(Toim.) Juha Veli Jokinen - Homo! Lesbo! Tositarinoita 2000-luvun Suomesta

Erittäin helppo- ja nopealukuinen kirja! Lainasin sen eilen kirjastossa käydessäni ja luin samana oltana kokonaan, lähes putkeen vieläpä. Jani Toivolan ja Johanna Korhosen tarinat olin lukaissut pika pikaa aiemmin, mutta luin ne nyt uudestaan.

Kirja nimensä mukaan valottaa erilaisten suomalaisten julkimoiden elämää homoutensa/lesboutensa kanssa. Mukana ovat tanssija Tiina Lindfors, kansanedustaja Oras Tynkkynen, toimittaja Johanna Korhonen, stylisti Teuvo Loman, toimittaja-juontaja-näyttelijä Jani Toivola, majuri Petri Ålander, kilpauimari Aija Harju, kanavajuontaja Manne Maalismaa, ohjelmapäällikkö Mikko Silvennoinen, perhesosiologi Juha Jämsä, Setan puheenjohtaja Outi Hannula ja juristi Rainer Hiltunen. Lisäksi on muutaman asiantuntijan mielipiteitä sekä kirkon kanta homouteen/lesbouteen ja sen piirissä tehdyt tutkimukset.

Kirja oli oikein mukavaa luettavaa, mitä nyt kirkko-osio ja Raamatun kohdat pistivät välillä vihaksi. Joskus sitä toivoo, ettei koko Raamattua olisi edes kirjoitettu, niin monen joukosta poikkeavan (eikä pelkästään homon tai lesbon) elämää se on hankaloittanut hömpötyksillään.

Tietysti hieman kaipaili myös biseksuaalien ja trans- sekä intersukupuolisten tarinoita, mutta kaikkea ei voi saada. Ja ihan hyvin tähänkin oli koottu erilaisia ihmisiä.

Suosittelen kaikille asiasta kiinnostuneille, ja vähän kaikille.

(EDIT 17. 5. 2010) Tekstinäyte s. 17, Tiina Lindforsin tarina:
"Tiina Lindforsin ensimmäinen varsinainen rakkaus naiseen syttyi 17-vuotiaana vuonna 1976. Se herätti hänessä samalla myös taistelun vähemmistöjen puolesta ahdasmielisyyttä ja tietämyyttä vastaan.

- Kun ensimmäinen rakkauteni syttyi tanssivaan kollegaani, riitti yksi suudelma junavaunussa ja taivaat aukenivat. Tajusin, että kykenen rakastamaan ja tuntemaan intohimoa. Se oli valtava vapautus ja riemu. Ennen lukioikää oli kyllä kivaa kulkea pojan kanssa käsi kädessä kaupungilla, mutta pimeässä huoneessa olo oli epätoivoinen ja kiusallinen. Nyt rakastuin ja siitä paikasta marssin myös Seta ry:n ovesta sisään ja hain lehtiä ja tietoa. Samalla kertaa minusta tuli myös aktivisti."

Kommentit

Lumira sanoi…
Hmm... Pitää varmaan itsekin kaivaa tuo kirja jostain luettavaksi, vaikuttaa melkoisen mielenkiintoiselta.

Ihan randomisti, mua häiritsee aivan liikaa toi 'rakastaja' tuossa tietoja-kohdassa! Voisin veikata, että sen häiritsevyys liittyy vahvasti siihen, että mä olen lukenut ihan liikaa sun ficcejäsi xD

Mutta anygays, kovin kiva blogi yleisesti. Vaihtelua niille ikuisille muotiblogeille :D
Anki sanoi…
Kiitoksia!
Laitoin sen rakastajan sinne ihan uhallani. :'D
Ja nyt vasta älysin miten typerä toi viimenen lause tossa miun merkinnässä on. :'DD

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!