Uuden Kuun ja Vihervaaran tytöt

Suvi Ahola ja Satu Koskimies ovat toimittaneet ihastuttavan kokoelman suomalaisten lukijoiden kirjoituksia kirjaan Uuden Kuun ja Vihervaaran tytöt (Tammi 2005), jossa käsitellään heidän suhdettaan L. M. Montgomeryn Annaan ja/tai Uuden Kuun Emiliaan. Kirjoituksissa piirtyy esiin kirjojen ylisukupolvisuus äideiltä tyttärille, vahva eläytyminen kirjojen maailmaan ja niiden tuoma vaikutus omaan elämään. 

Kuten blogiani pitempään lukeneet tietävät, minulla on suuri rakkaussuhde Montgomeryyn ja hänen tuotantoonsa. Olen blogannut jokaisesta suomeksi ilmestyneestä kirjasta ja lisäksi kirjailijan englanninkielisestä elämäkerrasta sekä tietoteoksesta Alppipolku. Oli ihanaa lukea näitä ihmisten kirjoituksia ja heidän rakkaudestaan Annaan ja Emiliaan.

Hieman yllättäen joukossa oli myös kritiikkiä. Osa koki aikuisena ainakin Anna-kirjat jo äitelinä, monelle Anna oli liian täydellinen hahmo ja Emilia saatettiin kokea jotenkin etäisenä. Omituinen oli loppupuolella ollut Irmelin Sandman Liliuksen kirjoitus. Hän haukkui sarjoja heikentyneiksi loppupäästä, varsinkin Emilia-sarjaa! Mikä loukkaus! Muutoinkin hän vain lähinnä säälitteli Montgomeryn kieltämättä kovaa elämää ja sitä, ettei tämä "koskaan kirjoittanut suurta kirjaa". Siis mitä? Eikö koko koottu kirjoituskokoelma jo itsessään todista, että kyse on mitä suurimmassa määrin hyvin suuresta kirjallisuudesta? Kirjat, jotka kuluvat lukijoiden käsissä ajasta aikaan ja herättävät suurta eläytymistä ja onnea nimenomaan ovat sitä Suurta Kirjallisuutta. Ehkä Lilius haikaili jotain synkkää kuvausta elämän realiteeteista tai vastaavaa... Elitismi haisee.

Mutta muuten koin kirjan kyllä tavattoman ihanaksi. Jotkut olivat tehneet lapsena Emilia-paperinukkeja, joku oli käytännössä roolipelannut Annan perhettä! Mikä suuri rikkaus nämä kirjat ovatkaan olleet ja ovat tälle maailmalle. Jos enemmän eläisimme ja ajattelisimme kuin Montgomeryn maailmassa tehdään, olisi tuntemamme maailma varmasti paljon parempi.

Loppuun haluan kirjoittaa Pieni Runotyttö -kirjasta herra Carpenterin ajatukset sen jälkeen, kun Emilia oli näyttänyt hänelle kirjallisia tuotoksiaan ensi kerran. Saan joka kerta niiden vaikuttavuudesta kylmänväreet ja nyt myös vähän herkistyttää. Mielestäni ne kuvastavat myös Montgomeryn (ja joidenkin muidenkin kirjailijoiden) elämää kirjallisella Alppipolulla: 

"Tuulta - ja tulta - ja merta! hän mutisi. - Luonto yllättää meidät aina. Tällä lapsella on sellaista, jota minulla ei ole milloinkaan ollut ja jonka saadakseni olisin uhrannut kaiken. Mutta hänen täytyy maksaa siitä - hänen täytyy maksaa."

Kommentit

Elegia sanoi…
Kirjailija on erittäin tuttu lapsuudesta, mutta en muista lukeneeni hänen kirjojaan. En tiedä miksi ja jälkikäteen on vaikea muistaa mikä voi olla syynä koska luin kuitenkin paljon jo lapsena/nuorena. Ehkä intressit osuivat toisenlaisiin kirjoihin, mene ja tiedä.

Minustakin jo se, että kirjailijan kirjoista on koottu tällainen teos, osoittaa että on merkittävä kirjailija kyseessä.
Anki sanoi…
Joskus vaan ei kaikkea lue. Itse olin myös fantasiafriikki nuorena, mutta niin vain esim. Pullmanin Kultainen kompassi jäi kokematta.
Takkutukka sanoi…

Elegian toteamus merkittävästä kirjailijasta puhukoon puolestaan!

Omassa lukuhistoriassani sijoittuvat herkät (nessu piti olla taskussa) Anna- ja Runotyttösarjat tapaleen alkupuolelle ja niistä oli siirtyminen J.F.Cooperin Haukansilmiin ja Hirventappajiin naapurinpoikien inkkarileikkien innoittamina ja myötä.
Pearl Clover sanoi…
Olen lukenut kaikki Montgomeryn romaanit, Alppipolun, osan päiväkirjoista ja teoksen Anna ja muut ystävämme, mutta tämä on pitkään ollut mielessä luettavaksi. Minusta kuulostaa toisaalta oikeutetulta että teokseen on otettu mukaan myös kriittisiä soraääniäkin. Esimerkiksi Anna-kirjat alkavat loppua kohden keskittyä täysin muihin hahmoihin kuin Annan perheeseen eikä kaikissa ole kunnon juonta. Pidän niistä silti! Suurimmat suosikkini ovat kuitenkin Sininen linna ja Sara, tarinatyttö.
Celestine sanoi…
Tämä kirja on kotikotona hyllyssä, ja olen sitä monta kertaa lueskellut sieltä täältä. On ihanaa lukea, miten nämä kirjat ovat ihmisiin vaikuttaneet, ja myös miten eri ihmiset kokevat saman kirjan. Montgomeryn vaikutus omaankin elämääni ja kirjallisuusmieltymyksiini on kiistämätön.
Anneli A sanoi…
Anna-kirjat olivat olennainen osa nuoruuteni kirjallisuutta. Muutaman olen lukenut uudelleen aikuisena. Tämä on kiinnostava kirja, en ole huomannutkaan tällaisen ilmestymistä. Kiva kun toit kirjan esille.
Anki sanoi…
Takkutukka: Kyllä, herkkyyttä näissä kirjoissa kyllä on! Itsekin tietyissä kääneteissä herkistyn.

Pearl Cover: Totta, Anna jää kyllä myöhemmissä osissa aivan sivurooliin. Osa lukijoista olisi halunnut tutustua keski-ikäiseenkin Annaan paremmin. :)

Celestine: Itsekin koen voimakkaasti Montgomeryn vaikutuksen. Hänen kirjojaan lukiessa on myös kehittynyt selvästi tyylitaju kielen suhteen. :)

Anneli: Kannattaa etsiä kirjastosta, tässä oli kivoja tekstejä. :)
kiva lukee näitä vanhoja, tämän luin:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2022/03/hard-mot-de-harda-true-crime.html
Jokke sanoi…
Voin tunnustaa, että aloin lukea näitä vasta aikuisena kun aloitin Jokken kirjanurkka -blogini. Olen lukenut valtaosan Montgomeryn tuotannosta. Äidilläni oli Runotyttökirjat, ja Annat, luullakseni oli lukenut ne. Voin suositella pojille Montgomerya monestakin syystä.
Anki sanoi…
Kyllä Jokke, näitä voi suositella myös pojille! Tuossa kokoelmassa oli itse asiassa myös veteraanin kuvaus siitä, miten Anna-kirja oli kiertänyt korsussa ja linjassa kädestä käteen sotilaalta toiselle. Oli tuonut valoa.
Mai Laakso sanoi…
Luulin, että en ollut lukenut Montgomeryn kirjoja lapsena, mutta kun aloin katsomaan Vihervaaran Annasta tehtyä tv-sarjaa, osasin sarjan ulkoa. Tiesin mitä tapahtuu ja minkä nimisiä ihmiset olivat. Anna oli just semmoinen tv-sarjassa kuin olin kuvitellut hänen olevankin. Olin siis sittenkin lukenut kirjat ehkä alle kymmenen vanhana, sillä kymmenen jälkeen luin etupäässä fantasiaa ja kauhua.
Anki sanoi…
Joo, sitä vanhaa sarjaa Annasta kehuttiin paljon myös tämän kirjan sivuilla! Ikäväkseni en ole koskaan sitä nähnyt. Se uusfilmatisointi Netflixissä vaikutti alkujakson perusteella oudon modernilta näkemykseltä kirjoista.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!