Roope Ankan elämä ja teot

 Tässäpä sarjakuvien klassikko! Don Rosan suurteos Roope Ankan elämä ja teot (The Life And Times of Scrooge McDuck, Sanoma Magazines 2005) on herkullinen kuvaus Roopen urotöistä ja vastoinkäymisistä. Se on voittanut Yhdysvaltain Will Eisner -sarjakuvapalkinnon parhaasta sarjamuotoisesta kertomuksesta.

Olen aina rakastanut Don Rosan kädenjälkeä piirtäjänä ja hänen huimia tarinoitaan. Tämä kirja oli lapsuudessani lempparini sarjakuvista. Koko teos rakentuu Carl Barksin anekdooteille Roopen elämästä. Jokaista tarinaa seuraa selitysosio, jossa Rosa kertoo Barks-faktat ja muutakin mielenkiintoista sarjakuvien tekemisestä. Muistan, miten lapsena ahmin näitä selitysosioita ja bongailin aloitusruuduista D.U.C.K.-merkintöjä!

Teoksen lukeminen ja katseleminen olikin varsin nostalginen kokemus. Rosan ja Ankkojen lumovoima ei ollut kadonnut minnekään, vaikka en olekaan lukenut Akkareita valovuosiin. Nyt mietin, että muihinkin Aku Ankkoihin voisi taas välillä palata. Minulla on lapsuuskotini hyllyssä myös jokin Barksin teos. En vain koskaan ole jostain syystä niin kovin innostunut Barksin sarjakuvista. Olen aina pitänyt eniten Don Rosan seikkailuista.

Tuossa kädenjäljessä minua viehättää erityisesti tarkkuus ja tietty realismi. Piirrokset eivät ole mitään huolettomia hutaisuja, vaan niihin on selvästi käytetty aikaa ja vaivaa. Panen tähän yhden (huonosti rajatun...) kansikuvan. Se on mielestäni vaikuttavin niistä ja kuvastaa hyvin teoksen dramatiikkaa. Kuvassa Roope muistelee nuoruutensa tapausta, jossa hän pelästyttää vihollissuvun pois sukunsa mailta.

Lopuksi vinkkaan kovana Rosa-fanina tunnetun Tuomas Holopaisen levyteoksesta Music Inspired by The Life and Times of Scrooge. Holopaisen suuri unelma oli toteuttaa tästä sarjakuvateoksesta eräänlainen soundtrack ja lopulta hän sai unelmansa toteen. Levyllä laulavat mm. Johanna Kurkela ja Johanna Iivanainen. Levy on kuunneltavissa esimerkiksi Spotifyssa laillisesti. Laitan tähän yhden biisinäytteen, A Lifetime of Adventure. Nauttikaa!



Kommentit

Tässäpä hauskaa kevennystä lukemisiin! Kukapa ei olisi lukenut ainakin lapsena Aku Ankkaa? Itse en ole perillä Barksin ja Don Rosan eroista, minulle menee täydestä kaikki. Sarjakuvat ovat kyllä kivaa vaihtelua raskaampien lukemisten välillä.
Anki sanoi…
Niin ovat! Näihin Rosan sarjakuviin voi oikein uppoutua halutessaan. :)
Jokke sanoi…
Itse luin lapsena Aku Ankkaa lähinnä kirjastossa. Meillä oli lehti "kielletty" kotona. Kun muutin kotoa tuli luettua nippu taskukirjoja, mutta jostain syystä minulla on jäänyt Don Rosaan suhde etäiseksi, Carl Barksiin lähemmäksi. Lapsena ja nuorena suosikkeja oli Super-Hessu ja Taikaviitta. Hessu ja Aku ovat hahmoina aika saamattomina, mutta niissä rooleissa tapahtuu. Pelle Peloton oli myös suosikkini.
Anki sanoi…
Pelle Peloton on kyllä myös loistava hahmo! Hänen isoisänsä muuten esiintyy yhdessä näistä tarinoista. :)
Elegia sanoi…
Meille tuli koko lapsuuteni ajan se Aku Ankka -sarjakuvalehti. Kerran viikossa ilmestyi. Meillä Akkareita luettiin yleensä ruokapöydässä. Joitakin Aku Ankan taskukirjojakin olen lukenut, mutta pääasiassa lehtilinjalla mentiin.

Akkareissa oli usein hauskoja viittauksia julkisuuden henkilöihin. Mieleen on jäänyt erityisesti Möykkel Jaksonen. Varmaan arvaat, keneen sillä viitattiin? :D
Anki sanoi…
Haha, kyllä! :D Myös Nightwish sai aikaan tällaisen kunnianimen. Jos muistan oikein, se oli Marja Murunen ja Natuvissyset tai jotain sinne päin.
Mai Laakso sanoi…
Don Rosa on yksi lempparitaiteilijoistani. Yksi haaveeni nuoruudessa oli päästä Walt Disneylle piirtäjäksi. Piirsin paljon Aku Ankkoja esim. korteiksi.
Anki sanoi…
Don Rosa on ihan paras! Sinulla on ollut ihana unelma! :)
Oih lapsuuden ja nuoruuden jokaviikkoiset Aku Ankat olivat aivan parasta. Varmaan edelleen niitä on vinot pinot lapsuudenkodin varastossa. Voisi olla mielenkiintoista palata lukemaan näitä lemppareita. Don Rosa oli myös minun suosikkini <3
Anki sanoi…
Don Rosa on ihana! Aku Ankkaa tuli luettua lapsena paljon, kun se tilattiin kotiin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen