Petri Tamminen - Suomen historia

 "Anja kirkui painajaistaan vielä kun äiti jo kiskoi häntä sängystä lattialle; pommikoneet mourusivat ja Turun Korppoolaismäen taivas peittyi pölyyn. Äiti makasi vieressä lattialla ja rukoili, toisella puolella makasi isä, ja Anja odotti heidän välissään jättiläisen viimeistä iskua. Kun pommitus loppui, isä nousi ja syleili äitiä ja Anjaa. Sitä isä ei ollut koskaan ennen tehnyt."

Petri Tammisen Suomen historia (Otava 2017) käsittää eri näkökulmista kerrottuja tunnelmapaloja Suomen itsenäistymisestä vuoteen 2016. Tavalliset suomalaiset muistelevat usein jotain omaa arkista sattumustaan, joka sitten linkittyy suurempaan historialliseen linjaan. Mukana on sotavuosia, säännöstelyä, Nokia, euroviisuvoitto ja paljon muuta. 

Pidän Tammisen nasevasta tavasta tiivistää isojakin asioita hyvin maltilliseen tilaan. Hän on haastatellut melkoisen määrän ihmisiä kirjaansa varten. Kaikissa muisteloissa on sama hiukan naiivi pohjavire, joka tuo kirjaan pientä huumoria. Tosin ei joka kerta, kuten esimerkiksi yllä olevassa sitaatissa. 

Huomasin vasta kirjan loppupuolella, että sivun alalaidassa on harmaalla painettu aina tarkka tapahtumavuosi. Toisaalta jos on yhtään koulussa ollut historian tunneilla tarkkaavainen, osaa sijoittaa tapahtumat ainakin nyt oikealle vuosikymmenelle.

Haasteet:

Helmet-lukuhaaste 2024: Kohta 19. Suomi mainittu (Kirjassa on mainittu Suomi)

Helmet-lukuhaaste 2015: Kohta 14. Tositapahtumiin perustuva kirja

Kommentit

Margit sanoi…
Enpä ollut tästä kirjasta ennen kuullutkaan. Sen idea on sellainen, että voisin hyvin lukeakin.
Aino sanoi…
En ole Tammista aiemmin lukenut, ei kuulosta oikein omimmalta, tässä saattaisi olla jotain, mikä herättää kiinnostusta ja ehkä innostaisi lukemaankin, ainakin pätkittäin. Pidetäänpä mielessä.
Elegia sanoi…
Tässä on sellainen teema, että kiinnostaa kovasti ja uskon, ettei lyhyt “novellinen” muoto tässä minua edes häiritsisi. Tunnelmapalat Suomen lähihistoriasta ja nimenomaan joidenkin omakohtaiset kokemukset tietystä ajasta kiinnostaa. Laitanpa tämän ylös Suomi-listalle.

Kirjailijan nimi on jokseenkin tuttu, mutta en kyllä tunnistanut nimeltä yhtäkään hänen teostaan (katsoin Goodreadsista). :D

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen