta puhutaan välillä myös suoraan. Runonpuhuja toivoo, että saisi kasvaa pieneksi jälleen. Kirjassa on myös viitteitä kristinuskoon, mihin tämä kasvaminen pieneksi toki myös nivoutuu. 

Omaan makuuni runojen tyyli oli vähän naivistinen, olen itse enemmän synkemmän kuvaston ihmisiä. Kuitenkin runot ja valokuvat loivat mukavan tunnelman. Säkeissä oli myös helmiä, kuten "Ja minun mieleni syksy vaihtuu talveksi,/ metsän puut painavat päänsä kumaraan." sekä "Minä rakastan sinua, niin paljon/ kuin taivas on korkealla,/ niin kuin valtameri heittää tyrskynsä kallioille."

Tilkkutäkkitaivas sopii hyvin sellaiselle, joka kokee ettei nykyrunoutta voi ymmärtää. Ukkosen säkeet ovat selkeitä, ne helisevät positiivisuutta.

Kommentit

Näinkin jossain juttua tästä kirjasta. Ihana nimi ja kansi tällä kyllä on! Minä tykkään kyllä lukea positiivistakin tekstiä, en jaksa aina synkistellä.
Margit sanoi…
Kauniita nuo sinun valitsemasi lainaukset.
Anki sanoi…
Kirjarikas elämäni: Sinulle uskoisin tämän sopivan hyvin :)

Margit: Kyllä, kauniita runoja

Hannele: Kivaa tosiaan!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!