Outoja kaloja ja outoja tarinoita

 Keskiössä on nainen. Tai naisia. He ovat tavalla tai toisella ahdistuneita. He riitelevät miestensä kanssa, tarkkailevat itseään ja toisia. Välillä tapahtuu aivan outoja, kuten silloin kun nainen antaa lahjaksi henkitorvensa.

Amanda Palon Outoja kaloja (Kosmos 2021) on totta tosiaan outo. Olen ymmälläni. En edes tiedä, onko tämä novellikokoelma vai jotakin muuta. Novelleiksi nämä tulkitsin, koska en ainakaan tajunnut kunnolla yhdistäviä tekijöitä, paitsi ahdistuksen.

Alku kyllästytti minua kovin. Kuljin välillä mieleni aallonharjoilla koettaessani keskittyä. Olin tällä kertaa odottanut liikoja, sillä kirjaa on kehuttu kovin. Tunnen oloni myös vähän tyhmäksi, kuin en olisi ymmärtänyt kunnolla teoksen ydintä.

Ja silti, jokin erikoisuus. Jokin vähäsen houkutteleva ei saa minua tyrmäämään kirjaa täysin. Loppupuoli oli hiukan parempi tai sitten vain totuin kerrontaan. Se, mikä minua tympi oli kaiken lattea arkisuus. En ole laisinkaan arkisuuden ystävä, en musiikissa enkä kirjallisuudessa. Odotin jonkinlaista erilaisuuden sinfoniaa, mutta en saanut sitä. Pahus.

Kellehän tätä suosittelisi? En osaa sanoa (sitäkään). Ehkä sellaiselle, joka haluaa jotain arkista mutta samalla merkillistä.

"Välillä hän unohtaa että maailmassa on miehiä. Tämä tapahtuu ehkä kahdesti vuodessa, kyseessä on jonkinasteinen mielenhäiriö. Niinä päivinä kun hän unohtaa että maailmassa on miehiä, hän unohtaa myös kehonsa muodot, sen aukot ja menneisyyden. Hänen vartalonsa tuntuu helpolta ja oikealta."

Kommentit

LauraKatarooma sanoi…
Luin tän pala kerrallaan eli novelli kerrallaan. Nää oli niin täynnä kaikkea, että yhtä soittoa en ois pystyny tätä lukemaan.
Anki sanoi…
Minä taas luin melkein kerralla, ehkä se oli virhe. En joka tapauksessa oikein päässyt sisälle.
Kuulostipa oudolta! Tämä ei taida olla se novellikokoelma jonka luen Helmetin haasteeseen 😉
Anki sanoi…
Haha, tämä on tosiaan merkillinen tapaus!
Kuulostaapa kummalliselta. En taida innostua lukemaan.
Anki sanoi…
Joo, tämä oli tosiaan kummallinen tapaus.
Amma sanoi…
Laitoin tämän kirjan merkille, koska se ääniä Blogistanian Finlandiassa. Minulle teos oli sitä ennen tuntematon. Ei nyt välttämättä ihan hirveästi houkuttele. Arkista ja latteaa on ollut vähän ilmassa viime aikoina elämästä, globaalien katastrofien ohella. Eli jotakin kohottavaa lukemista hakee mieli mieluummin.
Anki sanoi…
Kyllä, sellaista kohottavaa tai ainakin lohdullista tekee itsekin mieli lukea.
Enpä ole tästä ennen kuullutkaan, mutta oikeastaan postauksesi herätti kovasti uteliaisuuden! Ehkäpä tutustun tähän merkillisyyteen!
Seregi sanoi…
Taitaa olla erilaista outoa, mitä itse normaalisti haen :)
Anki sanoi…
Tuulia: Kiva että innostuit, sinähän voit nähdä tämän ihan eri tavalla kuin minä. :)

Seregi: Niin, tämä ei ollut minulle sellaista outoa, mistä tykkään.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!