Hergé - Tuhatkaunon tapaus (Tintin seikkailut 18)

Tintti on jälleen ystävineen hurjissa paikoissa. Osassa Tuhatkaunon tapaus (Otava 1972/2007, suomentaneet Heikki ja Soile Kaukoranta) höpsö professori Tuhatkauno on luonut laboratoriossaan keksinnön, jota sodanhimoinen keksitty valtio Borduria havittelee. Bordurian kilpailijana on niin ikään keksitty Syldavia. Kun Tuhatkauno matkustaa tiedetapahtumaan Sveitsiin, alkaa tapahtua. Tintti, kapteeni Haddock ja Milou ryntäävät hajamielisen Tuhatkaunon perään. Joutuuko tulenarka keksintö sotahaukkojen käsiin? 

Tuhatkauno on lempihahmoni Tinteissä hajamielisyydessään. Kaipailin tätä albumia jo alkukesästä, mutta se ei koskaan ollut Joensuun pääkirjastossa paikalla. Tämänviikkoinen visiitti Lieksan kirjastoon tuotti tulosta. Sarjakuvia on mukava lukea välipaloina ja silloin, kun kirjaan tarttuminen tuntuu työläältä.

Teoksesta huokuu rautaesiripun aikakausi. Vaikka Borduria on tosiaan kuvitteellinen, siinä on neuvostoliittolaisia piirteitä. Albumissa sotaväki hekumoi mainitsematta jääneen kaupungin tuhoamisesta Tuhatkaunon laitteella. Pilvenpiirtäjistä voi päätellä, että Yhdysvaltoja tarkoitetaan. 

Albumissa on jälleen loistavaa vitsihuumoria. Erityisesti kapteeni Haddock kompuroi jatkuvasti eikä Tintilläkään mene asiat aina putkeen. Ilman kohellusta tarina olisi varsin totinen takaa-ajojahti.

Kommentit

Näihin Tintteihin pitäisi minunkin nyt vihdoin tutustua! Olen viime vuosina jo lukenutkin sarjakuvakirjoja, vaikkakin enemmän "vakavahenkisiä", mutta nämä klassikot pitää tietysti myös lukea.
Jokke sanoi…
Borduria alunperin symboloi Natsi-Saksaa (esim. Ottokarin valtikka), mutta totta kuten mainitset niin toisen maailmasodan jälkeen on kuin kommunistinen diktatuuri.
Anki sanoi…
Mari: Joo suosittelen! Vaikka Tintit ainakin Suomessa löytyvät lastenosastolta, on niissä ulottuvuuksia myös aikuisille.

Jokke: Okei, en jotenkin osannut edes ajatella natsi-Saksaa tässä yhteydessä! Jotenkin neukkulainen fiilis jäi ainakin tämän osan Borduriasta.
AuvoT sanoi…
Tintit oli nuoruudessani suosikkeja. Niissä on paljon oman aikansa henkeä ja politiikkaa. Tuhatkaunon tapaus muistaakseni 1956, Borduria oli joskus Natsi-saksan kuva, sodan jälkeen enemmänkin Neuvostoliiton.

Ja edelleen haukska nähdä mitä sen ajan ihmiset kuljettivat matkalaukussaan, Kapteenilla myös partaterä vaikka olikin parrakas.... ja (luonnollisesti tyhjä) viskipullo.
Anki sanoi…
Joo, ajankuva kyllä näkyy ja siksikin Tintit ovat kiinnostavia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen