Laura Tuomarila - Kaunis minä - Kun laihuudesta tulee pakkomielle

 "Tämä median luoma supernainen, joka on myös aina iloinen, hyväihoinen, hoikka eikä koskaan väsynyt, kuin irvikuva normaalista naisesta. Tämän rinnalla jokainen voi tuntea huonommuutta ja jostain syystä sen sijaan, että olisimme rehellisesti sitä mitä olemme, yritämme väkisin muokata itsestämme jotain, mikä ei välttämättä ole edes geneettisesti mahdollista. Alkaa noidankehä. Väsymme, kun meidän pitää pystyä hoitamaan nämä kaikki asiat. Masennumme, kun emme pysty laihduttamaan, ja koemme yksinäisyyttä, sillä yrittäessämme täyttää päivän täydellisyyslistaa emme ehdi tavata ystäviämme. Osittain normaalia ja ohimenevää, mutta osittain sairastuttavaa. Yksinäinen soturinainen, joka pärjää ilman apua."

Taitto: Reima Flyktman. Kuvat: Magi Viljanen. Kansi: Marko Tapani. Readme.fi 2017.

Olen lukenut paljon syömishäiriöistä, mutta harvemmin saa lukea näin suorasukaista kuvausta aiheesta. Laura Tuomarila todella panee itsensä likoon kertoessaan, millaista on olla ensin anorektikko ja sen jälkeen bulimikko. 

Tuomarila oli jo lapsesta asti oppinut tukahduttamaan vaikeita tunteita, ja siinähän ei tunnetusti hyvin käy. Jotenkin ne tunteet aina rupeavat oireilemaan. Syömishäiriö valtasi kirjoittajan elämän, kun hän meni Englantiin teatterikouluun. Syinä oli epäilemättä sisäisiä tekijöitä, mutta agenttien neuvo sopeutua johonkin stereotyyppiseen rooliin oli iso sysäys. Tuomarila päätti, että hänestä tulee eteerinen sankaritar.

Kirjoittaja kuvaa mikroskooppisen tarkasti anoreksian ja bulimian kuvioita. Ne ovat ulkopuoliselle usein käsittämättömiä asioita. Pienikin muutos voi tuhota vaivoin kannatellun tasapainon. Tuntui jotenkin hurjalta, ettei kukaan läheinen ilmeisesti puuttunut voimakkaaseen painon putoamiseen. Vasta jollain työpaikalla työtoveri sanoi suoraan, että Tuomarila on liian nuori olemaan niin masentunut ja sairas. Kirjoittaja koki sen shokeeraavana, mutta tervetulleena puuttumisena.

Lopulta alkoi toipumisen aika, joka vei hyvin kauan. Syömishäiriöillä on ikävä tapa kroonistua nopeasti, ja avun saaminen mahdollisimman aikaisin olisi tärkeää. Kirjassa on välillä tietoiskuja syömishäiriöistä lähdeviitteineen, mikä oli hyvä lisä kirjaan.

Mielenkiintoista oli myös, miten toipuessaan kirjoittaja koki saavansa ison avun ns. vaihtoehtohoidoista. Hän opiskeli itsekin vyöhyketerapeutiksi. En oikein tiedä, mitä ajatella. Toisaalta kun olen juuri lukenut Minna Salamin Aistien viisauden, ei tee mieli heti tukeutua koviin tieteisiin. Ihmiselämä on ihmeellinen.

Suosittelen aiheesta kiinnostuneille. Akuutissa sairaustilassa oleville en, sillä kirja todennäköisesti triggeröi.

Kommentit

onneks en ole enää nuari, vaan kaunis 🙂 leikki sikseen, ei uutta tämä, muistan 1972 kun kesätöissä mielisairaalassa, sain "vahtia" nuorta tyttöä, vessaanki, että hän ei pääsisi oksentamaan ruokaa... Ei kai edes nimeä anoreksiaan ja bulimiaan (tämän tytön isosisko oli malli, sivuissa muotilehdissä)
toinen tosi juttu yhdestä ystävästä, runsas 60 nyt, hän kertoi isästään; kun nainen oli syönyt puuronsa, niin isä täytti lautasen uudella annoksella!! Tälläisestä häviää kylläisyyden tunne... ei kroppa enää tiedä onko nälkä vai kylläinen. Tällä naisella on koko ikä ollu vaikeuksia painon kanssa...
kolmas juttu nuorista... jotka eivät pysty mitenkään vaikuttamaan elämäänsä, ankaraa, syöminen se ainoa... ja voi mennä pieleen monella, kun sitten lopettaa sen syömisen
Anki sanoi…
Niinpä! Syöminen voi mennä monella tapaa sekaisin. Karuja tarinoita!
Mai Laakso sanoi…
En ole lukenut kirjaa, mutta aihepiiri kiinnostaa, koska mieheni tyttö oli osastohoidossa anoreksian vuoksi, kun aloimme olemaan yhdessä. Tuo sairaus seurasi vuosia tytön mukana. Normaali syöminen tuli mukaan kuvioihin vasta pitkän ajan jälkeen.
Veljeni vaimo on sairastanut anoreksiaa niin kauan kuin muistan. Varsinkin lasten saaminen on laukaissut syömishäiriön. Hänellä menee laihduttaminen aina syömishäiriöksi. Sitten seuraa liikasyöminen ja lihavuus.
Ystäväni on liikalihava. Heillä lihavuus kulkee suvussa jo monessa sukupolvessa. Vain hänen tytölle on tehty lihavuusleikkaus, joka ei toiminut hänelle ja seurauksena ongelmia leikkauksesta plus liikalihavuus.
Olen miettinyt paljon syömishäiriöitä ja kallistun osittain tutkijoiden kannalle, joiden mielestä syy on hormoneissa. Uskoisin, että osittain syy löytyy suolistosta ja ruoasta, jota syömme. Kaikille ei sovi sama ruokavalio. Väärä ruokavalio aiheuttaa suolisto-ongelmia ja hormonit menevät sekaisin. Tietysti mielenterveys on myös tärkeä tekijä syömishäiriöissä.
Anki sanoi…
Kyllä, kyseessä on muutakin kuin vain mekaaninen syöminen ja kulutus. Uskon että ihan lähivuosina opimme taas lisää aiheesta. Anoreksiahan on voimakkaasti geneettistä, se tuli tässäkin kirjassa esille.
Marjatta Mentula sanoi…
Tunnen anoreksian henkilökohtaisesti. Sairastin sitä esimurrosikäisenä vuoden ajan, en niin pahasti että olisin joutunut sairaalaan, mutta kyllä se jonkinasteisena turhana syömisen tarkkailuna ja syyllisyyden tunteena pysyi elämässäni oikeastaan pitkälle keski-ikään.

Monella ihmisellä on nykyään väärä suhtautuminen syömiseen, jopa niin että tarkkailua, syömäovereitä ja laihdutuskuureja pidetään normaalina käyttäytymisenä, vaikka normaalia on se, että syömiseen ei kiinnitä kauheasti huomiota, vaan syö elääkseen ja nauttiakseen.

Minua kiinnostavat edelleen kaikki tällaiset kirjat. Siispä aion lukea tämänkin. Kiitos kirjan esittelystä, Anki.
Anki sanoi…
Kiitos tarinasi jakamisesta, Marjatta!
Löysin tämän itse asiassa Joensuun Suomalaisen kirjakaupan alesta ja hintaa jäi vaivainen euro.
Elegia sanoi…
Täällä entinen anorektikko myös. Sairastin anoreksiaa viitisentoista vuotta enkä ole koskaan päässyt anorektisista ajatuksista eroon enkä enää oleta pääseväni. Sen sijaan syöminen (eli syömättömyys) on hallinnassa ja pääsääntöisesti ne anorektiset ajatukset myös. Näin omakohtaisena kokemuksena totean, että anoreksia on psyykkinen sairaus, joka alkaa näkyä myös päällepäin. Silti kyse ei ainakaan kohdallani koskaan ollut “vain” ruuasta, vaan ihan muusta. Olin psyykkisesti sairas jo ennen kuin sairastuin anoreksiaan: anoreksia oli eräs oire muiden joukossa. Silloin ei vielä ollut pro-anoja eli ns. elämäntapa-anorektikkoja.

Sattuneesta syystä olen lukenut aika paljon anoreksiaa käsittelevää kirjallisuutta, mutta enää en viitsi. Toisaalta mietin, että anoreksia on osin erittäin väärinymmärretty sairaus – erityisesti silloin jos sitä pidetään vain ulkonäköön liittyvänä “pakkomielteenä”. Minun suurin toive oli kadota, muuttua näkymättömäksi. Pahimmassa vaiheessa en kokenut enää olevani edes ihminen. Siksi on pakko sanoa, että tuo kirjan nimi hieman provosoi minua siinä mielessä, että (näin kirjaa lukematta) koen, että se määrittelee anoreksian lähinnä ulkonäkökompleksiksi, mitä se tosin varmasti joillekin voi ollakin.

Hups, tulipas pitkä lätinä. Sori :D
Anki sanoi…
Kiitos kun jaoit tarinasi, Elegia!
Tässä käsiteltiin kaikenlaista, mikä voi olla syömishäiriön taustalla, ei siis pelkästään ulkonäköasiat. Kirjoittajalla ulkonäkö korostui ehkä näyttelijyyden vuoksi, koska saadakseen rooleja pitää edelleen olla tietynlainen.
Marjatta Mentula sanoi…
Ulkonäköpaineet on tosiaan eri asia kuin vakavat syömähäiriöt, mistä Elegiakin edellä puhuu.

Muistan, että itselläni oli silloin sairastuessa huolestunut ja pelokas olo. Tunsin pelkoa tulevaisuudesta ja epämääräistä uhkaa siitä, etten selviä elämässä. Osittain syynä turvattomuuteen saattoi olla se, että lapset jaettiin 10-vuotiaina kansa- ja oppikouluun ja minä koin oppikouluun mennessäni olevani täysin yksin ympäristössä josta perheeni ei tiennyt mitään. Koin myös syyllisyyttä siitä, että sain mennä sinne maksulliseen kouluun, ja sisarukseni eivät.

Suolistobakteereja tutkitaan nykyään myös paljon syömisenkin häiriöissä. Uudet tutkimukset kertovat, että suolistossa sijaitsee "kakkosaivot".

Olen yrittänyt saada sinun blogisi näkymään blogini seurattavien sivurullassa. Jostain syystä se ei näy, vaikka on siellä listalla. Tarkistin taas äsken ja poistin joitain joita en edes seuraa. Onkohan niissä joku enimmäismäärä vai mikä on?
Anki sanoi…
Marjatta, nykyään pitää käydä erikseen lisäämässä blogit. Mene kohtaan ulkoasu, sitten siihen kohtaan (gadget) missä listaamasi blogit ovat. Avaa gadget ja käy lisäämässä blogini siihen, lopuksi tallenna. :)
Marjatta Mentula sanoi…
Näin olen tehnyt - ja eikös se näin ole aina ennenkin toiminut. Jostain syystä vain viimeksi lisäämieni blogien postaukset eivät tule näkyville. No, minä yritän nyt muistaa käydä täällä sinulla googlen kautta. Aloin miettiä, että kun olet aktiivinen kommentoija, niin miksi et kirjoita, mutta syy onkin bloggerissa. Kyllä siitä on jo aikaakin, kun sinut lisäsin. Näyt siellä listalla ihan ok.
riitta k sanoi…
Minä olin lukiossa mielestäni lihava, ja päätin laihduttaa. Ja laihduin, mutta en itse nähnyt laihuuttani. Luokkakaverit totesivat, että kamala kun olet laiha. Kuittasin heidän kommenttinsa höpöinä. Söin hyvin vähän, vain jonkunlaisen aamiaisen, koulussa en mitään ja illalla ehkä yhden omenan. En käynyt syömishäiriöni kanssa lääkärissä ja abivuonna se poistui itsestään ja sain painoa takaisin. Vuosia kesti minullakin syömisten tarkkailu ja herkuttelun aiheuttamat morkkikset. Onneksi olen päässyt niistä.
Anki sanoi…
Riitta: Ikävä kuulla, että sinullakin on tällaista historiaa! Tämä on pelottavan ja surullisen yleinen ilmiö.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!