Camilla Nissinen - Meitä vastaan rikkoneet

 "Syntini juoksevat filminauhana silmieni editse. Katsoin salaa Sabrina, teininoita -sarjaa, näin unta maailmallisesta pojasta ja kirjoitin jokseenkin arveluttavia merkintöjä naapuripulpetissa istuvan tytön Ystäväni-kirjaan. Varastelin maahan tippuneita syntymäpäivämakeisia ja imeskelin niitä posket lommolla, kun kukaan ei ollut näkemässä. Olin luisumassa väärille teille."

Camilla Nissisen esikoiskirja Meitä vastaan rikkoneet (Tammi 2023) kertoo Siljasta, joka on jehovan todistaja. Siljan tarina kerrotaan lapsuudesta nuoreen aikuisuuteen. Hänellä on hyvin ankara äiti, lellitty isoveli ja lempeä isä. Uskonto rajoittaa elämää voimakkaasti ja ristiriita on repivä, kun Silja käy tavallista peruskoulua muiden lasten kanssa. Esimerkiksi syntymäpäivät kuuluvat kiellettyjen asioiden listalle. Maailmallisia ihmisiä ei saisi juuri kaveripiirissä olla, mutta ihana Aapo puolustaa Siljaa kun muut välillä kiusaavat. Kronologisesti eteenpäin etenevää kerrontaa täydentävät kohtaukset Siljasta psykiatrisessa hoidossa syömishäiriön vuoksi.

Olin viime syksynä Joensuun kirjallisuuspäivillä kuuntelemassa, kun Nissinen piti esitelmän kirjastaan. Vaikka kirjan loppusanoissa kirjan mainitaan olevan fiktiota (mitä se tietenkin onkin), on perusta omaelämäkerrallinen. Kirjailija on käynyt pitkän tien syömishäiriön voittamiseksi ja lähtenyt jehovan todistajista. Muistan, miten Nissinen murtui kyyneliin esitelmän loppupuolella kertoessaan uskonnon karttamiskäskystä, jonka vuoksi edes perheenjäsenet eivät saa olla enää koskaan tekemisissä eronneen/erotetun kanssa. 

Itse kirjakin on myös hyvin tunteisiin käyvä. Siljan äidin maaninen uskonnollisuus oli ahdistavaa ja hämmentynyttä ja syyllisyyttä potevaa Siljaa kävi sääliksi. Kirjan loppupuolella on joitakin hyvin eläviä kohtauksia syömishäiriöisen arjesta. Olen itse onneksi ollut kuivilla sellaisesta käyttäytymisestä pitkään, mutta siitä huolimatta ahmimiskohtaus teki todella kamalan olon henkisesti. En kovin mielelläni aseta sisältövaroituksia, mutta syömishäiriöt oikeasti triggeröityvät hyvin helposti jos sairautta ei ole saanut pois päiväjärjestyksestä.

Kirjasta saa myös mielenkiintoista tietoa jehovan todistajien arjesta ja uskonnosta. Uskonnossa on paljon erilaisia sääntöjä, mutta suomalaisten päässä jehovan todistajat menevät herkästi sekaisin lestadiolaisten kanssa. Kyseessä on kaksi eri uskontoa. Jehovan todistajat eivät varsinaisesti kuulu kristinuskon piiriin, koska he eivät usko kolminaisuusoppiin ja heillä on muutenkin aivan omat tulkintansa Raamatusta. 

Nissisen romaani on kypsä esikoisteos. Luvut on jaettu mukavan lyhyiksi ja tekstiä on hyvin soljuvaa lukea. Eri-ikäisten Siljojen minäkerronta tuo tarinaan syvyyttä. Toivottavasti kirjailija kirjoittaa lisää.

Haasteet:

Helmet-lukuhaaste 2024: Kohta 27. Kirja kertoo jälleenrakentamisesta (Silja rakentaa itsensä uudelleen)

Helmet-lukuhaaste 2015: Kohta 32. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat kotikaupunkiisi tai -kuntaasi

Kommentit

Aino sanoi…
Tämä jäi minulta kesken, koska jossain vaiheessa tuli vastaan jotain, mitä ihmettelin, syy-yhteyttä ja meni lukuhalut. Olen lapsena ja nuorena ollut paljonkin tekemisissä Jehovan todistajien kanssa, ja siksi tämä kiinnostikin. Mutta tosiaan, kesken jäi.
Minäkin täällä välillä 🤗 Kirjamuistini on monesti lyhyt, mutta hyvä ja kiinnostava kirja tämä oli, sellainen jonka lukisi melkein jo uudestaankin muistin virkistämiseksi. Sitä ajattelin kyllä silloin, että tuleekohan tästä ihmisille kuva, että se laihdutuspakkokin liittyi heidän uskontoonsa, kun käsittääkseni tuo usko ja laihduttaminen olivat kaksi erillistä teemaa tässä.
aino harjula sanoi…
Ei ole laihdutuspakkoa. Jehovantodistajilla on kuitenkin tärkeää siisti pukeutuminen ja huoliteltu ulkonäkö. Sillä äidillä meni vähän yli ja siinä on varmaan ollut jotain muuta kuin uskonasiat taustalla, itse ainakin ymmärtäisin näin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen