Tilda Laaksonen - Jäljillä 2 - Kiehtovia rikosmysteerejä maailmalta

 "Olen koonnut kirjan luvut erilaisia julkisia lähteitä käytttäen, esimerkiksi dokumenttisarjoja, uutisartikkeleita, podcasteja ja kirjoja hyödyntäen. Olen myös lukenut rikosten tekijöiden ja uhrien omaisten sekä tutkijoiden haastatteluja ja hyödyntänyt teksteissä heidän kommenttejaan. Jos kirjoitan huhusta, omasta mielipiteestäni tai spekuloin jollakin, se on merkitty tekstiin selkeästi."

Tilda Laaksonen on kirjoittanut true crime -genreen kuuluvan kirjan Jäljillä 2 - Kiehtovia rikosmysteerejä maailmalta (Otava 2023). Hän pitää PodMe:ssa Jäljillä-podcastia, josta on tullut myös alun perin tunnetuksi. Kirjoitukseeni ensimmäisestä Jäljillä-kirjasta pääset tästä.

Pidän siitä, miten asiallisesti ja varsin neutraalisti Laaksonen kirjoittaa rikoksista. Tällä kertaa hän on valinnut vain eurooppalaisia tapauksia ja sehän sopii minulle mainiosti: en koskaan ole ollut erityisen kiinnostunut amerikkalaisista rikoksista. Eksoottisin rikospaikka on epäilemättä Vatikaani, jossa katosi 15-vuotias Emanuela 80-luvulla. 

Emanuelan monin tavoin hämmentävän tapauksen ohella mukana on pitkä juttu niin sanotusta Irlannin katoamiskolmiosta, jossa lukuisia naisia katosi 90-luvulla jäljettömiin Dublinissa ja sen lähistöllä; erikoinen sieppausdraama nuoren mallin ympärillä 2017; Wienin kuristaja eli itävaltalainen Johann "Jack" Unterweger, joka nousi vankilassa ollessaan kulttuuriväen suosioon ja vapautui aikaisin vain langetakseen jälleen tappamaan; 2001 järkyttävä Adamiksi nimetyn tuntemattoman afrikkalaispojan surma, jonka tutkinnassa on jatkuvasti epäilty rituaalimurhaa; Britannian vihatuin isä eli Mick Philpott, joka teki väkivallantekoja naisia kohtaan ja lopulta aiheutti vaimonsa kanssa kuuden lapsensa kuoleman 2012 sekä lopuksi Norjan Kristiansandissa 2000 tapahtunut kahden lapsen silmitön seksuaalimurha.

En ollut kuullutkaan näistä rikoksista aiemmin, mistä heti pisteet kirjoittajalle. Tapauksista nousi mieleeni ennen kaikkea kaksi huomiota: hämmentävää, ettei Wienin kuristajasta tunnuta yleisesti puhuttavan mitään, vaikka rikoksissa ja koko miehessä oli poikkeuksellisuutta. Toisekseen lapsiin kohdistuneet rikokset kyllä karmivat kaikki, mutta jotenkin Adamin kuolema kosketti eniten. Hänet oli hyvin mahdollisesti salakuljetettu Afrikasta Britanniaan vain vähän aikaa ennen kuolemaansa. Kukaan ei ole ilmestynyt julkisuuteen kaipaamaan poikaa.

Ehdoton valinta rikoksista kiinnostuneille. Laaksosen kohdalla ei tarvitse pelätä skandaalihakuisuutta tai asiattomuutta tapausten käsittelyssä. Kaikista herkimmille en kuitenkaan suosittele, sillä kirjassa on tosiaan monta alaikäiseen kohdistuneen henkirikoksen juttua.

Haasteet:

Helmet-haaste 2023: kohta 41. Kirjan kirjailija on syntynyt 1990-luvulla

Helmet-haaste 2019: ei kohtaa

Kommentit

Elegia sanoi…
Unterwegeristä löytyy kyllä paljon juttua enkuksi ja hänestä on tehty myös elokuva (en ole katsonut). Minulla on sarjamurhaajakirja, josta luin hänestä taannoin ensimmäisen kerran. :D Missähän mahtaa tuo kirja olla nyt... Se on aika tiivis ja esittelyluonteinen teos, jossa ei mennä järin syvälle.

En olekaan vähään aikaan kuunnellut Tildan podcastia, vieläköhän jaksoja tulee Spotifyihinkin. Täytyypä tarkistaa!
Anki sanoi…
Hannele: No joo, sujuvaa lukemista ainakin, mutta oli kyllä melkoisen karuja tarinoita!

Elegia: Sarjamurhaajakirja puuttuu kyllä omasta hyllystä :D Toivottavasti on sielläkin Spotifyssa jotain uutta!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!