Aila Meriluoto - Lasimaalaus

 "Kevät on uurtanut kapean kehän

ruskean koivun juureen.

Kevät on uurtanut kapean kehän

sieluni talveen suureen." (Onni)


Aila Meriluodon klassikkorunoteos Lasimaalaus (alun perin 1946, WSOYN:n näköispainos 1996) on ollut lukulistallani jo pitkään. Toissapäivänä kirjastossa yhtäkkiä muistin sen ja otin mukaani. Lasimaalaus on Meriluodon esikoisteos, ja se sai hyvän vastaanoton aikalaisilta.

Teokseen lyö tietyssä määrin leimansa se, että se on julkaistu juuri kun pitkä toinen maailmansota oli päättynyt. Ehkä alkupuolen osiossa Soittaja pimeässä olin aistivani sodan tunnelmia, ainakin kuolema oli läsnä. Kuitenkin teos kirkastuu sen jälkeen ja on ennen kaikkea nuoruuden ja nuoren rakkauden hurmiota. On toisaalta erittäin lohdullista, että nuorilla ihmisillä on nuoruuden haaveet ja kärsimykset silloinkin, kun maailma ympärillä alkaa luhistua.

Kuitenkaan en oikein päässyt tähän teokseen sisälle. Meriluodon säkeissä ei sinänsä ole mitään vikaa, ja muutamia helmiäkin on: "Kera loistavan syksyn hitaasti sammui pois / hänen paletistaan heleitten värien tuli." Lisäksi on mainittava runo Jälkeenpäin, jonka toista säkeistöä lisätään kuolinilmoituksiin ahkerasti vielä liki kahdeksankymmentä vuotta myöhemmin:

" - Ei mikään voi kuolla,

ei kukat, ei tuuli,

ei rakkaus kuolla voi.

Ohi polku vain kulkee

ja kukat jää taakse

ja muualla tuuli soi."

Mietin kauhistuneena, olenko jo kolmekymppisenä alkanut unohtaa, millaista on olla vasta 20 kun aivan kaikki on uutta. Jotenkin edes nuoren rakkauden kuvaukset kaikessa intohimossaan eivät herättäneet minussa sen kummempia tunteita. Luulen, että olisin rakastunut tähän teokseen, jos olisin kymmenen vuotta nuorempi. Iän myötä hiljalleen tarvitsee jotain enemmän, jotta todella hurmioituisi, koska suurin osa asioista ei ole enää täysin uusia ja tuoreita. Huomaan myös olevani kirjojen suhteen yhä valikoivampi. Voi kurjuus!

Kommentit

Aino sanoi…
Kiitos esittelystä. Itsekin olen pohtinut tutustumista Meriluodon runoihin. Luin taannnoin Meriluodon elämäkerrallisen teoksen Mekko meni taululle ja se oli aika erikoinen teos mystisine puolineen. Minusta tuntuu, että Meriluodon runot eivät ehkä aukene kovin helposti, mutta mene ja tiedä. Tuo muistorunona lainattu säe on kyllä kaunis ja hyvin ymmärrettävä.
Anneli A sanoi…
Olen lukenut Meriluotoa vuosia sitten. Minulla on mielikuva, että oli joitakin runoja, joista pidin paljon. Pitäisikin ottaa uudelleen luettavaksi.
Elegia sanoi…
Minusta lainauksesi olivat kauniita ja voisin niiden perusteella ottaa tämän teoksen lukuuni. En ole Meriluodolta mitään lukenut aiemmin.

Itse en ole juuri koskaan samastunut rakkauden kuvauksiin, koska en ole ihminen joka saa ns. salamasta. En ole myöskään ihastunut helposti rakastumisesta puhumattakaan. Tuntui kyllä, että muut ympärillä olivat jatkuvasti rakastuneita. Teininä kyllä ihastumisia oli, mutta eivät ne kauan kestäneet.

Nykyiseen mieheenikään en “salamarakastunut”, vaan rakkaus kypsyi ajan kanssa. Millainen itse olet? Oletko koskaan edes ollut salamarakastuja? Ehkä sitä ei voi muistaa, mitä ei ollut… Näin ainakin omalla kohdallani.
Anki sanoi…
Aino: Joo, voihan se olla, että runot ovatkin vaikeampia kuin miltä ensin näyttävät. Minä en nyt oikein päässyt kyytiin.

Anneli: Kannattaa lukea uudestaan :)

Elegia: Minä taas nimenomaan ihastun/rakastun erittäin nopeasti. Tunteiden nopeudesta ja voimakkuudesta huolimatta ne eivät silti kuihdu nopeasti loppuun, vaan kestävät kauan. Tästä kaikesta huolimatta jäin näissä runoissa sivustakatsojaksi. :D
Elegia sanoi…
Okei, joskus kuvaus ei vain toimi :D
Amma sanoi…
Meriluotoa voisi kyllä lukea enemmänkin. Mietin tässä, olisinko tämän kokoelman jopa opiskeluaikaan lukenutkin, mutten ole varma. Ikä on kyllä jännä asia, ja vaikuttaa lukukokemuksiin. Muistan itse, että minun oli kolmekymppisenä usein vaikeaa samaistua parikymppisistä kertoviin kirjoihin. Nyt nelikymppisenä se on taas helppoa! Liekö se sitten jo nostalgiaa vaiko sitten jonkinlaista perspektiivin laajenemista, en tiedä!
Anki sanoi…
Tuo on mielenkiintoinen ilmiö! Ehkä se on jopa molempia samaan aikaan. :)
Luin tämän joskus opiskeluaikana ja tunnistan tuon, että ihan kaikki ei avautunut. Mutta sitten taas joistakin runoista olin hyvin vaikuttunut. Pitäisikin lukea tämä kokoelma uudelleen ja tutkiskella fiiliksiä nyt, tässä ajassa ja tällä elämänkokemuksella.
Anki sanoi…
Joo, siinä voisi olla ideaa!
LauraKatarooma sanoi…
Mulla ei käyny tätä lukiessa mielessäkään, että tää ois jonku parikymppisen kirjoittama. :D Ei tästä mulle semmosta paistanu ollenkaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!