Michael Moynihan, Didrik Søderlind - Kaaoksen ruhtinaat: Mustan metallin messu

Tässäpä kiinnostava tietokirja! Black metal ja satanismi sekä saatananpalvonta ovat aina kiinnostaneet minua, ja eiköhän jokainen, joka hiemankin syvemmin ole tutustunut metallimusiikkiin, ole kuullut Norjassa 90-luvulla tapahtuneista rikoksista, jotka ovat niihin kytköksissä.

Kirjassa käydään läpi rikoksia, Varg Vikernesiä, muitakin den svarte sirkelenin jäseniä ja ideologioita, jotka liittyvät asiaan. Hyvin karmivia juttuja löytyi, yksi karmeimmista muuten Suomesta! En ollut siitä kuullutkaan, mutta olinkin silloin aika pieni. Neljän ihmisen joukko kidutti ja tappoi sekä ilmeisesti myös söi osittain yhden kaverinsa, ja lopuksi vielä paloitteli!

Satanismi ja saatananpalvonta menevät ihmisiltä yleensä iloisesti sekaisin, eikä vähiten median takia. Tässä kirjassa olevia henkilöitä kyllä nimitettiin satanisteiksi, joskin osa on kääntynyt myöhemmin pakanallisuuteen.
En itsekään ole ihan täysin perillä näiden kahden eroista, mutta joka tapauksessa satanismi on filosofista, eikä siinä varsinaisesti edes palvota Saatanaa, vaan pidetään itseä ylivertaisena ja pyritään hedonistisuuteen. Asiaan liittyy myös ajatus yli-ihmisistä ja ylivertaisuuden ihannoinnista. Näin ilmeisesti ainakin LaVeyn, Saatanan kirkon perustajan mukaan, tosin blackmetallistit kaikkea muuta kuin nauttivat elämästään...

Kirja oli mielenkiintoisesti kirjoitettu ja luin sen kuudessa päivässä, vaikka se muhkea olikin. Suosittelen kaikille asiasta kiinnostuneille, vaikka karmeuksia onkin paljon!

Kommentit

Hreathemus/NDSL sanoi…
Mielenkiintoista! Heti lukulistalle tämä. Taisi muuten olla se Hyvinkään paloittelumurha, jonka mainitsit; se tulikin mainittua yhtenä syynä 90-luvun saatananpalvontahysteriaan, nimim. Kävin peruskouluni juuri tuona aikana.

Ekstrasuurihypermegaplussa siitä, että tiedät satanismin ja saatananpalvonnan eron! Mua on aina ärsyttänyt suuresti se populistinen yksinkertaistaminen, jolla ne ympätään samaksi asiaksi.

Post scriptum: Lukaise LaVeyn Satanic Bible joskus, jos saat sen käsiisi. Ensimmäinen puolisko ihan mielenkiintoista filosofista pohdintaa, toinen osa.. no, rituaalit EVVK.
Anki sanoi…
Tätä lukiessani pohdinkin, että sen voisi lukea. Riippuu ihan siitä, löytyykö kirjastosta (suomeksi). En jaksa lukea pitkiä tesktejä muilla kielillä kuin suomeksi, vaikka olenkin hyvä enkussa. :P
Ja juu, lue ihmeessä tämä kirja!
Unknown sanoi…
Mielenkiintoinen kirja todellakin oli. Mutta olin pettynyt siihen, miten paljon se eksyi pohtimaan kansallissosialismia ja sen suhdetta black metaliin. Jäin kaipaamaan enemmän juttuja nimen omaan tuon ajan bändeistä ja muusikoista ympäri maailman.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!